نشانههای دیابت در کودکان
بر اساس گزارش شفاف، دیابت یا دیابت به دلیل ناتوانی بدن در تولید یا عمل بر روی انسولین ایجاد می شود. انسولین ماده ای است که توسط لوزالمعده در بدن ترشح می شود و باعث می شود از قند یا به عبارتی مهم ترین منبع انرژی بدن استفاده شود.
انواع شکر
دیابت نوع 1: دیابت وابسته به انسولین، همچنین به عنوان دیابت نوجوانان شناخته می شود، که در آن لوزالمعده انسولین کمی تولید می کند یا اصلا انسولین تولید نمی کند. دیابت کودکان معمولاً نوع 1 است، به این معنی که انسولین کمی تولید می شود. دیابت نوع 1 ناشی از یک پاسخ ایمنی است که علت آن هنوز ناشناخته است، که در آن بدن سلول های تولید کننده انسولین در لوزالمعده را هدف قرار داده و از بین می برد.
دیابت نوع 2: یک نوع دیابت غیر وابسته به انسولین است که در آن حساسیت بدن به انسولین کاهش می یابد و اغلب در بیماران بالای 30 سال یا بیماران چاق بروز می کند.
علائم حاد بیماری
افزایش حجم ادرار، تشنگی بیش از حد، کاهش وزن در هنگام افزایش اشتها، ضعف و خستگی و ضعف بینایی از جمله علائم حاد دیابت است.
لازم به ذکر است که کودک دیابتی احساس خستگی می کند، شب ها از خواب بیدار می شود و ادرار می کند، از درد شکایت می کند، آب زیادی می نوشد و به طور منظم وزن کم می کند. در نهایت با بدتر شدن وضعیت جسمانی کودک، دیابت با آزمایش ساده قند و ادرار تشخیص داده می شود.
پس از تشخیص دیابت کودک، کودک چند روزی در بیمارستان بستری می شود تا با تزریق انسولین سطح قند خون عادی شود.
درمان دیابت
لازم به ذکر است که پنج جزء مهم در درمان دیابت وجود دارد که شامل رژیم غذایی، ورزش، کنترل قند خون، درمان و آموزش می باشد. درمان دیابت نوع 1 نیازمند آموزش هایی است که شامل رژیم غذایی، ورزش و مسائل روانشناختی خانواده باشد. والدین باید بدانند که درمان اصلی در دیابت نوع 1 استفاده از انسولین است و هدف اصلی درمان تلاش برای عادی سازی فعالیت انسولین و قند خون برای جلوگیری از عوارض عروقی و عصبی است.
ورزش نیز با افزایش اثر انسولین مهم است و باید در زندگی کودک دیابتی مورد توجه قرار گیرد.
رژیم غذایی بر اساس عادات غذایی معمول بیمار است و باید شامل تمام مواد مغذی ضروری (مانند ویتامین ها و مواد معدنی و غیره) باشد. بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 که برای کنترل قند خون باید از انسولین استفاده کنند، باید تمام گروه های غذایی از جمله کربوهیدرات ها را در وعده های غذایی خود مصرف کنند.
عوارض دیابت
دیابت عوارضی مانند افت قند خون، بیماری های قلبی عروقی، درگیری کلیه، درگیری چشم، بیماری های عصبی، زخم پا (در سنین بالا) و… دارد.
بر اساس بیانیه بیمارستان مرکز بهداشت کودکان، در عین حال باید دانست که کودک مبتلا به دیابت نیست. اما در صورت عدم کنترل بیماری به عنوان بیمار دیابتی محسوب می شود. بنابراین با کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند صحیح کنترل بیماری، حق زندگی شاد را از کودکان دیابتی سلب نمی کنیم.