ترندهای کسب و کارعمومی

دریچه هوا چیست؟

دریچه هوا  یا به اصطلاح کانال هوا آخرین تجهیز از حلقه سیستم تهویه مطبوع و سیستم توزیع و انتقال هوا می باشد. هر چند در ظاهر، انتخاب دریچه امری ساده می نماید اما با کمی دقت به این مهم پی می بریم که انتخاب صحیح یک دریچه، کامل کننده حلقه پر پیچ و خم طراحی سیستم تهویه مطبوع است. دریچه هوا به منظور تنظیم فشار هدایت هوای دستگاه های تهویه مطبوع مانند ایرواشر ها، هواکش های سانتریفیوژ، زنت ها، کولر های آبی، هواساز ها و فن کویل های آبی مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع دریچه هوا بر اساس جنس

دریچه های هوا از لحاظ جنس به سه دسته تقسیم می شوند:

فلزی( آلومینیومی و آهنی): این نوع از دریچه ها در صنعت تهویه مطبوع کاربرد گسترده ای دارند و خود به بخش های مختلفی تقسیم می شوند.

پلاستیکی: این نوع از دریچه ها به منظور هوارسانی در سیستم های مکنده و دمنده ای مانند هواساز، داکت، و کولر ها قابل استفاده است.

چوبی (MDF) : این نوع از دریچه ها هم به منظور دهش هوا و هم به سبب مکمل نما در طراحی داخلی به کار می روند که ساختار اصلی آن ها از MDF است.

دسته بندی دریچه هوای آلومینیومی

در زیر به دسته بندی دریچه هوای آلومینیومی می پردازیم.

۱٫ آلومینومی دیواری

۲٫ آلومینیومی خطی ( به سه صورت زاویه دار، کله قندی و اسلوت موجود است)

۳٫ آلومینیومی سقفی (به چهار صورت یک،دو،سه و چهارطرفه وجود دارد)

۴٫ آلومینیومی مشبک ( لانه زنبوری)

۵٫ آلومینیومی قوس دار ( به منظور زیبایی بیشتر در طراحی داخلی)

۶٫  آلومینیومی گرد ( شامل دریچه هوای گرد مشبک، جت نازل، کروی، سونایی و برجسته می باشد)

۷٫ آلومینیومی تایلی

دریچه هوا فلزی آلومینیومی

دریچه هوا آلومینیومی از کاربرد های وسیع این دریچه در تهویه مطبوع می باشد. پره های عبور هوا و فریم این دریچه از جنس آلومینیوم می باشد.

دریچه های هوای آلومینیومی شامل: دریچه هوا دیواری، دریچه هوای خطی، دریچه هوا سقفی، دریچه هوا ی مشبک، دریچه خورشیدی و دریچه تایلی میشود.

دریچه هوا دیواری

دریچه های دیواری مانند دریچه های چهار گوش دارای یک شبکه دمپر در لایه ی پشتی می باشد. این دریچه ها قابل تنظیم می باشند و می توان پره های آن ها را به جهت های مختلف تنظیم کرد. هوای خروجی در دریچه های هوا به کمک تیغه های عمومی و افقی درچه ها از مسیر های افقی و عمودی خارج می شوند.

 دریچه سقفی

هوا از این دریچه ها با سرعت مناسب به سطح  می رسد. دریچه های سقفی انواع مختلفی دارند: دریچه سقفی، دریچه سقفی چهارگوش یک طرفه، دریچه سقفی چهارگوش دو طرفه، دریچه سقفی چهارگوش سه طرفه، دریچه سقفی چهارگوش چهار طرفه می باشد.

دریچه خطی

دریچه هوا خطی به سه صورت دریچه هوا ی خطی کله قندی، طرح اسلوت و زاویه دار تقسیم می شود. این دریچه قابل نصب بر روی دیوار و زیر سقف می باشد.

دریچه هوا ی خطی زاویه دار از تیغه های موازی زاویهِ ۳۰ زاویه دار تشکیل شده است. دریچه هوای خطی کله قندی نیز از تیغه های T شکل تشکیل شده اند و دریچه هوای خطی طرح اسلوت نیز از تیغه های ضخیمِ T شکل که از تیغه های خطی کله قندی بزرگتر هستند تشکیل شده است

دریچه هوا آلومینیومی مشبک

دریچه مشبک دارای ساختاری شبکه ای و شبیه به لانه زنبور است. این دریچه در رنگ ها و شکل های مختلفی تولید می شوند شامل چهارگوش، گرد، مثلثی میباشد و پره های آن قابل تنظیم می باشد. دریچه هوای مشبک بیشتر برای سیستم رفتِ هوا یا سیستمِ برگشتِ هوا استفاده میشود.

دریچه خورشیدی

از انواع دریچه های گرد می توان به دریچه های خورشیدی اشاره کرداین دریچه ها دارای اشکال مربعی هستند. داخل این صفحه ی مربع شکل با انواع اشکال مدورهندسی دکوراتیو تولید میشود. این نوع دریچه ها به دو صورت دریچه گرد خورشیدی و دریچه تایل (آرم استرانگ خورشیدی) است که به صورت فریم دار و بدون فریم تولید میشوند.

دریچه تایلی

دریچه تایلی مانند دریچه های سقفی می باشد و بصورت سقفی هوارسانی می کند. این نوع دریچه های هوا دارای انواع مختلفی میباشند مانند دریچه هوای مشبکِ یک، دو، سه و چهارطرفه تایلی، دریچه هوای گردِ ترکیبی بصورت تایلی، دریچه هوای چهارگوشِ ترکیبی بصورت تایلی، دریچه هوای یک، دو، سه و چهار طرفه تایلی می باشند و قابل نصب بر روی سقف های کاذب هستند.

دریچه تنظیم هوا سقفی

همانطور که از نامش پیداست، این دریچه هوا در سقف نصب شده و نقش هوا رسانی به بخش های مختلف یک محیط را دارد. دریچه هوای سقفی چند طرفه است؛ یک طرفه، دو طرفه، سه طرفه و چهار طرفه. به عبارتی هوای انشعاب کانال توسط دریچه تنظیم هوای سقفی تقسیم شده و با توجه تناسب محیط، پخش می شود. دریچه هوا آلومینیومی سقفی هم برای سیستم دمنده (هوای رفت) و هم برای سیستم مکش (هوای برگشت) کاربرد دارد.

دریچه هوای سقفی اگر به شکل چند طرفه در سیستم تهویه هوا به کار رفته باشد، هم با دمپر و هم بدون دمپر قابل استفاده است اما اگر به شکل یک طرفه استفاده شده باشد، نیاز به کاربرد بدون دمپر نخواهد بود. مهم ترین ویژگی بارزی که باعث شده در اکثر محیط ها مثل کافی‌شاپ ها، رستوران‌ها، مجتمع های خرید، مراکز درمانی، اماکن ورزشی و… دریچه هوا سقفی از جنس آلومینیوم نصب شود، توزیع هوای ورودی داکت ها به شکل نامحسوس است. این مورد از پرتاب هوا به یک نقطه خاص جلوگیری می کند و هوای تعدیل شده کل فضای محیط را فرا می گیرد. در نظر داشته باشید دریچه هوای مشبک آلومینیومی و دریچه تنظیم هوای خطی اسلوت، قابلیت نصب در سقف را دارند. در ادامه به انواع دریچه هوا سقفی اشاره خواهد شد.

انواع دریچه هوا سقفی

  1. 1. دریچه هوای سقفی چهار طرفه

دریچه های چهار‌طرفه سقفی به آسانی قابلیت نصب در سقف را دارند و عملیات هوارسانی را انجام می دهند. ساختار دریچه تنظیم هوای چهار طرفه، به گونه ای است که هوای ورودی کانال را به چهار جهت پرتاب می کند. دریچه هوای چهار طرفه هم در سقف اصلی و هم به صورت تایلی در سقف کاذب قابل نصب است. همچنین، دریچه هوای 4 طرفه هم به صورت دمپر دار و هم به شکل بدون دمپر استفاده می شود.

  1. 2. دریچه تنظیم هوای سه طرفه

دریچه تنظیم هوای سه طرفه روی سقف نصب می شود و عملیات هوارسانی را در 3 جهت مختلف انجام می دهد. کارایی دریچه هوای سه طرفه بسیار شبیه به دریچه چهار طرفه است با این تفاوت که اگر یک بعد دریچه با دیوار تماس داشته یا نزدیک آن باشد، خرید دریچه هوای چهار طرفه مناسب نیست و باید از دریچه هوای 3 طرفه استفاده کنیم. این نوع دریچه به راحتی در سیستم های رفت و برگشت هوا قابل استفاده است.

  1. 3. دریچه هوای دو طرفه سقفی

از انواع دیگر دریچه های سقفی آلومینیومی، دریچه تنظیم هوای دو طرفه می باشد که هوا را به دو قسمت یکسان با زاویه های 90 درجه تقسیم و به محیط تزریق می کند. همچنین در این نوع دریچه هوا، پرتاب باد به سمت چپ یا راست است و می توان هوای خروجی را به هر نسبتی تقسیم بندی کرد. به عبارت واضح تر، باد سرد یا گرم با کمک دریچه 2 طرفه سقفی به دو جهت پخش می شود. لازم به ذکر است که این مدل دریچه هم به شکل دمپر دار و هم بدون دمپر قابل استفاده است.

  1. 4. دریچه تنظیم هوای یک طرفه

برای فضا‌های باز و مکان هایی که نیاز دارند تنها یک بخش مشخصی خنک یا گرم شود، دریچه هوای یک طرفه کاربرد دارد. این دریچه ها تنها یک مسیر را برای جهت دهی هوا مشخص می کنند و امکان تنظیم باد  وجود ندارد. از دریچه هوای یک طرفه در انواع مختلف سیستم های تهویه سرمایشی یا گرمایشی استفاده می کنند.

نحوه انتخاب دریچه هوا

دریچه هوایی که در محیط های بسیار حساس استفاده می شوند دارای شکل ظاهری متفاوتی هستند و از ورود جریان هوای آلوده و یا ذرات گردو غبار جلوگیری می کنند. ممکن است این دریچه ها دارای فیلتر هایی باشد که برای محیط هوای بسیار پاکی را ایجاد نماید. برای مشاوره  و انتخاب بهتر برای خرید دریچه با کارشناسان تارا تهویه تماس بگیرید.

این دریچه ها برای محیط های بهداشتی بسیار کاربردی است.

یکی از مهمترین مواردی که در انتخاب دریچه به آن توجه می شود جنس و کیفیت آن است.

اگر در محیطی که رطوبت و یا حرارت وجود دارد بهتر است از جنس متناسب با آن محیط استفاده گردد.

در زمان انتخاب دریچه ورودی باید به طول پرتاب نیز توجه شود.

ارتفاع دیوار بلند باشد و دریچه روی آن قرار بگیرد باید به شیوه ای تنظیم شود و دارای نوع پره هایی باشد که با سرعت بیشتری هوا به داخل محیط وارد شود در مکان های عمومی از این دریچه ورودی هوا بیشتر استفاده می شود مانند مساجد یا سالن های ورزشی با ارتفاع های زیاد به این دریچه هوا نیاز دارد.

در انتخاب دریچه باید به ابعاد آن و میزان جریان توجه داشته باشیم.

میزان جریان باید با ابعاد دریچه مطابقت داشته باشد. زمانی که دریچه بر روی سیستم هوا رسانی نصب می گردد ممکن است به شکلی باشد که تولید صدا کند.

اگر در محیطی هستید که نباید صدایی وجود داشته باشد و نیاز به آرامش دارید حتما نوعی از دریچه انتخاب شود که صدایی تولید نکند و طراحی داشته باشد که بتوان آن را علی رغم عبور جریان هوا بدون صدا تنظیم نمود.

برخی مکان ها ی بسیار شلوغ که رفت و آمد زیاد است صدای دریچه چندان مشخص نیست ولی برای مکان هایی مانند بیمارستان ها یا اتاق های مطالعه دریچه هایی که دارای صدا باشند حتما موجب اذیت و سلب آرامش خواهند شد.

دکمه بازگشت به بالا