سیستم مدیریت محتوا وردپرس چیست؟
سیستم مدیریت محتوا وردپرس چیست و چگونه کار می کند؟
تا به حال شده که بخواهید به فکر اجرا و راه اندازی سایت شخصی برای خود باشید و بخواهید خودتان کار طراحی و شخصی سازی آن را انجام دهید و یک تنه همه ی ساختار و قالب و اجزای سایت خود را شخصا راهبری و مدیریت کنید؟ احتمالا اسم وردپرس به گوشتان خورده باشد و سوالی که پیش می آید این است که سیستم مدیریت محتوا وردپرس چیست، کاربردش چیست و نحوه استفاده و کار با آن چگونه است؟
سعی خواهیم کرد در این آموزش به زبانی ساده این سوالات را پاسخ بدهیم، تا کاربران که تازه تصمیم به ساختن سایت برای خودشان گرفته اند و هنوز اطلاعات زیادی در این زمینه ندارند، پاسخ سوال ” وردپرس چیست؟ ” برایشان بطور کامل روشن شود. همچنین در مورد اینکه تعرفه طراحی سایت 1402 چقدر است خواهیم گفت.
CMS یا سیستم مدیریت محتوا چیست؟
برای رسیدن به پاسخ سوال وردپرس چیست؟ ابتدا باید با مفهوم آشنا شوید. به نقل از تسنیم برای ساخت یک وبسایت ساده از کد نویسی html و css استفاده میشود، اما مدیریت چنین سایتی برای کاربران معمولی امکانپذیر نیست. چرا که در این نوع سایتها برای انجام هر کاری نیاز به دانش برنامه نویسی تحت وب هست، مثلاً برای گذاشتن یک مطلب جدید در سایت باید صاحب آن سایت بتواند یک صفحه جدید ایجاد کند و …
این کار برای کسی که با کدنویسی آشنایی ندارد کاری دشوار و عملاً غیر ممکن است. عیب دیگر این سایتها این است که فقط یک سری متن و تصویر را که از قبل در آنها گنجانده شده نمایش میدهند و هیچ قابلیت خاصی ندارند و مثلاً حتی از داشتن یک سیستم ثبت نام کاربری ساده و یا سیستم دریافت نظرات کاربران محروم هستند،
چه برسد به امکانات پیشرفته مثل فروشگاه آنلاین و سیستم انتشار محتوا اتوماتیک و غیره. به اینگونه سایتها در اصطلاح سایتهای ایستا (استاتیک) گفته میشود که البته با اینکه هنوز حدود نیمی از سایتهای دنیا از این نوع هستند، اما کم کم نسل آنها رو به انقراض است. همچنین با ایجاد CMS ها امکانات بسیار زیادی به سایتها اضافه شد و سایتها از حالت ایستا (استاتیک) به حالت پویا (داینامیک) تبدیل شدند.
وردپرس چیست؟
وردپرس هم یک سیستم مدیریت محتواست و در واقع میتوان گفت در بین ده ها سیستم مدیریت محتوا که دائماً نیز بر تعداد آنها افزوده میشود، وردپرس محبوبترین CMS در کل دنیاست و بیش از ۲۵% کل سایتهای موجود در دنیا از وردپرس به عنوان سیستم مدیریت محتوا خود بهره می برند.
در زیر به مواردی اشاره میکنم تا به اهمیت وردپرس بیشتر پی ببرید:
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا متن باز (Open Source) است، یعنی هر برنامه نویسی می تواند تغییرات دلخواه خود را در کد هسته آن ایجاد کرده و همچنین به توسعه آن کمک کند.
استفاده از آن رایگان است و به راحتی در دسترس عموم قرار دارد.
تا این لحظه بیش از ۱۰۰ میلیون سایت از سیستم مدیریت محتوا وردپرس استفاده کرده اند.
وردپرس به بیش از ۴۰ زبان پرکاربرد دنیا ترجمه شده و مورد استفاده قرار میگیرد که یکی از این زبانها فارسی است.
حدود ۵۰% سایتها در کل دنیا از CMS ها (سیستم های مدیریت محتوا) استفاده می کنند و بیش از ۵۷% کل سایتهایی که دارای سیستم مدیریت محتوا هستند از وردپرس بهره می برند.
طبق آمار گوگل، بیش از ۴۰ میلیون بار در ماه وردپرس و کلمات کلیدی مرتبط با آن توسط کاربران مورد جستجو قرار می گیرد.
کد هسته وردپرس تا کنون بیش از ۱۰۰ بار توسط تیم توسعه دهنده آن بروزرسانی شده است.
تا کنون حدود ۵۰ هزار افزونه (plugin) برای وردپرس ارائه شده است که بیش از ۸۰% آنها رایگان هستند.
وردپرس دارای چند هزار قالب رایگان و حرفه ای پریمیوم است.
بیش از ۵۰ وبسایت از بین ۱۰۰ وبسایت و وبلاگ برتر دنیا از وردپرس به عنوان سیستم مدیریت محتوا استفاده می کنند.
استفاده از وردپرس بسیار آسان است و واقعاً ظرف کمتر از پنج دقیقه و با انجام چند کلیک ساده نصب شده و آماده استفاده می گردد.
تعداد بیشمار کاربران و توسعه دهندگان و همچنین بروزرسانی های دائمی، وردپرس را به یکی از امن ترین سیستم های مدیریت محتوا تبدیل کرده است.
قویترین سیستم مدیریت محتوا از نظر SEO محسوب میشود.
بیش از ۸۰% قالب ها و افزونه های آن بصورت رایگان ارائه میشوند.
با توجه به این آمار و آمارهای دیگری که از توضیح آن خودداری میکنم، وردپرس محبوبترین CMS در کل دنیاست.
با اینکه سیستم های مدیریت محتوا دیگری همچون درپال و جوملا پس از وردپرس در رده های بعدی از نظر محبوبیت هستند، اما در برابر وردپرس حرفی برای گفتن ندارند. به خصوص که در چند سال اخیر تیم توسعه دهنده با امکانات جدیدی که دائماً به آن اضافه می کنند، فاصله زیادی را بین وردپرس و دیگر CMS های رقیب ایجاد کرده اند و طبق آمار روز به روز بر محبوبیت آن افزوده میشود.
در این مطلب سعی کردم در چند جمله کوتاه و به ساده ترین شکل ممکن مفهوم وردپرس را برای شما کاربران عزیزی که تازه به دنیای وردپرس پیوستید شرح بدهم و شما را با این سیستم مدیریت محتوا محبوب آشنا کنم. امیدوارم توانسته باشم مطلب مفیدی را ارائه بدهم. برای آشنایی بیشتر با نحوه استفاده از این سیستم لطفاً ما را در مطالب بعدی دنبال کنید و اگر مطالب سایت ما به نظر شما مفید بود سعی کنید این مطالب را با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم در صورت علاقمندی بتوانند از این مطالب استفاده کنند و برای خودشان یک سایت راه اندازی کنند.
تاریخچهی وردپرس
وردپرس در سال 2003 توسط مایک لیتل و مت مولنوگ آغاز شد. این سیستم مدیریت محتوا در روزهای اولیه خود روی وبلاگنویسی متمرکز شده بود، اما نسخههای جدید، ویژگیهای بیشتری را به آن اضافه کرد. همچنین ایجاد یک کتابخانه افزونههای گسترده سبب شد تا در سال 2004 این پلتفرم پیشرفتهای چشمگیری داشته و نقطه عطفی برای انتقال وردپرس از سکوی وبلاگنویسی به سیستمهای مدیریت محتوای امروزی بود.
امروزه وردپرس میتواند برای ساختن وب سایتهای پیچیده، فروشگاهها یا حتی شبکههای اجتماعی به راحتی مورد استفاده قرار گیرد. مطابق نسخه 5، وردپرس دارای یک ویرایشگر مبتنی بر بلاک به صورت استاندارد است که یک واسط معاصر را هم برای نوشتن مقالات ساده و هم برای ساختن صفحات پیچیده ساختار یافته فراهم میکند.
پوسته یا قالب (Theme) وردپرس چیست؟
قالب وردپرس شامل همه مواردی است که شما به طور معمول در طراحی وب با آن در ارتباط هستید. از انتخاب رنگ گرفته تا هدرها، پاورقیها و محل قرارگیری باکسهای مختلف و افکتها از طریق قالب وردپرس قابل انتخاب و حتی تغییر است. همچنین از طریق قالب همه چیز مربوط به تایپوگرافی، از جمله نوع فونت، حاشیهها و تورفتگی و فاصله خط را میتوان کنترل کرد.
قالب وردپرس چیست؟
بسیاری از قالبهای وردپرس رایگان هستند و از طریق مخزن وردپرس قابل دانلود و نصب هستند. البته این قالبها تنظیمات بسیار پیشرفتهای ندارند و تقریبا ظاهر یکسانی را ارائه می دهند، اما در قالبهای چند منظوره و پیشرفته وردپرس امکان سفارشی سازی فراتر از تصور رفته است و میتوان صدها سایت متفاوت را از طریق آنها طراحی کرد. قالبهایی مانند Enfold یا WoodMart و دهها قالب دیگر توسط توسعهدهندگان و برنامهنویسان حرفهای در این زمینه ارائه شده است که به طراحی یک وبسایت به صورت سریع و بدون نیاز به کدنویسی کمک میکند. همچنین قالبهای فروشگاهی نیز جهت طراحی یک فروشگاه در وردپرس را ساده کردهاند و ایجاد کسب و کار آنلاین به راحتی از طریق آنها امکان پذیر است.
افزونه یا پلاگین (Plugin) وردپرس چیست؟
افزونه نوعی نرمافزار کوچک است که دربردارندهی مجموعهای از توابع وردپرس میشود، این نرمافزارها میتوانند به یک وبسایت وردپرسی اضافه شوند و عملکردهای آن را گسترش داده یا ویژگیهای جدیدی را آن اضافه کنند. افزونههای WordPress به زبان برنامه نویسی PHP نوشته شده و با وردپرس ادغام میشوند. مرسوم است که در انجمن وردپرس یک جمله برای افزونهها گفته میشود به هر چیزی نیاز داشته باشید: “یک افزونه برای آن وجود دارد“. افزونهها باعث میشوند تا کاربران بدون اطلاع از حتی یک خط کد، به راحتی و با استفاده از چند کلیک ساده ویژگیهایی را به وب سایت خود اضافه کنند.
هزاران افزونه وردپرس به صورت رایگان در دایرکتوری رسمی افزونههای وردپرس موجود است که هم در بخش معرفی و دانلود آن و هم در بسیاری از وبسایتها آموزش نحوه کار کردن با آنها آموزش داده شده است. گذشته از افزونههای رایگان، انواع تجاری فوق العادهای نیز از طرف شرکتهای ثالث و توسعه دهندگان ارائه شده است که تمامی نیازهای کاربران را برآورده میسازد، به عنوان مثال شما به کمک افزونهی WooCommerce قادر خواهید بود وبسایت وردپرسی خود را به یک فروشگاه آنلاین همهفنحریف تبدیل کنید!
وردپرس و سئو (SEO)
سئو (SEO) در زبان انگلیسی مخفف عبارت Search Engine Optimization و به معنای بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو میباشد، سئوی سایت یا بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو یک فرایند برای بهبود یک سایت یا یک صفحه از وبسایت در نتایج موتورهای جستجو نظیر گوگل به شکل طبیعی است و سایتهایی که در رتبههای بالاتر موتورهای جستجو قرار میگیرند و بیشترین تکرار در صفحات بالای نتایج جستجو را دارند بازدید بیشتری را کسب خواهند کرد.
وردپرس به گونه ای طراحی شده است که از محبوبیت خوبی نزد موتورهای جستجو برخوردار است اما هرگز نباید فراموش کرد که توجه به سئو یا همان بهینه سازی وبسایت برای موتور های جستجو بسیار حائز اهمیت بوده، اگر قصد دارید سایت شما بهخوبی برای موتورهای جستجو بهینه باشد، لازم است از قالبهای استاندارد وردپرس استفاده کنید، همچنین به کمک افزونههایی مانند Yoast Seo میتوانید این موضوع را بیش از پیش در سایت وردپرسی خود بهبود دهید.