تفاوت تحلیل تکنیکال کلاسیک و تحلیل فاندامنتال
تحلیل تکنیکال چیست؟
امروزه یکی از متداول ترین شیوه های تحلیل گری در بازارهای مالی از جمله فارکس، استفاده از دوره تحلیل تکنیکال کلاسیک می باشد. دلیل این امر را می توان گستردگی استفاده از این سبک در بازارهای مالی مختلف دانست. به بیانی ساده تر، با فراگیری اصول صحیح استفاده از این متد تحلیل گری، می توان از آن در بازارهای مالی مختلف (همچون فارکس، ارزهای دیجیتال، بورس و …) استفاده نمود.
همین موضوع سبب گردیده تا این متد طرفداران زیادی را به خود جذب نماید. در واقع هر آنچه که تاکنون بر روی چارت مشاهده نموده اید، شامل اندیکاتورها، نواحی حمایت و مقاومت، الگوهای معاملاتی و حتی کندل استیک ها، تماما مربوط به حوزه تحلیل تکنیکال می باشند.
پس با توجه به موارد گفته شده، می توان تحلیل تکنیکال را علم بررسی نمودارهای قیمت به منظور تشخیص روند آتی بازار(افزایش و یا کاهش قیمت)، در نظر گرفت. لذا با توجه به این تعریف می توان سه اصل زیر را برای تحلیل تکنیکال متصور شد:
۱. همه چیز در نمودار قیمت است.
۲. قیمت ها طبق روند مشخصی حرکت می کنند.
۳. تاریخ تکرار می شود.
لذا با توجه به مطالب بیان شده، می توان گفت علم تحلیل تکنیکال همیشه بر این سه اصل استوار است. بنابراین، به بیانی ساده، در تحلیل تکنیکال با بررسی رفتار قیمت در گذشته، به دنبال یافتن بهترین نقاط جهت ورود به معامله و یا خروج از آن هستیم. اما دقت داشته باشید که تحلیل تکنیکال علمی گسترده و در حال رشد می باشد.
تحلیل فاندامنتال (بنیادی) چیست؟
در این بخش از مبحث تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس، قصد داریم نوع دوم تحلیل گری در بازارهای مالی، یعنی را معرفی نماییم. همانطور که از نام این سبک پیداست، در این روش برخلاف حالت قبلی که بر اساس حرکات قیمت بر روی چارت، آینده بازار را تخمین می زدیم، حال بایستی با بررسی عوامل ریشه ای و بنیادی تاثیر گذار بر سهم (در بورس) و یا اقتصاد یک کشور (در فارکس) رفتار آینده قیمت را تحلیل کنیم.
پس می توان گفت، تحلیل بنیادی شامل مطالعه و بررسی شرایط اقتصاد ملی، صنعت و وضعیت شرکت ها می باشد. لذا هدف اصلی از انجام اینگونه مطالعات، تعیین ارزش واقعی سهام (ارزشذاتی) در بورس و یا بررسی اقتصاد ملت ها (در فارکس) خواهد بود. از همین جهت همانطور که اشاره شد، ارائه تحلیل های بنیادی مستلزم زمان و اطلاعات زیادی است که ممکن است از عهده هر فردی به خوبی برنیاید.
طبیعتا فراگیری تحلیل فاندامنتال نیز همانند هر امر دیگری، مستلزم داشتن انگیزه کافی و صرف زمان می باشد. همچنین مباحث تحلیل فاندامنتال نیز بسیار متنوع و گسترده می باشند اما در این بخش از مقاله قصد داریم صرفا به موضوع فاندامنتال در فارکس بپردازیم.
همانطور که گفته شد برای تحلیل فاندامنتال در فارکس، بایستی از اخبار اقتصادی مربوط به جفت ارز معاملاتی مدنظر خود، آگاه شویم. از طرفی خود این امر، مستلزم داشتن دانش عمیق و کافی نسبت به مسائل مختلف اقتصادیست که بتوانیم هر خبر را به درستی تفسیر نموده و پیامدهای آن بر اقتصاد را به خوبی درک نماییم.
حال طبیعتا هر چه دانش بیشتری در این زمینه داشته باشیم، درک بیشتر و بهتری هم نسبت به مسائل و رویدادهای اقتصادی خواهیم داشت. اما اگر هنوز آشنایی زیادی با اخبار اقتصادی و تحلیل فاندامنتال ندارید، باید بگوییم که جای نگرانی نیست و می توانید از تقویم های اقتصادی و توضیحات نوشته شده برای درک بهتر هر خبر استفاده نمایید. پس در ادامه مبحث تحلیل فاندامنتال و تکنیکال در فارکس، قصد داریم به بررسی تقویم اقتصادی بپردازیم.
تقویم اقتصادی چیست؟
به منظور دسترسی به اخبار اقتصادی مربوط به جفت ارزها در فارکس، می توان از تقویم اقتصادی بهره برد. در این میان، سایت های مختلفی ارائه دهنده تقویم های اقتصادی هستند که در این جا قصد داریم به سایت معروف اشاره کنیم. در ادامه تصویری از تقویم اقتصادی موجود در این سایت قرار داده شده که به صورت عملی و کاربردی به بررسی آن خواهیم پرداخت.
تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
در این بخش از مبحث تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس قصد داریم به بررسی تفاوت تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس بپردازیم. از همین جهت، همانطور که قبلا نیز اشاره شد، تحلیل تکنیکال، با تکیه بر سه اصل خود، به دنبال تخمین رفتار آینده قیمت با توجه به سابقه رفتاری آن در گذشته می باشد. این در حالیست که در تحلیل فاندامنتال، ما بر روی داده های اقتصادی اعلام شده تمرکز کرده و با تحلیل و بررسی آنها، آینده قیمت را تخمین می زنیم.
لذا این دو متد تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس، در واقع از پایه و اساس متفاوت از یکدیگر می باشند. به طور نمونه در تحلیل تکنیکال ابزارهای ما مورد استفاده ما، مواردی همچون بررسی امواج الیوت، نواحی حمایت و مقاومت، خطوط روند و … می باشند. در صورتی که در تحلیل تکنیکال در فارکس، یکی از ابزارهای بسیار ضروری ما، استفاده از تقویم اقتصادی می باشد.
چنانچه تمایل دارید در مورد این مدارک علمی بیشتر بدانید مطالعه دو مقاله زیر را توصیه می کنیم:
در ادامه به منظور درک بیشتر و بهتر این مقایسه، تفاوت های تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس را در قالب جدول زیر بیان نموده ایم.
مدارک علمی |
ابزارهای تحلیلی |
توضیحات |
متد تحلیلی |
CFTe |
نواحی حمایت و مقاومت، خطوط روند، امواج الیوت و … |
بر پایه رفتار گذشته قیمت، حرکت آینده آن تخمین زده می شود |
تکنیکال |
CFA |
تحلیل اخبار اقتصادی، تقویم اقتصادی |
براساس رویدادها و داده های اقتصادی اعلام شده، رشد و یا ریزش ارز تخمین زده می شود |
فاندامنتال |
حال که با تفاوت تکنیکال و فاندامنتال در بازار فارکس آشنا شدیم، این سوال مطرح می گردد که:
کدام متد تحلیلی بهتر است؟ تکنیکال یا فاندامنتال؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که هر کدام نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند. لذا بهتر است به منظور داشتن معاملاتی موفق تر و با کیفیت بالاتر، استفاده از هر دو سبک تحلیلگری را در معاملات خود لحاظ کنیم. از همین جهت در ادامه قصد داریم به نحوه انجام تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در فارکس بپردازیم اما پیش از آن ۱۰ تفاوت مهم بین تحلیل تکنیکال و بنیادی را برای شما شرخ خواهیم داد.
تفاوت مهم بین تحلیل تکنیکال و فاندامنتال یا بنیادی
۱- در تحلیل فاندامنتال ارزش ذاتی یک دارایی (جفت ارز، سهام و …) برای سرمایه گذاری بلند مدت، بررسی می شود اما تحلیل تکنیکال بر اساس روش های محاسباتی که متکی بر حرکات قیمت در نمودارها و حجم معاملات است سعی در پیش بینی حرکت قیمت در آینده دارد.
فرض کنید می خواهید با استفاده از تحلیل بنیادی جفت ارز EUR/USD را برای سرمایه گذاری بلند مدت انتخاب کنید. در این صورت شما به تحلیل اخبار اقتصادی متعلق به کشورهایی که از یورو استفاده می کنند، می پردازید. به زبان ساده یعنی این که نرخ بهره، بیکاری و تورم و سایر فاکتورهای اقتصادی را بررسی می کنید و اگر به این نتیجه رسیدید که اقتصاد کشورهای وابسته به یورو خوب است و ارزش ذاتی یورو هم اکنون نسبت به قیمت جاری آن بیشتر است، جفت ارز یورو/ دلار را می خرید تا در آینده ایی نزدیک با صعودی شدن قیمت، سود کنید.
اما اگر با تحلیل تکنیکال بخواهید جفت ارز EUR/USD را بخرید، به تحلیل داده هایی که در نمودارهای قیمت آن می بینید، مشغول می شوید. به زبان ساده شما سعی می کنید با استفاده از انواع مفاهیم موجود در تحلیل تکنیکال مثل حمایت و مقاومت، خطوط روند و … آینده حرکت این جفت ارز را پیش بینی کنید و اگر بعد از بررسی این داده و آمارهای ریاضی گونه به این نتیجه رسیدید که قیمت این جفت ارز در آینده صعودی می شود، اقدام به خرید می کنید و دیگر به دنبال داده های اقتصادی نمی روید. به عبارت دیگر این داده های اقتصادی در تصمیم گیری شما تاثیری نخواهند داشت.
۲- در تحلیل فاندامنتال معمولا از تایم فریم های بلند مدت برای تحلیل یک دارایی استفاده می شود. چون سرمایه گذارانی که از تحلیل فاندامنتال استفاده می کنند، به دنبال کسب سود در طی چندین سال هستند. آن ها ارزش ذاتی یک دارایی را محاسبه کرده و اگر آن را مناسب با اهداف سرمایه گذاری شان ببینند وارد معامله می شوند ولی تحلیل تکنیکال بیشتر توسط معامله گرانی استفاده می شود که در تایم فریم های کوتاه مدت مشغول به کار هستند.