مزایا و معایب ریسه های ال ای دی با ولتاژ های متفاوت
در این مقاله به بررسی مزایا ریسه ال ای دی شاخه ای و همچنین معایب آن و همچنین تعریفی از ال ای دی شاخه ای یا تیغه ای، اجزا و قطعات اصلی ال ای دی شاخه ای و انواع آن، معایب و مزایای ال ای دی های شاخه ای 12 ولت و معایب و مزایای ال ای دی های 220 ولت نیز پرداخته شده است. ال ای دی های شاخه ای که با نام لاتین Rigid LED نیز شناخته می شوند، نسل بعدی از ال ای دی های نواری به شمار می روند که چون بدنه ی آلومینیومی سختی دارند، دیگر از قابلیت انعطاف پذیری برخوردار نیستند.
به طور کلی LED های شاخه ای متشکل از اجزای زیر اند:
1-ال ای دی های با قابلیت نصب سطحی (SMD LED)
3- درایور یا مدار تنظیم ولتاژ ال ای دی (Driver Circuit)
که در تمامی ال ای دی های شاخه ای اجزای نام برده شده در موارد اول و دوم وجود دارد ولی بسته به ها، مورد سوم متغیر است. به عنوان مثال در LED های شاخه ای 12 ولت از یک عدد مقاومت به منظور تنظیم ولتاژ LED استفاده شده است که موجب می شود تغییرات ولتاژ 12 ولتی تاثیر کمتری بر روی LED اعمال نماید و آسیب کمتری به آن وارد سازد.
مزایا ریسه ال ای دی شاخه ای:
با توجه به امکان تولید این محصول در تیراژ بالا و وجود قطعات ارزان قیمت امکان تزریق این محصول در حجم بالا به بازار وجود دارد و به همین دلیل این محصول از قیمت مقرون به صرفه و مناسبی برخوردار است؛ کیفیت، تراکم LED های PCB و سایز چیپ بر روی قیمت این محصول تاثیر گذار است.
این محصول از تنوع بسیار بالایی برخوردار است و در رنگ، کیفیت، تراکم و مارک های مختلف ایرانی، چینی در بازار ایران به فروش می رسد. به دلیل آنکه هر به صورت سری و موازی بسته شده اند می توان PCB را در محل اتصال برش داد و به صورت جداگانه از هر دو قسمت بهره گرفت.
معایب و نکات منفی ال ای دی شاخه ای 12 ولت:
از آنجایی که هر سه اند، جریان عبوری از برد مدار چاپی افزایش می یابد و به دلیل پایین بودن ضخامت سطح رسانایی برد مدار چاپی که حدوداً بین 20 تا 30 میکرو متر است، افت جریان و در پی آن افت نور در طول مسیر را به همراه دارد؛ البته در متراژ های کمتر از دو متر این موضوع محسوس نمی باشد اما در ال ای دی هایی با جریان بالا مانند چیپ 4014، افت نور به حدی است که حتی در طول یک متر قابل مشاهده خواهد بود.
برخی از این LED ها از جریان بسیار بالایی برخوردار می باشند که مازاد بر نور بیشتر حرارت بالایی نیز ایجاد می کنند که برای دفع آن به خنک کننده آلومینیومی (هیت سینک) نیاز است؛ در غیر این صورت در صورت تماس با آن ها امکان سوختگی، کاهش شدید نور، عمر و کارایی ال ای دی نواری وجود دارد.
در ال ای دی های شاخه ای درایور کنترل جریان با برق مستقیم مدار تعبیه شده است؛ به گونه ای که به طور متناوب و مستقیم برق شهری را با ولتاژ بالا و جریان کنترل شده به نور تبدیل می نماید؛ این مدل از ال ای دی دارای مزایای زیر است:
» جریان ال ای دی به طور مستقیم کنترل می شود و این امر سبب افزایش عمر و کارایی آن می شود.
» حرارت بسیار کمی تولید می شود که در پی آن مصرف برق و انرژی کاهش می یابد و از خنک کننده ضعیف تری استفاده خواهد شد.
» در صورتی که به تعداد کمی از آن در محیط نیاز باشد، استفاده از آن مقرون به صرفه تر خواهد بود، به دلیل آنکه به پاور نیاز نیست.
» چنانچه به نصب متراژ بالا با آرایش خطی نیاز داشته باشید، نگرانی کمتری برای افت ولتاژ و افزایش هزینه های مربوط به سیم کشی مستقیم سیم های ال ای دی به یکدیگر خواهید داشت.
ضمن بیان مزایای ریسه ال ای دی شاخه ای به معایب آن نیز می پردازیم:
» از آنجایی که ال ای دی ها به صورت موازی و سری قرار گرفته اند، ضمن آنکه امکان برش در محلی از PCB فراهم نباشد، در صورتی که یکی از آن ها بسوزد، دیگر ال ای دی ها نیز می سوزند و خاموش می شوند؛ هر چند که امروزه در بازار اندازه های متفاوتی از 10_120 سانتی متر در دسترس است.
» از آنجایی که به طور مستقیم مدار درایور به برق شهری متصل می شود، احتمال تماریسه ولتاژ بالا و پایین برای موارد مختلفی کاربرد دارند. ترسیم طرح کلی ساختمان های مختلف، ساخت الگوهای روشنایی بزرگ، انواع دکوراسیون داخلی و… در بین این موارد جای داده می شوند. در مواردی با یک دیگر تفاوت دارند. فشار، مقدار گرمای تولید شده، مقدار ولتاژ مورد نیاز، کمربندی چراغ و… از جمله این تفاوت ها به شمار می روند. به همین علت می خواهیم در ادامه به شما بگوییم که چگونه می توانیم یک خرید موفق را برای خودمان رقم بزنیم.
ولتاژی که برای ریسه ولتاژ بالا مورد استفاده قرار می گیرد، 220 ولت است. این مقدار در بین ولتاژهای خطرناک جای گرفته است و استفاده از آن در برخی برنامه ها ریسک بسیار بالایی دارد. به همین علت می توان آن را بین اصلی ترین معایب ریسه ولتاژ بالا جای داد. در حالی که مقدار ولتاژ به کار گرفته شده در نوارهای LED ولتاژ پایین 12 ولت بوده و به صورت DC است. این مقدار کاملا ایمن بوده و برای موارد مختلفی به کار گرفته می شود. به همین علت استفاده از آن هیچ خطری برای افراد ندارد.
یکی از مهم ترین مواردی که می توانیم به بررسی آن در سایت ترب بپردازیم، نصب دو ریسه ذکر شده است. نصب ریسه هایی که از ولتاژ بالایی برخوردار هستند، ساده بوده و توسط درایوها به صورت مستقیم هدایت می شوند. برای اتصال ریسه هایی که ولتاژ بالا دارند از منبع تغذیه 220 ولت بهره گرفته می شود. نصب نوارهایی که ولتاژ پایین تری را دارند، پیچیده تر است. چرا که به صورت DC هستند. از این رو می توان نصب پیچیده را از معایب ریسه ولتاژ پایین جای داد.
تفاوت ریسه های ولتاژ بالا و ولتاژ پایین
اگر به دو نوع چراغ LED نگاه کنید، می توانید متوجه شوید که قیمت های یکسانی دارند، اما هزینه کلی آن ها متفاوت است؛ زیرا چراغ های LED ولتاژ بالا به منبع تغذیه با ولتاژهای بالا مجهز هستند. به طور کلی یک منبع تغذیه می تواند 30 الی 50 متر از نوار انعطاف پذیر LED را تحت پوشش قرار دهد و به طور نسبی هزینه های آن نسبتاً کم است.
همچنین یک نوار یک متری به 12 الی 14 وات ولتاژ نیاز دارد، به این معنی که برای هر نوار 1 متری باید 15 وات انرژی تامین شود. . به این ترتیب ، هزینه نوار LED ولتاژ پایین بسیار بیشتر از نوار LED ولتاژ بالا خواهد بود. پس هزینه مقرون به صرفه یکی از برترین مزایای ریسه ولتاژ بالا به شمار می رود.
بسته بندی نوار LED ولتاژ بالا کاملاً متفاوت از نوار LED ولتاژ پایین است. در هر بسته بندی می توان 50 تا 100 متر از ریسه های ولتاژ بالا را جای داد. در حالی که برای ریسه ها با ولتاژ پایین تر این مقدار به 5 تا 10 متر کاهش پیدا می کند. اگر این مقدار افزایش داشته باشد، شاهد ضعیف شدن منبع تغذیه DC خواهید بود.