اقتصادی

حذف ارز دولتی با تولید ایران چه می‌کند؟

اگرچه تاکنون دولت سیزدهم برنامه کامل خود را برای پول 4200 تومانی ارائه نکرده است، اما در صورت حذف این پول، تحلیل های مختلفی درباره سرنوشت اقتصادی انجام می شود.

به گزارش شیمیشی، در بهار سال 1397 و همزمان با تکرار محاصره ها علیه ایران، با توجه به افزایش ارزش پول در بازار آزاد، دولت تصمیم گرفت ارز ترجیحی برخی از ارزهای پایه را تعیین کند. کالاها.

از آن زمان تاکنون مبلغ رسمی 4200 تومان برای صادرات برخی از کالاهای اساسی اختصاص یافته است و اگرچه در سال های اخیر فهرست آن کالاها کاهش یافته است، اما در عمل برخی از حوزه های مهم همچنان از این پول استفاده می کنند. سنگ های حیوانی و داروها از جمله این موارد است.

این در حالی است که بسیاری از فعالان بخش خصوصی تاکید دارند که تداوم هزینه ۴۲۰۰ تومانی جز ایجاد رانت و افزایش شفافیت در اقتصاد ایران نتیجه دیگری ندارد و دولت باید برای حمایت از اقشار کم درآمد تلاش بیشتری کند. نرخ پایین است، اما نگرانی هایی نیز در مورد شوک تورم پولی و افزایش فشار بر مردم، حداقل در کوتاه مدت، وجود دارد.

حسن فروزان فرد، عضو اتاق بازرگانی تهران در بررسی این وضعیت گفت: حذف ارز ترجیحی در کوتاه مدت عواقبی را برای تولیدکنندگانی که مواد اولیه خود را با این ارز تامین کرده اند به دنبال خواهد داشت. مشکل اینجاست که بخش تولید از سال 2017 نرخ تورم سرسام آوری را در اختیار داشته است، بدون اینکه بتواند ظرفیت کافی برای تامین نقدینگی ایجاد کند. در نتیجه ساختار تولید ضعیف شده و به ویژه بنگاه های کوچک و متوسط ​​نمی توانند به کار خود ادامه دهند.

وی ادامه داد: اگر در مرحله اول حذف یارانه زمینه افزایش قیمت ها را فراهم کند، آنچه اتفاق می افتد ناتوانی تولیدکنندگان در تامین و پرداخت کالاها مانند گذشته است. در چنین شرایطی، آنچه نیاز است، یک مکمل پژوهشی است که در کنار برنامه پولشویی دولت قرار گیرد. این پیوست بر اساس واقعیت ها و ارزیابی توانایی تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه با قیمت های جدید تهیه شده است. مشکل اینجاست که تصمیم گیرندگان عموماً به تغییرات بازار توجه بیشتری نسبت به وضعیت تولیدکنندگان دارند. اما الان ربطی به پیشنهاد برداشت 4200 تومانی برای مواجهه با این واقعیت ها ندارد و من از این بابت نگران هستم.

وی با بیان اینکه حذف ارز ترجیحی ممکن است منجر به کمبود برخی کالاها شود، گفت: هنوز مواد اولیه با قیمت مطلوب در اختیار تولیدکنندگان قرار نمی گیرد. اما سقوط این ارز ناگهان نوعی هیجان و شوک به اقتصاد وارد می کند و علاوه بر قیمت کالاهای اساسی، قیمت ها نیز تغییر می کند. در واقع وقتی کالاهای اساسی تغییر قیمت می دهند، بدون شک قیمت سایر کالاها نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. این روند تورم اولین تاثیر را بر تولیدکنندگان کالاهای اساسی و در امواج بعدی بر تولیدکنندگان سایر کالاها نیز خواهد داشت.

فروزانفرد با بیان اینکه جراحی در سیستم ارزی ایران یک ضرورت است، گفت: حتی در یک اتاق عمل واقعی، چندین متخصص وجود دارند که علائم حیاتی بیماران را به طور مداوم رصد می کنند. جراحی فقط تشریح و برداشتن زائده کثیف نیست. زندگی پس از جراحی نیز یکی از اهداف جراحی است. اکنون آنچه به آن اشاره می شود این است که همه در تقسیم و برداشت 4200 تومانی از بدنه اقتصاد خبره هستند و هیچکس به موضوع مهم بهبودی گوش نمی دهد. هیچ کس واقعاً زندگی این بیمار را پس از جراحی توصیف نمی کند.

انتهای پیام/

تیم تحریریه اقتصادی

سلام! من یک خبرنگار اقتصادی با تخصص و تجربه گسترده در زمینه تحلیل‌های اقتصادی هستم. با بهره‌گیری از روش‌های هوشمند و دسترسی به منابع معتبر، سعی می‌کنم تا به شما اخبار و تحلیل‌هایی با رویکردی هوشمندانه و خوانای ارائه دهم. هدفم این است که شما را در تصمیم‌گیری‌های مالی خود همراهی کنم و با اطمینان در مسیر صحیح قرار بگیرید.
دکمه بازگشت به بالا