بهترین معدن سنگ مرمر ایران در کدام شهر است
در ایران معادن بسیار زیادی از سنگ مرمریت و مرمر وجود دارد. این معادن در استانهایی از جمله اصفهان، آذربایجان شرقی، یزد، مرکزی، لرستان، فارس و … وجود دارند و بسیاری فعال هستند و به فعالیت می پردازند.
انواع سنگ مرمریت
را بر اساس میزان به زیرمجموعههای دیگری تقسیم میکنند. در زیر به چند تایی از این سنگهای مرمریت اشاره میکنیم:
- سنگ مرمریت کلسیتی
- سنگ مرمریت منیزیتی
- سنگ مرمریت دولومیتی
این گونههای دیگر به خاطر وجود ناخالصی به رنگهای سفید و روشن و تیره و رنگی مانند قرمز، قهوهای، صورتی، کرم، سبز، خردلی و سیاه وجود دارند. تمام گونههای مرمریت از نظر میزان سختی شبیه به هم هستند. به خاطر اینکه مقاومت چندان بالایی ندارند، از روش سیم برش روی آنها استفاده میکنند.گونۀ دیگری از مرمریتها هستند که به از نظر ویژگیها و روش تشکیل مثل باقی مرمریتها هستند، ولی در بحث سختی، به و نزدیکترند. این سنگها به خاطر وجود خلل و فرج باید به صورت پر شده استفاده شوند. در گذشته برای پر کردن این سنگها از بتونۀ معمولی استفاده میشد. مواد تشکیل دهندۀ این بتونه، مل سیمکا و پودر سنگ بود. ولی امروزه برای این منظور از رزین استفاده میکنند.
تنوع معادن شناخته شده در ایران
- سنگهای مرمریت 54 درصد
- سنگ مرمر 1 درصد
- سنگهای چینی 15 درصد
- سنگهای تراورتن 10 درصد
- سنگهای گرانیت 20 درصد
در این نوشتار در به بررسی مهمترین معادن و ایران در استان اصفهان، آذربایجان غربی، لرستان،فارس ، یزد و مرکزی میپردازیم.
از دگرگونی کدام سنگ به وجود می آید؟
سنگ مرمر (اونیکس) چگونه تشکیل می شود؟
زمانی که سنگ لاشتر تحت تاثیر فشار و دمای زیاد قرار بگیرد دگرگون شده و در نتیجه این فرآیند مرمر به وجود می آید.به طور کلی در مکان هایی که سنگ تراورتن استخراج می شود مرمر نیز قابل استخراج است زیرا سنگ تراورتن سنگی آهکی است که از دگرگونی آن می توان به سنگهای مرمر دست یافت. به این ترتیب می توان گفت سنگ مرمر در دهانه چشمه های آبگرم و یا غارها به وجود می آید. دیگر مواد معدنی تشکیل دهنده این سنگ علاوه بر کلسیت گرافیت،پیریت،میکاس ،دولومیت، آراگونیت و اکسید آهن می باشد.
یکی از تفاوت های مرمر با دیگر سنگ های ساختمانی مانند گرانیت و یا سنگ مرمریت این است که مرمر درست روی سطح زمین تشکیل می شود در صورتی مرمریت و گرانیت در اعماق زمین به وجود می آیند.این نوع سنگ از رسوب چشمه های آب گرم غنی از کانی کلسیت تشکیل می شود. فرآیند تشکیل آن به این صورت است که هنگام رسیدن آب به دهانه چشمه مواد معدنی درون آن رسوب کرده و پوسته ای از بلورهای کلسیت را ایجاد می کند.
حال تفاوت در میزان جریان آب، موجب ایجاد تغییراتی در میان لایه ها شده و ناخالصی هایی را در مرمر ایجاد می کند که موجب ایجاد انواع مختلف مرمر می گردد. اما سنگ مرمر در خالص ترین حالت ممکن خود(۹۹% کلسیت) بسیار سفید و شفاف است. البته به راحتی با مواد معدنی دیگر به صورت رگه و یا موج ترکیب می شود. تنوع رنگی این سنگ براساس میزان نوع و میزان ناخالصی ها به وجود می آید.
معادن مرمر و مریت در ایران
همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفتیم معادن مرر و مرمریت در ایران در استانهای مختلفی وجود دارند که به فعالیت معدنی می پردازند. استان هایی مانند اصفهان و آذربایجان شرقی از بیشترین معادن مرمر و مرمریت برخوردار هستند.
استان اصفهان
این استان دارای مهمترین معادن سنگ ایران است و دارای معدن سنگ مرمر ومرمریت میباشد که در بین استانهای کشور بالاترین تعداد از این نوع سنگ را دارا میباشد. از جمله مزیتهای سرمایه گذاری در صنعت سنگ اصفهان میتوان به دسترسی مناسب این استان به دیگر استانهای کشور و همچنین مدیران با تجربه آن اشارهکرد.
استان آذربایجان شرقی
این استان سالانه بیش از ۴۰۰۰ تن از انواع سنگهای ساختمانی را تولید می کند و آن دارای تنوع و کیفیت بالایی میباشند .در این استان حدود ۴۴۰ معدن که دارای پروانه بهره برداری میباشند یافت میشود و به طور تقریبی یک دوم از این تعداد مربوط به معادن سنگ ساختمانی میباشد. سنگ مرمر، مرمریت از جمله سنگهای استخراج شده از این استان میباشند.که یکی از بزرگترین معادن مرمر ومرمریت ایران می باشد
آذرشهر مهمترین و معروفترین شهر استان آذربایجان شرقی در صنعت سنگ ساختمانی است که با دارا بودن تراورتنهای سرخ رنگ در جهان دارای شهرت میباشد. شهرستان آذرشهر دارای ۴۰ معدن فعال میباشد و از این نظر یکی ازمراکز مهم تولید سنگ در کشور به شمار میآید.
استان لرستان
این استان حدود یک چهارم از منابع سنگ ساختمانی کشور را دارا میباشد لذا جزو استانهای مهم در صنایع سنگ ایران به شمار میرود.که یکی از بزرگترین معادن مرمر ومرمریت ایران می باشد. معادن سنگهای مرمریت و چینی این استان حدود ۷۰ عدد میباشند و از این نظر دارای بیشترین تعداد معدن در میان استانهای کشور می باشد.
استان فارس
حدود ۱۵ درصد از سنگهای استخراج شده در استان فارس شامل سنگهای چینی و مرمریت میباشد.که یکی از بزرگترین معادن مرمر ومرمریت ایران می باشد. ۳۹۸ سنگبری فعال در استان فارس وجود دارد که به طور کلی حدود ۱۰ درصد از سنگبریهای کل کشور را به خود اختصاص میدهد همچنین این استان به دلیل کیفیت سنگی که ارائه میدهد حدود ۳۰ درصد از صادرات سنگ ساختمانی کل کشور را از آن خود کرده است.
استان یزد
سنگهای معادن این استان دارای تنوع بسیار زیادی میباشند و بیشتر معادن آنها مربوط به معادن مرمریت و چینی است. سالانه حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن سنگ از معادن ایران استخراج میشود که استان یزد چیزی در حدود یک سوم این تولیدات را را در در زمینه استخراج سنگهای ساختمانی به خود اختصاص میدهد .
استان مرکزی
این استان بیشترین تعداد معادن سنگ ساختمانی فعال به خودش اختصاص داده است و در حال حاضربخش مورد توجهی از سنگ مرمریت ومرمر مورد نیاز کشور را استان مرکزی تامین میکند و جزء مهمترین معادن سنگ ایران به شمار میرود .مانند : دلیجان که یکی از بزرگترین معادن مرمر ومرمریت ایران می باشد.
نتیجه گیری
بخش قابل توجهی از معادن مرمر و مرمریت در کشور ایران قرار دارد. از میان معادن متعدد در شهرهای مختلف، استان های لرستان، مرکزی، یزد و کرمان به ترتیب دارای بیشترین معادن سنگ مرمریت هستند. سایر استان-ها نیز مانند خراسان، هرمزگان و فارس هم از تعدادی معادنحدود ۲۵ درصد از معادن شناخته شده کشور را معادن سنگهای ساختمانی تشکیل میدهند. | مهمترین معادن سنگ ایران
همانطور که میدانیم سلیقه افراد در جامعه در زمانهای مختلف گوناگون است این تنوع زیاد سبب میشود تا پاسخگویی بازار سریع تر شود و دامنه انتخاب مشتری افزایش یابد.
تنوع معادن شناخته شده در ایران به شرح زیر میباشد:
- سنگهای مرمریت ۵۴ درصد
- سنگهای گرانیت ۲۰ درصد
- سنگهای چینی ۱۵ درصد
- سنگهای تراورتن ۱۰ درصد
- سنگهای مرمر ۱ درصد
در این نوشتار به بررسی مهمترین معادن سنگ ایران در استان اصفهان، آذربایجان غربی، لرستان،فارس ، یزد و مرکزی میپردازیم.
استان اصفهان
این استان دارای مهمترین معادن سنگ ایران است و دارای ۸۹ معدن سنگ تراورتن میباشد که در بین استانهای کشور بالاترین تعداد معدن از این نوع سنگ را دارا میباشد.
از جمله مزیتهای سرمایه گذاری در صنعت سنگ اصفهان میتوان به دسترسی مناسب این استان به دیگر استانهای کشور و همچنین مدیران با تجربه آن اشارهکرد.
استان آذربایجان شرقی
این استان سالانه بیش از ۴۰۰۰ تن از انواع سنگهای ساختمانی را تولید می کند و سنگهای معادن آن دارای تنوع و کیفیت بالایی میباشند .
در این استان حدود ۴۴۰ معدن که دارای پروانه بهره برداری میباشند یافت میشود و به طور تقریبی یک دوم از این تعداد مربوط به معادن سنگ ساختمانی میباشد.
سنگ مرمر، مرمریت و گرانیت از جمله سنگهای استخراج شده از این استان میباشند.
آذرشهر مهمترین و معروفترین شهر استان آذربایجان شرقی در صنعت سنگ ساختمانی است که با دارا بودن تراورتنهای سرخ رنگ در جهان دارای شهرت میباشد .
شهرستان آذرشهر دارای ۴۰ معدن فعال میباشد و از این نظر یکی ازمراکز مهم تولید سنگ در کشور به شمار میآید همچنین سنگهای قرمز تراورتن در معدن سردارآباد این شهرستان تنها شرکت کانی سازی سنگ قرمز در جهان به شمار میرود .
استان لرستان
این استان حدود یک چهارم از منابع سنگ ساختمانی کشور را دارا میباشد لذا جزو استانهای مهم در صنایع سنگ ایران به شمار میرود.
معادن سنگهای مرمریت و چینی این استان حدود ۷۰ عدد میباشند و از این نظر دارای بیشترین تعداد معدن در میان استانهای کشور می باشد.
استان فارس
حدود ۱۵ درصد از سنگهای استخراج شده در استان فارس شامل سنگهای چینی و مرمریت میباشد.
۳۹۸ سنگبری فعال در استان فارس وجود دارد که به طور کلی حدود ۱۰ درصد از سنگبریهای کل کشور را به خود اختصاص میدهد همچنین این استان به دلیل کیفیت سنگی که ارائه میدهد حدود ۳۰ درصد از صادرات سنگ ساختمانی کل کشور را از آن خود کرده است.
استان یزد
سنگهای معادن این استان دارای تنوع بسیار زیادی میباشند و بیشتر معادن آنها مربوط به معادن سنگ گرانیت و مرمریت و چینی است.
سالانه حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن سنگ از معادن ایران استخراج میشود که استان یزد چیزی در حدود یک سوم این تولیدات را را در در زمینه استخراج سنگهای ساختمانی به خود اختصاص میدهد .
استان مرکزی
این استان بیشترین تعداد معادن سنگ ساختمانی فعال را با داشتن ۶۴ معدن سنگ تراورتن به خودش اختصاص داده است و در حال حاضربخش مورد توجهی از سنگ تراورتن مورد نیاز کشور را استان مرکزی تامین میکند و جزء مهمترین معادن سنگ ایران به شمار میرود .
شهرستان محلات به عنوان یکی از مهمترین منابع معادن سنگهای تراورتن در جهان دارای شهرت میباشد و دارای تنوع بسیار زیادی میباشد.
مرمر و مرمریت برخوردارند. بنابراین با بزرگترین معادن مرمر ومرمریت ایران آشنا شدیم.
منبع: