ویژگی‌های وکیل ملکی خوب

قبل از این که به بررسی وظایف یک وکیل ملک و املاک بپردازیم نیاز است بیان کنیم چه افرادی وکیل ملک هستند. دسته‌ای از وکلا که به صورت کاملا حرفه‌ای در زمینه ملک و املاک فعالیت دارند به عنوان وکیل متخصص ملک شناخته می‌شوند. به عبارتی دیگر وکیل املاک در دیگر زمینه‌های حقوقی فعالیت ندارد و تخصص او فقط در مورد دعاوی ملک و زمین و منازل مسکونی و آپارتمان‌هاست.

هنگامی که درباره طلاق از یک وکیل ملک سوالی پرسیده می‌شود؛ او جواب را نمی‌داند اما در عوض با قوانین املاک و ملک و عرصه و اعیان نه تنها آشنایی دارد بلکه متخصص در تفسیر مواد قانونی است. پرونده‌های ملکی که در کرج وجود دارد؛ باید توسط یک وکیل ملکی در کرج انجام شود به این خاطر که دیگر وکلا تخصصی در این زمینه ندارد.

خدمات وکالتی در طول زمان و نزد همه جوامع در ردیف نجیب ترین و شریف ترین خدمات اجتماعی  همیشه به شمار آمده است. اصل مساوات و بهره مندی از حقوق و تضمینات کافی در مقابل قانون و دستگاه قضا در زمره اصول مترقی و پیشرفته ای است که صراحتا در اسناد و مدارک و حقوق داخلی، تطبیقی و بین المللی مورد اشعار واقع شده است.بی تردید ظهور و پیدایش شخصیتی ممتاز به نام وکیل مدافع و حرفه ای شاخص به نام وکالت، ریشه در افکار و اندیشه های انسان مدار و نو ظهوری دارد که حمایت از حقوق فرد انسانی را به مثابه اصلی ترین اهداف عدالت کیفری و قضایی بر می شمارد.

اصولا انسان ها از نوعی آزادی به مفهوم عام آن ( آزادی بیان، عقیده ، عمل و …) در اجتماع بهره می برند که جز در مواردی استثنایی تعرض، تجاوز یا تحدید آن ممنوع می باشد. بدین لحاظ هنگامی که فردی در مظان اتهام به ارتکاب رفتاری مجرمانه قرار می گیرد، به اجبار برخی از اصول و حقوق مسلم فردی وی به مخاطره می افتد. هر چند فرض بی گناهی متهم و ضرورت حفظ حرمت و کرامت انسانی او ایجاب می کند که در فرایند تحقیقات مقدماتی و محاکمه از حداقل تضمینات کافی در جهت اثبات بی گناهی و برائت خویش برخوردار باشد. مع الوصف، عدم آشنایی و آگاهی کافی نسبت به حقوق فردی و اجتماعی، چه بسا اسباب تضرر، سردرگمی و نهایتا محکومیت وی را فراهم آورد.

با لحاظ چنین شرایط و با هدف جلوگیری از تضییع حقوق افراد نیاز و ضرورت حضور فردی به عنوان (( وکیل مدافع)) در تمامی مراحل دادرسی به ویژه در مرحله تحقیقات مقدماتی و دادرسی نهایی از لوازم حتمی و اجتناب ناپذیر یک دادرسی عادلانه در تمام دنیا تلقی می شود.وکیل دادگستری (برای اطلاعات بیشتر به مقاله مراجعه نمایید . )به منظور استقرار عدالت، ضمن همکاری نزدیک با دستگاه قضا، تمام دانش ، نبوغ ، فنون و هنر مکتسبه و تجارت خود را در اختیار افرادی قرار می دهد که جان ، مال ، عرض و ناموس آنها در مظان مخاطره و تهدید قرار دارد. اساسا اجرا و اعمال حقوقی قانونی و ذاتی افراد مستلزم آگاهی و اطلاع آنهاست.

فردی که برخلاف اصل آزادی، بازداشت می گردد حق دارد به حقوق خود و نحوه برخورداری از آنها آشنا باشد بنابراین  یکی از مهم ترین حقوقی که متهم در جریان یک دادرسی عادلانه و منصفانه باید از آن برخوردار باشد حق استفاده از وکیل مدافع است. بر این اساس امروزه حضور وکیل در کرج مدافع در دادرسی و دفاع از حقوق مادی و معنوی موکل جزء لاینفک و اجتناب ناپذیر یک دادرسی منصفانه و عادلانه محسوب می شود. حضوری که اکثر قوانین داخلی و بین المللی به صراحت مورد اشاره و تاکید قرار گرفته است.

Characteristics of a good real estate lawyer

دادرسی منصفانه

اصطلاح دادرسی منصفانه، مفهومی ذهنی است که با پیش بینی تضمینات و حقوق دفاعی مکفی برای متهمین جنبه عینی می یابد. از مهمترین این تضمینات می توان به مواردی از جمله حق تفعیم  اتهام ، حق سکوت ، منع شکنجه، منع بازداشت وحق داشتن وکیل مدافع در این مقررات اشاره کرد. در اسناد و مقررات متعدد بین المللی بر حق استفاده متهم از معاضدت وکیل دادگستری در طول دادرسی تاکید و تصریح شده است. این حق تا انجا اهمیت دارد که در اسناد معتبری مانند اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی ، کنوانسیون اروپایی حمایت از حقوق و آزادی های اساسی و…به دفعات پیش بینی کرده است.

از دیدگاه حقوق تطبیقی نیز دخالت وکیل در مراحل مختلف دادرسی واجد اهمیت خاص می باشد. در بسیاری از کشور ها مانند بلژیک، آلمان، فرانسه و حتی سوریه قاضی مکلف است که قبل از شروع تحقیقات ، متهم را از داشتن حق وکیل مطلع سازد و مراتب را در صورتجلسه دادرسی درج کند و در صورت انحراف صریح متهم از استفاده از این حق ، شروع به استنطاق نماید.

طبق بند 3 ماده 114 قانون ایین دادرسی کیفری فرانسه: (( بازپرس باید متهم را از حق داشتن وکیلی از بین وکلای مجاز یا کار آموزان قضایی مطلع سازد.))  در برخی قوانین مانند ماده 136 ق.ا.د.ک فرانسه و ماده 63 قانون دادرسی سوریه ، حق سکوت برای متهم را تا انتخاب وکیل مجاز دانسته اند. این امر به حدی مهم است که در کشور هایی مانند فرانسه، تکلیف بازپرس به اعلام حق داشتن وکیل به متهم به هنگام اولین حضور در بازپرسی، جزء لاینفک حق دفاع محسوب و عدم رعایت آن از موجبات بطلان اساس تحقیقات انجام شده می باشد.

در حقوق داخلی نیز اصل 35 قانون اساسی حق داشتن وکیل را در تمامی دادگاه ها لازم دانسته است.  در قانون آیین دادرسی کیفری نیز در موارد مختلفی بویژه مواد 128، 85 و 186 به حق استفاده وکیل تصریح شده است و قانون حقوق شهروندی مصوب 1384 در مواد متعددی متضمن تکرار و تاکید این حق می باشد و در پاره ای موارد نیز استفاده از خدمات وکیل بویژه در امور مدنی اجباری اعلام شده است.

منافع حضور وکیل مدافع در دادرسی

بدون شک نقش سازنده و مفید وکیل مدافع در مراحل مختلف دادرسی کیفری به منظور اعتلای شأن عدالت کیفری، بر هیچکس پوشیده نیست. استفاده از معاضدت و دانش حقوقی –فنی وکلای دعاوی در امور کیفری می تواند منافع و مزیت های فراوانی را هم در جهت دفاع از حقوق افراد بی گناه و هم توسعه علمی و عملی دادرسی قضایی به سمت کشف حقیقت به همراه داشته باشد.

چرا ما به وکیل مدافع نیاز داریم؟

تصور اغلب مردم از کارهای وکلا این است که تا زمانی که کسی جرمی مرتکب نشده یا راه اشتباهی را نرفته، به وکیل نیازی ندارد. اما در واقع نیاز به وکیل در جهان پیچیده و مدرن امروز یک امر اجتناب ناپذیر است. چرا که انسان‌ها زمانی که پروژه‌های کاری خود را در حوزه‌های مختلف تجاری، اجتماعی، فرهنگی و …. شروع می‌کنند، یا زمانی که قراردادهای مالی را امضا می‌کنند، یا زمانی که قصد تقسیم اموال و املاک خود را دارند یا زمانی که درگیر اختلافات خانوادگی هستند، زمانی که ناخواسته جرمی را مرتکب می‌شوند یا گرفتار یک کلاهبرداری می‌شوند و یا ماجراهایی از این دست، نیاز مبرمی به حضور یک وکیل دارند.

آگاهی و علم وکلا، در حوزۀ مسائل حقوقی، همواره به کمک مردم می‌آید تا با کمترین ضرر و زیان مالی و به دور از کوچکترین آسیبی، افراد را به حقوق خود آشنا کرده و در راستای استیفای حق آنها بکوشند.گاهی عدم کمک گرفتن از یک وکیل به بهانه‌های واهی، اعم از حق الوکاله‌های بالا یا اعتقاد نداشتن به کار وکلا ، می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری در پی داشته باشد.

از مهم ترین دلایل نیاز به وکیل می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • چرا به وکیل مدافع نیاز داریم ؟
  • جلوگیری از انحراف دادرسی

وکیل مدافع با نظارت مستمر ، دقیق و هوشمندانه خود بر کیفیت دادرسی ، نقش محافظی امین و مجرب را ایفا می کند و با بهره گیری از استعداد ، نبوغ و دانش حقوقی خویش از انحراف دعوی و جریان دادرسی جلوگیری به عمل می آورد. فرایند دادرسی هدف مستقیمی را تعقیب می کند که عدالت نام دارد. هرگونه لغزش و خطایی در این روند ، آن را از خط مستقیم و در نتیجه به همان اندازه از عدالت دور می کند.

بی گمان در جریان یک دادرسی احتمال لغزش و خطا، از طرف قضات، اصحاب دعوی و غیره وجود دارد. از این رو حضور وکیلی کاردان ، متعهد و قانونمند در روند دادرسی می تواند تضمین مناسبی در جلوگیری از انحراف دادرسی تلقی کرد. وکیل مدافع می تواند در کنار مقام قضا به مثابه ابزار کنترل و نظارت بر عملکرد دستگاه قضا عمل کند و بدون آنکه کمترین هزینه ای بر این دستگاه تحمیل کند ، به پیشبرد اهداف آن و تحقق عدالت قضایی کمک کند.

هدایت علمی و عملی قاضی

فردی که به عنوان قاضی بر مسند قضاوت تکیه می زند ، به عنوان یک انسان هر اندازه که دارای تجربه کاری و دانش حقوقی باشد، با عنایت به تغییر سریع ارزش ها و رفتار های اجتماعی باز هم دانسته ها و معلومات او نیاز به ارتقا و تقویت دارد. در روند به روز کردن اطلاعات قضایی ، وکلا در مقام دفاع یکی از محور های تعیین کننده و موثر تلقی می شوند.از موکل و موضوع وکالت، با مطالعه همه جانبه قوانین و رویه ها سعی می کند از اخرین داده های قضایی استفاده کند و قاضی در مقام تقابل و تعامل به توبه خود کوشش می کند تا با افزایش اطلاعات ، توان استنتاج خود را القا بخشد.

جلوگیری از اطاله ( به وقفه افتادن) دادرسی

اطاله دادرسی یکی از معظلات و چالش های بزرگی است که گریبان گیر دستگاه قضایی ما می باشد. وکیل دادگستری با آگاهی به قوانین موجود از یکطرف و شناخت کافی نسبت به نقاط ضعف، نقایض، کمبود ها ، ابهامات و اشکالاتی که در سیستم اداری-قضایی وجود دارد، تلاش خود را به سمت هدایت صحیح جریان دادرسی، آگاه کردن قاضی و موکل از مقررات مربوطه، طرح دعوی و اعتراض در مهلت های قانونی و … معطوف می دارد. این امر به نوبه خود ضمن جلوگیری از اطاله بیش از حد جریان دادرسی از تحمیل هزینه های مالی و انسانی فراوان بر دستگاه قضا و سرگردانی و بلاتکلیفی موکلین ممانعت می کند.

مساعدت در اجرای قانون و عدالت

وکیل مدافع با آگاهی و اشرافی که نسبت به قوانین موضوعه دارد، مساعدت شایان توجهی را به سیستم قضایی عرضه می دارد. وی با جست و جوی مقررات قانونی و انطباق صحیح آنها با موضوعات مختلف، ضمن کمک به اجرای قانون، زمینه ی اجرای عدالت را نیز به مفهوم واقعی آن فراهم می سازد.اشراف کامل بر قوانین موجود و استناد صحیح به آنها از طرفی باعث تبرئه افراد بی گناه می گردد و از طرف دیگر موجب شناخته شدن افراد گناهکار و بزهکاران واقعی می شود. نتیجه ی هردو فرایند، مساعدت در اجرای قانون و عدالت می باشد.

دفاع از حقوق بی گناه

از دیگر نتایج مثبت حضور وکیل در مراحل تعقیب، تحقیق و تحکیم، حمایت از مظنون و متهمی است که ممکن است به علل مختلف بی جهت مورد تعقیب قرار گرفته باشد. یکی از ویژگی ها و محاسن منحصر به فرد وکیل مدافع، دفاع از حقوق متهمی است که در مظان ارتکاب جرم قرار گرفته است. وکیل مدافع با شناختی که نسبت به قوانین موضوعی دارد از تمامی دانش و استعداد خود جهت اثبات حقانیت و بیگناهی موکل مدد می جوید. مضافأ اینکه حضور وکیل مدافع موجب رعایت تساوی بین اصحاب دعوی که باید از سلاح های برابر بهرمند باشند، می گردد. بعلاوه حضور وکیل مدافع در تمام مراحل بازجویی و دادرسی موجب می شود که بعدا بحث و طرح اعمال شکنجه و تحمل فشار و زور به متهم در طول تحقیقات و بازجویی قابل توجیه نباشد.

دکمه بازگشت به بالا