نصب کلید مینیاتوری

کلید های مینیاتوری از ادوات برق صنعتی به شمار می روند که برای مصارف مسکونی، اداری و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. در صورت استفاده صحیح از کلید تا حد زیادی تجهیزات از آسیب در امان هستند و همچنین از قطع مکرر برق نیز جلوگیری خواهد کرد. به همین دلیل نیاز است که هر فردی نسبت به کلید مینیاتوری شناخت لازم داشته تا در مواقع ضروری به نصب یا تعویض آن اقدام نماید. در ادامه شما با نحوه نصب این تجهیز آشنا خواهید شد تا بتوانید این کار را به ‌بهترین شکل ممکن به ‌صورت کاملا مطمئن انجام دهید و از بروز خطا کاملا جلوگیری نمایید.

برای نصب کلید مینیاتوری باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

کلید مینیاتوری علاوه بر جدا سازی در یک مجموعه مصرف کننده، وظیفه دارد که از تجهیزات در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار   حفاظت به عمل آورد در ادامه به چند نکته در نصب آن می پردازیم:

  • انتخاب کلید مینیاتوری:

انتخاب کلید در ابتدا باید کلیدی انتخاب شود که با جریان مصرف کننده تناسب داشته باشد زیرا انتخاب اشتباه کلید مینیاتوری در حفاظت از تجهیزات ناقص عمل می کند و در نتیجه امکان بروز حادثه را بالا می برد.

  • نصب روی ریل:

شیاری در پشت این کلید واقع شده است که می توان آن را تنها بر روی ریل استاندارد آن نصب کرد. گفتنی است این ریل را می توان به صورت جداگانه خریداری کرده و با پیچ به دیوار متصل نمود (از آزاد نصب کردن آزاد کلید جدا خودداری نمایید).

  • محل نصب:

از آنجایی که کلید مینیاتوری از ترمینال های عایق دار در ورودی و خروجی برخوردار نمی باشد باید به دور از رطوبت، گرد و خاک و گاز های شیمیایی باشد و در محفظه ای بسته قرار بگیرد. این محفظه ها در پایین ترین باید دارای درجه حفاظتی IP40 باشد. توصیه می شود این تجهیز را در یک تابلو برق فلزی یا پلاستیکی نصب شود.

  • اتصال سیم به ترمینال ها:

اتصال سیم به ترمینال های کلید مینیاتوری به گونه ای باید صورت بگیرد که در درون ترمینال دچار لغزش نشود و این اتصال محکم صورت بگیرد. در صورتی که این امر رعایت نشود ممکن است عدم اتصال صورت بگیرد و در نتیجه موجب سوختگی و آسیب کلید مینیاتوری شود.

  • تهیه کلید مینیاتوری جداگانه:

در صورت گرفتن چند انشعاب از زیر یک کلید مینیاتوری اصولی نمی باشد زیرا باعث حفاظت ناقص دست پایین کلید می شود. به همین دلیل با توجه به نوع نیاز مصرف کنندگان کلید جداگانه تهیه شود.

ورودی و خروجی کلید مینیاتوری

ورودی و خروجی اکثر تجهیزات کلید زنی ورودی و خروجی از بالا به پایین می باشد و کلید مینیاتوری هم از این قاعده مستثنی نیست. ورودی کلید مینیاتوری از ترمینال های بالایی و و خروجی آن از ترمینال ها پایینی تشکیل می شود. یعنی پس از اینکه برق از ترمینال ورودی وارد می شود و از تجهیزات داخلی کلید مینیاتوری عبور می کند به ترمینال خروجی انتقال می گردد. با این تفاسیر می توان کابل برق را به ورودی کلید مینیاتوری و خروجی را به تجهیزات مصرف کننده متصل نمود.

نحوه نصب فیوز مینیاتوری تک فاز

در ابتدا باید تعدادی کلید مینیاتوری، ریل، جعبه فیوز، ترمینال انشعاب و سیم تهیه و عملیات نصب را آغاز کرد. اگه به طور فرضی ساختمانی را که دارای سیستم ارتینگ می باشد در نظر بگیریم باید تمامی مراحل را همچون انتخاب سایز سیم و فیوز ها مطابق با  استاندارد ها باشد تا از بروز حادثه بتوان جلوگیری کرد. در زیر فیوز دو پل 32 آمپری، داخل جعبه کنتر برق، یک کابل سه رشته 6*3 به داخل واحد ساختمان کشیده شده است. برای داشتن حفاظت بر روی فاز و نول از این فیوز مینیاتوری استفاده می شود حفاظت را در زمانی که شبکه حالت فاز معکوس ناگهانی اتفاق می افتد، برقرار نماید.

کابل 6*3 که به آن اشاره کردیم از سیم فاز که به رنگ های قرمز، زرد ،قهوه ای و مشکی و سیم نول  به رنگ آبی و همچنین سیم ارت به رنگ زرد و سبز تشکیل شده است (حتما در طول انجام این کار از دستکش و کفش مخصوص جهت جلوگیری از آسیب برق گرفتگی استفاده نمایید). ادامه نصب با ترتیب به شرح زیر است:

  • قرار دادن جریان برق از فیوز نصب شده در زیر کنتر
  • اتصال سیم ارت به ترمینال انشعابی
  • اتصال رشته سیم فاز به ورودی یک کلید مینیاتوری تک پل 32 آمپر
  • اتصال خروجی این کلید فیوز به ورودی یک کلید محافظ جان تک فاز 32 آمپر
  • انتقال سیم نول مشابه با سیم ارت به ترمینال انشعاب و توزیع آن به تعداد لازم میان مصرف کنندگان
  • انتقال سیم فاز به درون ورودی اولین کلید مینیاتوری متناسب با مصرف کننده

فرضا اگر مصرف کننده از نوع پریز ها آشپزخانه ای باشد باید یک مینیاتوری 16 آمپر را به کار گرفت. به این صورت که خروجی کلید مینیاتوری به وسیله سیم به داخل آشپزخانه منتقل شده و در بین تمامی پریز های آشپزخانه انشعاب داده می شود.

نحوه نصب فیوز مینیاتوری سه فاز

نصب فیوز سه فاز تفاوت چندانی با نصب مینیاتوری تک فاز ندارد. در اینجا یک کابل با سایز 6*5 داریم که از زیر فیوز 4 پل 32 آمپر کنتر برق به داخل کارگاه انتقال داده شده است. کابل  6*5 از سه سیم فاز رنگ های قرمز، زرد و مشکی و یک سیم نول آبی یا سبز و همچنین یک سیم ارت  زرد و سبز مخلوط تشکیل می شود. ادامه مراحل نصب به ترتیب زیر است:

  • قطع کردن جریان برق از فیوز نصب شده در زیر کنتر
  • اتصال سیم ارت به ترمینال انشعابی میان مصرف کنندگان
  • وارد کردن سه سیم فاز به ترمینال ورودی مینیاتوری سه فاز 32 آمپری
  • وارد شدن خروجی به ترمینال ورودی کلید محافظ جان به همراه سیم نول
  • انتقال سیم نول به ترمینال انشعابی و توزیع بین مصرف کنندگان

سیم های فاز یا تک فاز یا سه فاز می باشند که در بین ورودی های مینیاتوری تقسیم شده و در صورت لزوم بین کلید های مینیاتوری پل می زنیم.

جمع بندی

در این مقاله به نحوه نصب نصب کلید مینیاتوری تک فاز و سه فاز به طور ساده پرداختیم. در صورتی که روش نصب این کلید را با اصول اعمال کنید و نکات مذکور را رعایت کنید، می توان خیلی ساده کلید های میناتوری را نصب کرد. از آن جایی که این تجهیز نقش مهمی در ایمنی تابلو برق و مدار دارد، باید در انتخاب آن بسیار دقت شود. از این‌ رو هنگام خرید این نوع کلید ها، کیفیت آن‌ها را در اولویت خود قرار دهید.

دکمه بازگشت به بالا