با شخصیت جنجالی نوروز ایرانی بیشتر آشنا شوید
با نزدیک شدن بهار پیام رسانهای نوروز در چهارراه دیده می شوند. آنها لباس های قرمز رنگی را که در دست دارند می پوشند ، صورت خود را سیاه می کنند و هنگامی که چراغ راهنمایی قرمز می شود ، بین ماشین ها راه می روند و بدن خود را با صدای بلند حرکت می دهند که چیزی دست آنها را گرفته است.
حاجی فیروز به لباس قرمز و صورت سیاه شهرت دارد. نام آن با فرهنگ ایرانی گره خورده است و با نزدیک شدن به سال نو ، سوژه رسانه ها می شود. از انتقاد به چهره جدید او ، که بیشتر التماس است تا تصور غلط نژادی از چهره سیاه او ؛ با این حال ، همه او را به عنوان پیام رسان نوروز می شناسند.
عمو نوروز و حاجی فیروز دو پیام رسان نوروزی هستند که از زمان های بسیار قدیم به شهرها و روستاها سفر کرده اند و نوید نوروز داده اند ، شعرهای زیبا می خوانند و حتی بازی های خیابانی و میدانی را اجرا می کنند.
به گفته جواد انصافی در کتاب “نوید بهار” ، آپه نوروز زیر آن لباس گلدار و شاد پوشیده و پیراهن بلند ، شال دور کمر و دامن نسبتاً بلند پوشیده است. “قدیس شلوار تا زانو و پیراهن قرمز می پوشید ، و گاهی اوقات یک لوله بلند یا چادر یا روپوش می پوشید ، کلمات را بر زبان می آورد و صورت خود را سیاه می کرد.”
درباره منشا حاجی فیروز نظرات مختلفی وجود دارد. با این حال ، تصویر حاجی فیروز به صلیب کشیده می شود و کسانی که با آیین ایرانی ارتباط دارند جایی در رسانه های ملی یا برنامه های فرهنگی و هنری شهرداری ندارند. همانطور که اخیراً محمدرضا جوادی یگانه ، معاون اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران در توییتر خود نوشت: “حاجی فیروز نیز یک شخصیت افسانه ای است ، اما ادراک نژادی چهره سیاه او غیرقابل انکار است.” “دانشمندان و هنرمندان را به تحقیق دعوت کنید و گفتگو برای روشن شدن ابعاد مشکل. شهرداری تهران از این پس تاکنون در برنامه های خود حاجی فیروز را سیاه نمایی نخواهد کرد. “
توییت های رسمی واکنش زیادی نشان دادند و همچنان ادامه دارند. به گفته محمد بقایی ماکان ، نویسنده و استاد ادبیات فارسی ، “موضوع آیین های پیش از نوروز ، که یکی از آنها آیین های حاجی فیروز است ، مربوط به فرهنگ عامه یا ادبیات فولکلور است و نباید به آن توجه کرد.”
حتی اشعاری که حاجی فیروز خوانده است ممکن است ابهامی ایجاد کند: “پروردگار من ، سلام و درود بر شما / پروردگارا ، سر خود را بگیرید / پروردگار من ، به من نگاه کنید / پروردگارا ، با ما مهربان باشید” ، این آیات تعداد کمی از آنها شعرهایی است که حاجی فیروز در شهرهای مختلف می خواند و با حرکات نمایشی همراه است. البته حاجی فیروز در برخی دیگر از شهرهای ایران نیز از این آیات استفاده می کند: “سلام ، آقا / سرور من ، سر من / آقا ، چشم باز کنید / نوروز فرا رسیده ، اخم های خود را باز کنید”.
اما چرا حاجی فیروز هر سطر را با دو کلمه “ارباب” و “آقا” شروع می کند؟ بقایی ماکان به شیمیشی گفت: “بیشتر مردم نگاهی به ادبیات عامه پسند می اندازند و عمق آن را نادیده می گیرند.” یکی از این وقایع ، اشعار مربوط به حاجی فیروز است که تقریباً در همه شهرهای ایران قبل از نوروز در کوی و برزن توسط افرادی خوانده می شود که لباس قرمز می پوشند و صورت خود را سیاه می کنند. ریشه این اشعار به تاریخ باستان برمی گردد؛ هنگامی که ایرانیان بر قسمت وسیعی از جهان حکومت می کردند ، مساحت ایران حدود 12 میلیون کیلومتر مربع بود و از دیوار چین تا آفریقا ، روسیه کنونی و دریای اژه تا مرزهای اروپا امتداد داشت. طبيعتاً آفريقا نيز بخشي از اين سرزمين پهناور بود و حكام آن زمان برخلاف يونانيان و قبايل ديگر كه زمين را تصرف كردند و مردم را به بردگي گرفتند ، مردم ايران مردم كشورهاي فتح شده را استخدام كردند و آنها را در وضع بدي قرار ندادند. شرایط در گذشته ، دفتریاران بیشتر عرب یا آفریقایی و سیاه پوست بودند و در خانه های اشراف ، اشراف و دربارها کار می کردند و برای خوش تیپ بودن لباس قرمز می پوشیدند. آنها به تدریج فارسی را یاد گرفتند و نتوانستند از واژه های فارسی به درستی استفاده کنند ، بنابراین هنگام سخنرانی مهمانان را به خنده وا می داشتند و ذهن خود را گسترش می دادند. به تدریج ، برخی از آنها مشهور می شوند ، آنها تصمیم می گیرند که یک طرف کلی به شیرینی و لذت کار خود بدهند و از مسابقات دادگاه فراتر رفته و وارد صحنه های عمومی و مجامع عمومی شوند ، بنابراین به تدریج تحت فشار جامعه و توده مردم قرار می گیرند. پیدا شدند. بیشتر این افراد از کشورهای عربی آمده و آنها را حجاج می نامند. “حج در اینجا به معنای شخصی نیست که مناسک حج را انجام می دهد ، بلکه به معنای عربی است.”
قبل از ورود اعراب ، شادی زیادی در بین ایرانیان وجود داشت. این استاد ادبیات فارسی همین موضوع را بازگو می کند: “هر ماه جشنواره های ایرانی زیادی برگزار می شد و حاجی فیروز نیز در این جشنواره ها شرکت می کرد و به مردم می خندید زیرا آنها نمی توانستند واژه های فارسی را به درستی تلفظ کنند. به آرامی ، این یک سنت شد. و افرادی که این کار را انجام دادند ، وقتی توسط مردم دیده شد ، این کار را به یک حرفه تبدیل کردند. پس از ورود اعراب به ایران ، برخی از آداب و رسوم به تدریج از بین می رود و فقط نوروز باقی می ماند و کسانی که این کار را انجام داده اند ، برای حفظ ظاهر قدیمی گذشته ، چهره های خود را مانند آفریقایی ها یا عرب ها سیاه کرده و سعی در اصلاح کلمات داشتند. به شکلی شکسته و خنده دار صحبت نکنید و نگویید ، زیرا “Lord” “Abrab” و “سلام” “Samble” نامیده می شود ، هر یک از آنها استفاده از عنوان ارباب در اشعار حاجی فیروز نیز اغلب به این دلیل است که مردم این اشعار را برای استاد خود می خوانند و این مشکل ریشه عمیقی دارد و نشان دهنده قدرت ایرانیان در هنگام مظلومیت در آنجا است. به عنوان برده یا برده با استفاده از یک قطعه زمین دیگر. “آنها نکردند.”
وی تأکید می کند: “نباید به فرهنگ عامیانه اصلی نگاه کرد زیرا بسیاری از محدودیت هایی که در فرهنگ رسمی یافت نمی شود در فرهنگ عامه دیده می شود. به عنوان مثال ، جمعیت زیادی که در نزدیکی دره ارژن زندگی می کنند معتقدند که علیمام علی (ع) و رستم جنگیده اند در این دره و علیمام علی رستم چنان به زمین برخورد کرد که آن را از بدنش بیرون کشید. این شوخی به نظر می رسد و توسط دانشمندانی که می خواهند عقلانی به آن نگاه کنند پذیرفته نیست ، اما از نظر روانشناسی می توان نتیجه گرفت که سازندگان این حکایت می خواهند بگویند که قدرت اعتقاد همیشه بر قدرت جسمانی غالب است ؛ اما ممکن است این امر برای عموم مردم بدیهی به نظر برسد: بسیاری از افسانه ها ، مثل ها ، افسانه ها و حکایات ریشه ای عمیق دارند و باید به آنها توجه شود. یکی از آنها ، اما متأسفانه در دهه های گذشته در فرهنگ ملی بایگانی شده است و ردپای کمی از آن را دارد ؛ به همین دلیل ، نسل امروز از آن آگاهی ندارد ، زیرا این وضعیت برای آنها تجزیه و تحلیل نیست ، و ما همچنین ببینید که آیینی مانند چهارشنبه در حال خراب شدن است. ” این مدیریت کلان فرهنگی در حال ارزیابی مجدد رویکرد خود در این زمینه است. “
به گفته بقایی ماکان ، حاجی فیروز معمولاً در اواسط ماه مارس دیده می شد ، گرچه این روزها همه چیز تغییر کرده است. از همه جشن هایی مانند “آتش افروز” ، “کوسه برنشین” و “میر نوروزی” که قبل از نوروز برگزار شده بود ، فقط حاجی فیروز تا سیزدهم نوروز دوام آورد تا در کنار مردم باشد. که در روز سیزدهم نوروز در دشت و صحرا پراکنده بودند. و محیط خاصی را به مردم هدیه دهید.
انتهای پیام