تشخیص نوع غار در گنج یابی ، راه های شناخت طبیعی یا مصنوعی بودن آن
پیدا کردن غار در گنجیابی به چه صورت است؟
خرید فلزیاب و پیدا کردن غار در گنجیابی مراحل خاص خود را دارد که در این مطلب میخواهیم در این باره توضیحاتی مفید و مختصر را در اختیار شما عزیزان قرار داده و اطلاعات و آگاهی کامل در مورد گنج یابی و دفینه یابی را بازگو کنیم.
مراحل انجام کار برای پیدا کردن غار در گنجیابی :
- مرحله اول پژوهش
- و مرحله دوم حرکت مرزبندی شده
مرحله اول :
- ابتدا برای شناسایی مناطقی که استعداد داشتن غار در آنجا وجود دارد مانند گودالها، چاله ها و فرو رفتگی ها که از لحاظ فرم به غارها شباهت دارند باید جستجو را شروع کنید.
- به راحتی در دسترس هستند و با مطالعه آنها شما میتوانید اندازه وسعت منطقه مورد بررسی را در کنترل داشته باشید و از طرفی میتوانید مالکان آنها را شناسایی و برای گرفتن اجازه نامه ها و مجوزها اقدام کنید.
- برای بدست آوردن اطلاعات در مرحله پژوهش، شما میتوانید با کشاورزان، ماهیگیران، گردشگران، شکارچیان، معدنچیان، ساکنین بومی ناحیه و حفارهای کابلهای تلفن و … صحبت کنید و از اطلاعات آنها استفاده کنید شما حتی می توانید مثل یک کارآگاه آماتور دست به تحقیقات دیگری هم بزنید!
- بررسی در ادارات ثبت و کتابخانه ها، و صحبت با روزنامه نگاران و از منابعی همچون تاریخ محلی، روزنامه خاطرات، روزنامه های قدیمی، زمین شناسان و جغرافیدانان محلی استفاده کنید.
مرحله دوم :
- بخش دلنشین کار برای پیدا کردن غار در این مرحله آغاز میشود کار میدانی و پیمایش سطحی برای یافتن علایمی که استعداد وجود غار در آن منطقه را نشان میدهند مثل گودالها و یا توده ای از درختان یا علفهای مشکوک در زمین.
- آشنایی اندکی با علم زمین شناسی کمک خوبی در این مرحله برای شماست یکی از روشهای اصولی، جستجو گروهی با تعداد نفرات تا حد امکان زیاد میباشد.
- با حرکت در فواصل نزدیک بهم احتمال ندیدن گودالهای کوچک و دهانه هایی که با گیاهان پوشیده شده بسیار کم خواهد شد.
- در بیشتر اوقات شما یک دهانه آشکار و زیبا را پیدا نخواهید کرد بنابراین برای بررسی و کاوش در حفره هایی که دارای جریان هوا هستند، دامنه ها و گذرگاههای گلی که احتمال میدهیم غاری در پشت آن قرار گرفته باید آمادگی لازم را داشته باشید.
در هنگام جستجو کردن غار در دفینه یابی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
اگرچه جستجو برای پیدا کردن غار در گنجیابی یکی از مهیج ترین و جذاب ترین قسمت های غار نوردی است اما گاهی نا امیدکننده ترین هم میتواند باشد زمانی که پس از جستجو و تلاشهای فراوان به نتیجه ای که میخواستید نرسیدید این مرحله میتواند در یک روز زیبای آفتابی زمستانی انجام بگیرد زمانی که برگی بر روی درختی وجود ندارد و بوته ها در حداقل مقدار تراکم هستند و احتمال اینکه شاید شما بتوانید قطعه زمینی را پیدا کنید که برف در آنجا ذوب شده باشد و یا دیدن بخاری که از دهانه غاری خارج شود.
در جستجوی غار دنبال چه عوارض و خطراتی بر روی زمین باشیم؟
- چاله ها، گودالها و حفره ها : که درون آنها تاریک و تیره است به احتمال میتوانند محل ورودی به غاری باشند.
- گودالها یا زمینهای فرو ریخته شده : گودالهای کم عمق یا عمیق در روی سطح زمین نشان دهنده جایی است که سنگ آهک فرسوده شده و احتمال دارد ارتباط دهنده مسیری به تالاری زیر زمینی باشد بیشتر این گودالها کوچکتر از آن هستند که در نقشه های توپوگرافیک نمایش داده شوند بنابراین تنها راه یافتن آنها از طریق جستجو و بررسی میدانی میباشد.
- سنگ آهک هایی که از زمین سر بیرون آورده اند : بخش بیرونی سنگ آهکی که در زیر پوسته زمین قرار گرفته نشان دهنده این است که ضخامت خاک آن منطقه نازک است از طریق بررسی کردن میتوان به آسانی دهانه های آشکار یا شکافهای کوچک تعیین محل شوند در بیشتر مناطق کوهستانی، سنگهای آهک ممکن است با سنگهایی از جنس سخت تر دیگر در یک امتداد کشیده شده باشند در این حالت آب روی سطح زمین فرصت حل شدن در سنگ آهک را دارد و غارها بدین صورت امکان شکل گیری دارند.
برداشت غلط از پلمپ غار ها در گنج یابی : دوستان چیزی که در افکار عموم در مورد پلمپ غارها وجود دارد 50% درصد نادرست هست اینکه درب را باز کنیم و کیسه هامونو پر کنیم نه اصلا اینطور نیست و تازه اول کاره باید تشخیص داد که اصلا ورودی هست یا دربی برای خروج که از نوع ملات و اینکه خطوط دور درب شود تشخیص داد از داخل پلمپ شده یا از بیرون و درب های پلمپی که اندازهای بزرگ دارند همیشه کنج و قسمتی از پلمپ را نازکتر و ضعیف تر ملات بندی میکردند که در آینده برای وارد شدن به مشکل نخورند و راحت تر درب تخریب شود.
مراحل انجام تست غار از خطرات سمی بودن :
- باید با تست صدا گیری و رنگ دیواره تشخیص داده شود اصولا بعد از باز شدن و وارد شدن به ورودی پراز سنگهای کوچک و خاک پر شده درون دالان برخورد میکنیم که به اجبار باید تخلیه شوند چون به وصل میشود و زیر خاک قرار دارد.
- البته اگر به تله برخورد نکنیم و درب اصلی را پیدا کنیم صدرصد نیاز به ماسک و لباس مخصوص هست که باز شدن درب حتما نیاز هست از آنها استفاده کنید.
- گاهی کارگزار تله جوری طراحی انجام میداده است که شما با برداشتن جنس و کم کردن وزن در آن نقطه تله رو فعال میکنید و حتی برعکس با اضافه کردن وزن مثل گام اولی که درون ورودی اتاقک میگذارید باعث فعال شدن تله میشود که بسته به محیط و شرایط تله گذاری انجام میشده است.
- هیچوقت کل اعضای گروه وارد اتاقک و دالان نشوید برای ایمنی حتما نفری رو در بیرون کار نگهدارید.
- و اینکه اگر در فضایی و یا در حین کار به کوزه پلمپ شده برخوردید از شدت هیجان و کنجکاوی شروع به شکستن نکنید چون فلزات دارای بخار و آلودگی هستند که در گذر زمان درون کوزه با فشار بسیار جمع میشوند که با شکستن در فضای بسته باید احتمال ایمنی نبودن کار را داد پس بهتر است در بیرون حفاری شکسته شود.
انواع غار در گنج یابی
غارها را می توان از جنبه های گوناگونی دسته بندی کرد، که در ذیل به اجمال به آنها می پردازیم:
۱- از نظر جنس سنگهای محیطی:
غارهای آهکی (سنگ آهک، دولومیت، ماربل)
غارهای گچی
غارهای گدازه ای (ماگمایی)
۲- از نظر ریخت شناسی (مورفولوژی) و ساختار هندسی:
غارهای افقی که شامل تونلهای افقی نزدیک به هم هستند.
غارهای شکافی که شامل تنها یک شکاف در سنگ یا صخره هستند.
غارهای عمودی که شامل چاه یا چاههایی هستند که با هم مرتبط هستند و فاصله نزدیکی به هم دارند.
سیستمهای غاری که بخاطر بزرگی ویژگیهای مختلفی را با هم دارا هستند.
تفکیک غارهای افقی و عمودی صرفا برای غارهای کوچک است – غار در گنج یابی – که در آنها یک تونل و یا یک چاه وجود دارد در اکثر غارها، بخاطر فضای بزرگ و تعدد تونلها و چاهها، سیستم غاری وجود دارد.
۳- از نظر زمان پیدایش:
غارهای اولیه که در فضای بین سنگها و صخره ها (در زمان شکل گیری آنها) بوجود می آیند مانند تونلهای گدازه ای یا غارهای توفا (Tufa)توفا :سنگهای رسوبی هستند که از رسوب لايه های نازک کربنات کلسيم يا به مقدار کمتر سيليس در اطراف چشمه های آب شور و يا به صورت پوششی در اطراف استالاکتيت ها يا استالاگميت ها تشکيل می شوند.
غارهای ثانویه که بعد از پیدایش سنگها و صخره ها و در اثر عوامل غارزا بوجود می آیند، اکثر غارهای جهان جزو غارهای ثانویه محسوب می شوند.
غارهای رده سوم که بر اثر متلاشی شدن غارهای دیگر بوجود می آیند.
۴- از نظر عمر سنگ:
این دسته بندی برای غارهای آهکی بکار می رود، آهک، سنگی رسوبی است و یکی از مشخصه های اصلی آن، زمان پیدایش می باشد.
آهکهای جدید (اخیر) یا توفا که در سراسر جهان یافت می شوند.
آهکهای ژوراسیک
آهکهای دونین (Devonian)
ژوراسیک یکی از دوره ها در دوران دوم زمین شناسی است، طول دوره ژوراسیک ۶۰ میلیون سال است.دونین یکی از دوره ها در دوران اول زمین شناسی است، دوره دونین از ۴۰۸ تا ۳۶۰ میلیون سال پیش به طول انجامیده است.