معرفی و فروش پسته با کیفیت

خوشمزه ترین پسته جهان

پسته ایران، محصولی است بسیار خوشمزه و خوردنی، کمتر کسی است از خوردن آن لذت نبرد. معمولا مشکلی که مصرف کنندگان پسته عنوان می کنند، این است که می گویند وقتی شروع به خوردن پسته کردیم، دیگر نمی توانیم از خوردن دست بکشیم.

اگر به دلایلی، پیش از خوردن پسته تصمیم بگیریم فرضا، فلان مقدار پسته بخوریم به احتمال زیاد در عمل بیشتر خواهیم خورد. معمولا در ظرف (سبد) آجيل ها اولین چیزی که تمام می شود پسته است.

پسته ایران، با این قابلیت بیشترین تبلیغ را برای مصرف خود کرده و می کند. از این واقعیت که بگذریم، در بحث راجع به تبلیغات برای پسته باید به سه نکته توجه کرد:

  • اول این که پسته محصولی است که هزاران سال است تولید می شود.
  • دوم این محصول از سالیان بسیار دور گذشته، وارد بازار جهانی شده است.
  • سوم، افزایش مصرف پسته در بازار جهانی بدون هیچ گونه برنامه ریزی صورت گرفته است.

طعم پسته ایران چگونه است؟

آنچه در مورد طعم پسته ایران گفته شد واقعیتی است خالی از اغراق و تعصب. اگر پسته با اندکی دقت آماده مصرف شده باشد طعم آن همان طور است که گفته شد. طبیعت به مردمان حاشیه ای کویر ایران دری گرانب ها عطا کرده است. اگر ما منطقه را دچار بحران بی آبی کرده ایم تقصیر طبیعت نیست.

طبیعت محصول خوشمزه با کیفیت عالی به ما داده است. محصولی که علاوه بر کیفیت عالی قابل نگهداری به مدت طولانی است. اگر این محصول در مواردی با بی دقتی و سر هم بندی و طمع کاری بعضی از دست اندرکاران به شکلی بد عرضه شده و مصرف کننده را از خوردن باز داشته است تقصير طبیعت نیست. عرضه پسته با کیفیت خوب چندان مشکل نیست.

رشد بازار جهانی پسته از بیست سال قبل

تا حدود بیست سال قبل، مقدار پسته وارد شده به بازار جهانی رشد آرامی داشته و از آن زمان، بطور ناگهانی و با شتاب، افزایش یافته است دلیل این افزایش ناگهانی، اجرای برنامه خاص تبلیغ و بازاریابی نبوده بلکه علت آن کاهش قیمت عمده فروشی پسته بوده است.

پس از آن که ورود پسته ایران به آمریکا متوقف شد، پسته با قیمت ارزانی وارد اروپا شد. توزیع کننده اروپایی، با قیمت ارزانتری پسته را از ایران می خرید در حال که با قیمت قبلی (و یا اندکی کمتر) به مصرف کننده می فروخت در نتیجه از راه توزیع، سود بیشتری نسبت به گذشته و یا نسبت به محصولات مشابه بدست می آورد.

این عامل (افزایش سود)، باعث توزیع بیشتر و نهایتا افزایش مصرف گردید. در دو سال گذشته، کمابیش در عمل در بازار خاور دور باعث افزایش مصرف پسته در بازار این منطقه از جهان شده است.

مقدمات تبلیغ وبازاریابی پسته

با این مقدمات، می رسیم به بحث تبلیغ و بازاریابی گفته می شود، مشکل اصلی پسته ایران در بازار جهانی این است که برای آن تبلیغ نمی شود، در حالی که پسته ایران، با مجموع مسائلی مواجه است که یکی از آن ها نبود تبلیغ است. تبلیغاتی که مورد نظر عمومی بوده و اثر آن را در زندگی روزمره خود مشاهده می کنند، تبلیغاتی است که مخاطب آن ها مصرف کننده نهایی است.

می دانیم تبلیغاتی که مخاطبآن ها مصرف کننده نهایی باشد، در صورتی مفید است که قبل از آن، توزیع به درستی انجام شده جنس مورد نظر به راحتی در دسترس مصرف کننده باشد. با تبلیغ، می توان مصرف کننده را به خرید راغب کرد، در تصمیم مصرف کننده به خرید تأثیر گذاشت و او را وارد بازار کرد.

اما پس از ورود او به بازار اگر جنس در دسترس نباشد، تبلیغ باعث می شود مصرف کننده محصول رقیب را بخرد، یا محصولات مشابه پسته (بادام و …) را تهیه کند یا کلا از خرید منصرف شود. ملاحظه می شود که پیش شرط تأثیر تبلیغ، توزیع درست است.

اگر توزیع به درستی انجام نشده باشد، تبلیغ نه تنها مؤثر نیست بلکه در پاره ای موارد، به نفع رقبا تمام می شود. بنابراین قدم اول برای تأثیر تبلیغات از نوعی که مورد نظر عموم است، این است که صادر کننده ایرانی با مصرف کننده نهائی سرو کار داشته باشد.

اما میدانیم که پسته از ایران به صورت ماده خام صادر و به طور عمده به فروش می رود. در کشورهای مصرف کننده است که پسته آماده مصرف می شود و ارتباطی بین صادر کننده ایرانی با مصرف کننده وجود ندارد.

مسئله تبلیغات در مورد پسته

در مورد پسته، مسئله تبلیغات این است که کشورهای وارد کننده ترجیح می دهند آنرا به صورت ماده اولیه، وارد کرده در کشور خود آماده برای مصرف کنند تا ایجاد درآمد و کار نمایند.

به همین منظور است که برای پسته هایی که آماده مصرف باشند، تعرفه هایی بیشتر از پسته خام وضع کرده اند تا ورود پسته آماده مصرف مشکل باشد.

این از یک طرف باعث می شود مصرف پسته در بازار جهانی افزایش یابد، چرا که آماده سازی پسته برای توزیع کننده ایجاد سود می کند و بدست آوردن این سود انگیزه ای می شود برای کار بیشتر در مورد پسته و از طرف دیگر، ابتکار عمل تبلیغ را از دست صادر کننده ایرانی می گیرد.

معامله پسته در بازار جهانی چگونه است؟

همان طور که گفته شد پسته در بازار جهانی به دلار معامله شده در مورد کشورهای اروپایی علاوه بر ارزان شدن قیمت دلاری پسته کاهش ارزش دلار نسبت به ارزهای اروپایی باعث شده بسته به قیمت باز هم ارزانتر به دست توزیع کننده برسد.

مثلا اگر قیمت پسته قبلا ۳ دلار و نرخ برابری مارک با دلار 2/5 بوده توزیع کننده آلمانی می بایست برای خرید هر کیلو پسته7/5(2/5*3) مارک بپردازد در شرایط جدید هم قیمت پسته از ۳ دلار کمتر شده تقریبا رسیده بود به2/5 دلار وهم نرخ برابری دلار هر مار ک از 2/5 به 2 رسیده بود یعنی توزیع کننده آلمانی برای خرید هر کیلو پسته 5 مارک (2*2/5) می پرداخت. اضافه کنیم نرخ برابری دلار به مارک تا رواج يورو عموما رو به کاهش بوده است.

واقعیت این است که برای شناسایی درست بازار و این که در هر منطق ای از بازار چگونه باید با مسئله برخورد شود، کاری انجام نگرفته است همین قدر که صادرات به صورت آماده برای مصرف در یک بازار موفق نبوده، کلا بحث تبلیغ و بازاریابی رها شده و پسته به طور عمده به صورت خام صادر شده و می شود.

پس از شناسایی درست بازار، مقررات ورود کشورها و … ، باید دید اساسا آیا درست است که این حجم از پسته بصورت ماده خام صادر شود؟ یا اینکه می توان به بعضی از بازارها، پسته آماده برای مصرف صادر کرد؟ در مرحله بعد، باید بررسی شود برای پسته خام چگونه تبلیغی باید کرد و برای پسته آماده شده برای مصرف چه راهی باید رفت و ….

اقدامات  لازم در زمینه تبلیغات و بازاریابی پسته

تا آنجا که می دانیم در زمینه تبلیغات و بازاریابی برای پسته، اقدامات زیر صورت گرفته است:

از سال ۱۳۱۰ به بعد، مرحوم آگاه برای شخصیت های زمان خود، مقداری پسته همراه با نامه هایی مبنی بر خواص آن فرستاده اند. از همان سال ها چاپ بروشور و آگهی های تبلیغاتی محدود، توسط صادر کنندگان، در جهت معرفی خود و تا حدی اهمیت غذایی و مرغوبیت پسته صورت گرفته است.

صادر کنندگان و هر از گاهی هیات هایی از طرف ارگان های رسمی، در غالب نمایشگاه های جهانی تخصصی مواد غذایی شرکت داشته اند. صادر کنندگان بزرگ، در نشریات تخصصی مواد غذایی، که مخاطب آن ها غالبا خریداران عمدههستند در جهت معرفی خود، آگهی تبلیغاتی چاپ کرده اند.

 ارزش غذایی پسته ازنظر شرکت تعاونی تولید کنندگان پسته رفسنجان

به طور محدود، توسط تعاونی پسته رفسنجان راجع به خواص، ارزش غذایی و راه های مختلف مصرف پسته مطالبی در نشریات تخصصی مواد غذایی که مخاطب آن ها مصرف کننده است چاپ شده است. علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که صادر کنندگان و دولت، متوجه امر تبلیغ و بازاریابی بوده اقدامات نه چندان جدی انجام داده اند:

در سال ۱۳۶۰، شرکت تعاونی تولید کنندگان پسته رفسنجان به منظور تأمین وجوه لازم جهت تبلیغات خارج از کشور، با موافقت مقامات محلی اقدام به دریافت ۳ ریال عوارض خروجی، از هر کیلو پسته ای که به خارج از رفسنجان حمل شود، نمود. اخذ عوارض خروجی برای مدت یک سال ادامه یافت.

از وجوه جمع آوری شده مقداری صرف تبلیغات خارج از کشور گردید و … «در سال ۱۳۶۱ دولت اعتباری معادل ۱۰۰ میلیون ریال جهت تبلیغات پسته در خارج از کشور اختصاص داد. قرار بر این بود که از این مبلغ، جهت تبلیغ پسته در بزرگترین کشور اروپایی خریدار پسته ایران، یعنی آلمان غربی، استفاده شود اما، این موضوع به دلایلی منتفی گردید و اعتبار تأمین شده که به آن کشور انتقال داده شده بود به ایران عودت داده شد.»

منبع: کتاب ااگر با شنیدن نام پسته فقط یک تصویر در ذهن شما متجسم می‌شود، کاملا طبیعی است اما انواع پسته در جهان آنقدر متنوع است که از شمار انگشتان دست هم می‌گذرد! گیاه‌شناسان چیزی حدود 60 نوع پسته فقط در ایران شناسایی کرده‌اند ولی ما فقط تعداد کمی از آنها را می‌شناسیم. در این مطلب می‌توانید با انواع پسته‌های ایرانی آشنا شوید تا اگر گذرتان به آجیل‌فروشی‌ها خورد، بتوانید با اطلاعات بیشتری پسته‌ی مورد نظر خود را تهیه کنید. بعلاوه برای خرید آجیل می‌توانید سری به فروشگاه اینترنتی حاجی بادومی بزنید و پسته‌های مرغوب ایرانی را با خیال راحت از این فروشگاه اینترنتی تهیه کنید.

انواع پسته در ایران بر اساس ظاهر

همانطور که گفتیم تعداد و تنوع پسته‌ها در جهان بسیار زیاد است و بیش از 60 نوع پسته نیز در ایران شناسایی شده است. با این حال به طور خلاصه می‌توان پسته‌های ایرانی را به چند نوع پسته اکبری، کله قوچی، احمد آقایی، بادامی و فندقی (یا اوحدی) تقسیم کرد. انواع پسته در ایران از نظر شکل ظاهری در دو دسته‌ی پسته‌های فندقی و بادامی قرار می‌گیرند که در ادامه می‌توانید با هر کدام از اینها آشنا شوید.

پسته فندقی

یکی از معروف‌ترین انواع پسته در ایران است که البته به نام پسته اوحدی نیز شناخته می‌شود. این نوع پسته از این جهت پسته فندقی نامیده می‌شود که ظاهری گرد و فندق مانند دارد و البته در دنیا به جای پسته فندقی به نام Round (گرد) شناخته می‌شود. تقریبا در تمام استان‌هایی که انواع پسته کشت می‌کنند، پسته فندقی هم کشت می‌شود؛ از کرمان، یزد و خراسان رضوی گرفته تا فارس، مرکزی، قزوین و حتی تهران! ولی قطب کشت پسته فندقی استان کرمان است.

دو رقم از انواع پسته معروف فندوقی، پسته کله قوچی و اوحدی هستند. پسته کله‌ وچی یکی از محبوب‌ترین ارقام پسته برای صادرات است و پسته اوحدی هم به معروف‌ترین انواع پسته در کشور شناخته می‌شود. این پسته اواسط شهریور برداشت می‌شود و به همین خاطر، می‌توانید نوع تازه‌ی آن را همین موقع‌ها در میوه‌فروشی‌ها پیدا کنید. نوع شور و خشک آن هم کمی بعدتر، در قنادی‌ها، آجیل‌فروشی‌ها و البته فروشگاه اینترنتی حاجی‌بادومی در دسترس شما خواهد بود. که می‌توانید بخرید و نوش جان کنید.

پسته بادامی

نوع دیگر پسته در دسته‌بندی انواع پسته بر اساس ظاهر، پسته بادامی است. رقم اصلی این دسته، پسته بادامی زرند است که همانطور که از نامش مشخص است، ریشه در شهرستان زرند کرمان دارد. ولی ارقام پسته اکبری، احمد آقایی و پسته سفید نوق (که محل اصلی کاشت آن نوق رفسنجان است) هم در این دسته قرار می‌گیرند که هر کدام حکایتی جداگانه دارند و در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. البته می‌گویند کشت این نوع پسته که ظاهری کشیده و بادامی شکل دارد، در حال حاضر در خراسان بیشتر از هر جای دیگر ایران است. اما کرمان و همچنین یزد هم این نوع پسته را کشت می‌کنند.

پسته بادامی هم یکی دیگر از انواع دسته‌بندی پسته بر اساس ظاهر است. رقم اصلی این دسته، پسته بادامی زرند است که همانطور که از نامش مشخص است، ریشه در شهرستان زرند کرمان دارد. ولی ارقام پسته اکبری، احمد آقایی و پسته سفید نوق (که محل اصلی کاشت آن نوق رفسنجان است) هم در این دسته قرار می‌گیرند که هر کدام حکایتی جداگانه دارند و در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. البته می‌گویند کشت این نوع پسته که ظاهری کشیده و بادامی‌شکل دارد، در حال حاضر خراسان بیشتر از هر نقطه‌ی ایران است. اما کرمان و همچنین یزد هم این نوع پسته را کشت می‌کنند.

واحد اندازه‌گیری انواع پسته در ایران چیست؟

انواع پسته را می‌توان با واحدی به نام انس (Ounce) اندازه‌گیری کرد. ولی این اندازه‌گیری واقعا کاری تخصصی است و خیلی از دست من و شمای غیرمتخصص برنمی‌آید. با این حال بد نیست کلیاتی در مورد این اندازه‌گیری بدانید:

اول از همه اینکه هر چه عدد انس کوچکتر باشد، آن پسته درشت‌تر است و طبیعتا برعکس، اگر عدد بزرگتر باشد، یعنی پسته ریزتری داریم. اما یک نکته خیلی مهم را باید در نظر بگیرید؛ هنوز تولید انواع پسته چینی نشده که همه دانه‌های آن یکسان و یک اندازه باشند! هنوز به درد برنج هندی و چینی دچار نشده است. به همین دلیل، برای اندازه‌گیری انواع رقم‌های پسته، اندازه را در یک طیف بررسی می‌کنند. مثلا، پسته اکبری که یکی از درشت‌ترین انواع پسته در ایران است، بین 22 تا 24 انس است.

روش اندازه‌گیری انواع پسته

به زبان ساده، اندازه‌گیری انواع پسته در ایران بر اساس انس به این صورت است: برای تعیین انس پسته ابتدا 142.5 گرم از نمونه‌ی پسته‌ها را آماده می‌کنند. سپس پسته‌ها را گروه‌بندی می‌کنند که در هر گروه  5 پسته باید وجود داشته باشد. بعد از این تعداد گروه‌ها شمرده می‌شود؛ تعداد این گروه‌ها انس پسته را نشان می‌دهد. برای مثال اگر 21 گروه وجود داشته باشد انس آن بین 20 تا 22 است، 28 گروه دارای انس 28 تا 30 است و غیره.

معرفی بعضی از انواع پسته در ایران

این همه از پسته گفتیم، اما هنوز آن‌ها را دقیق و به تفکیک معرفی نکرده‌ایم! پس با ما باشید تا در ادامه به معرفی انواع پسته ایرانی بپردازیم.

پسته اوحدی (فندقی)

یکی از محبوب‌ترین انواع پسته ایرانی، پسته اوحدی است. این پسته، حدود 60 تا 70% محصول پسته‌ی ایران را به خود اختصاص می‌دهد. اما چرا اسم این پسته اوحدی است؟ سال‌ها پیش (دهه 20 و 30) کشاورزی به اسم آقای اوحدی در روستای فتح آباد رفسنجان این پسته را کشف و شناسایی می‌کند و بعد هم چون خلاقیت زیادی نداشته؛ فامیلی خود را روی آن می‌گذارد و این پسته می‌شود اوحدی! حدود سه دهه است که البته این پسته به جاهای دیگر از جمله خراسان هم راه پیدا کرده است. پسته اوحدی یا همان پسته فندقی که البته در بازارهای جهانی به آن Round هم گفته می‌شود از دسته پسته‌های گرد است و اصلا به خاطر همین ظاهر گرد و فندقی مانندش به پسته فندقی مشهور شده است.

پسته فندقی با ظاهر فندقی شکل، رنگ رویی ارغوانی و پوست استخوانی مایل به کرم، جزو مقرون به صرفه‌ترین پسته‌های ایرانی به شمار می‌رود. به دلیل ریز بودن این محصول در هر کیلوی آن، تعداد بیشتری پسته وجود خواهد داشت و از این جهت انتخاب خوبی برای مناسبت‌های مختلفی از جمله عید نوروز، شب یلدا، آجیل چهارشنبه سوری و غیره است. البته پسته اوحدی در سطح جهانی نیز طرفداران بسیار زیادی دارد و بخش زیادی از صادرات را نیز به خود اختصاص می‌دهد. این نوع پسته دهه اول شهریور برداشت می‌شود و در این زمان از سال می‌توانید پسته اوحدی را به صورت تازه از بازار پیدا کنید.

پسته کله‌قوچی

یکی از محبوب‌ترین پسته‌های ایرانی است که البته این محبوبیت فقط خلاصه به ایران نمی‌شود. بخش زیادی از تولید این پسته به کشورهای اروپایی صادر می‌شود. این پسته، به درشتی و البته گران بودن شناخته می‌شود! پسته کله قوچی از نظر ظاهری گرد (فندقی) و درشت است و مغز آن نیز نسبت به سایر پسته‌ها درشت‌تر است. رنگ رویی مغز این پسته سرخ خاکستری است و رنگ پوست آن سفید نسبتا تیره است. از آنجایی که پسته کله قوچی درشت است در هر کیلو تعداد کمتری از آن وجود دارد اما با این وجود اندازه‌ی بزرگ و شکل و شمایل گرد آن باعث شده محبوبیت زیادی در بازار داشته باشد. طعم پسته کله قوچی نیز بسیار لذیذ است. این پسته در دهه دوم شهریور برداشت می‌شود که پیشنهاد می‌کنیم اگر دیدید از خریدن و خوردن آن غافل نشوید، نوش جان!

پسته احمد آقایی

یکی از تازه‌ترین انواع پسته ایرانی است. محصول‌دهی بالا و زمان نسبتا کمی که برای باردهی لازم دارد، آن را به یکی از بهترین پسته‎‌های صادراتی کشور تبدیل نموده است. میوه‌ی پسته احمد آقایی کشیده بوده و از 22 تا 34 اونس یافت می‌شود. رنگ پوست این محصول سفید و مغز آن نیز قرمز است. اگر از آن دسته افرادی هستید که به طعم مواد خوراکی خود توجه زیادی می‌کنید از میان انواع پسته در ایران حتما به سراغ پسته احمدآقایی هم بروید. این پسته با طعم و مزه‌ی شگفت‌انگیز خود نه تنها در ایران، بلکه در بازارهای جهانی نیز حرف اول را می‌زند.

پسته اکبری

یکی از انواع پسته باارزش ایرانی، است. در واقع این پسته دارای بالاترین ارزش اقتصادی است. میوه پسته اکبری، بادامی‌شکل، کشیده و درشت است. رنگ رویی آن استخوانی- کرم‌ تیره است و مغز آن نیز بنفش‌-قهوه‌ای است. انس پسته اکبری بین 22 تا 24 است. این پسته، دهه سوم شهریور برداشت می‌شود و این یعنی احتمالا در برابر گرمای تابستان ممکن است آسیب زیادی ببیند.

انواع پسته دامغان

خیلی‌ها فکر می‌کنند پسته‌ی دامغان یکی از انواع پسته در ایران است، مثل پسته کله قوچی و فندقی و غیره. اما خب باید بگوییم که اینطور نیست! انواع پسته‌هایی که اینجا معرفی کردیم (اکبری، کله قوچی، فندقی و احمد آقایی) در دامغان می‌روید اما عباسعلی دامغان معروف‌ترین نوع آن است. این نوع پسته یکی از گونه‌های بومی دامغان و از خانواده‌ی پسته احمدآقایی است. پسته‌ی عباسعلی دامغان به خاطر طعم لذیذ و قیمت مناسب آن، یکی از انتخاب‌ها برای آجیل عید و یلدا است.

انواع پسته رفسنجان

همیشه صحبت از پسته که می‌شود نام رفسنجان هم به دنبالش می‌آید. این شهر آنقدر به پسته‌هایش مشهور است که می‌توان به آن لقب “شهر پسته” داد! بهرحال اگر فکر می‌کنید پسته رفسنجان یک نوع خاصی از پسته است سخت در اشتباه هستید. در رفسنجان انواع پسته کشت می‌شود که از مهم‌ترین آنها می‌توان به پسته اکبری، کله قوچی، احمد آقایی و اوحدی اشاره کرد.

پسته کرمان بهتر است یا دامغان؟

پسته از محصولات پرطرفدار در سراسر جهان است و صادرات آن به کشورهای مختلفی مانند ترکیه، هند، آلمان، ویتنام و غیره انجام می‌شود. انواع پسته در ایران نیز در شهرهای مختلفی از جمله دامغان، رفسنجان، سمنان، کرمان، یزد، قزوین و غیره کشت می‌شود و طعم پسته ایرانی به خاطر شرایط خاص آب‌وهوایی، خاک و زمین‌های کشاورزی از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخوردار است. دامغان به عنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی پسته در ایران است و محصول پسته در این شهر به طلای سبز شهرت دارد. اما سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که پسته کرمان بهتر است یا دامغان؟

سابقه‌ی کشت پسته در استان سمنان و شهر دامغان بسیار طولانی است و در میان انواع پسته در ایران رتبه‌ی اول را به خود اختصاص داده و در سطح جهانی نیز بسیار پرطرفدار است. درختان پسته در دامغان در بهترین شرایط رشد می‌کنند و از کمترین روش‌های شیمیایی برای نگهداری از این درختان، استفاده می‌شود. عوامل مختلفی از جمله آبیاری کافی، شرایط آب‌وهوایی مناسب، تقویت و هرس درختان و غیره بر کیفیت پسته دامغان موثر است. پسته دامغان انواع مختلفی دارد که می‌توان از جمله‌ی آنها به پسته عباسعلی، شاه پسند، پسته اکبری، خنجری و غیره اشاره کرد.

پسته کرمان و شهرستان رفسنجان نیز از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و با تنوع و مرغوبیت بالا در سطح ایران و جهان مورد توجه قرار گرفته است. درختان پسته در استان کرمان در شرایط آب‌وهوایی مطلوب رشد می‌کنند و در انواع مختلف اکبری، احمد آقایی، فندقی، کله قوچی و غیره تولید می‌شوند. با توجه به اینکه شرایط آب و‌هوایی در شهرهای مختلفی مانند کرمان و دامغان متفاوت است محصولات نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود اما این به معنی برتر بودن یکی بر دیگری نیست و هرکدام از ویژگی‌ها و کیفیت خاص خود برخوردار هستند.

مشخصه‌ی پسته مرغوب

وقتی تصمیم به خرید یک محصول می‌گیریم این حق ماست که انتظار کیفیت مطلوب و متناسب با نیاز و تقاضای خود داشته باشیم. در خرید پسته نیز همینطور است. اگرچه برخی از شرکت‌ها یا آجیل‌فروشی‌ها به ترفندهای مختلفی محصولات خود را با کیفیت پایین‌تر ارائه می‌دهند اما دانستن مشخصه‌ی پسته مرغوب می‌توانید محصولی با کیفیت بالا خریداری کنید. پسته اکثرا با پوسته‌ی خارجی خود به فروش می‌رسد اما به طور کلی مغز پسته نیز در بازار موجود هست. اگر پسته را با پوست تهیه می‌کنید بهتر است به دنبال پوسته‌های بدون لک باشید که از یک انتها شکاف داشته باشند. از خرید پسته‌هایی که دهانه‌ی آنها بیش از حد ترک خورده خودداری کنید.

بعلاوه پسته‌هایی که شکاف آنها کاملا باز نشده علاوه بر اینکه به سختی پوست کنده می‌شوند، نرسیده نیز هستند. مغز پسته باید به رنگ زرد یا سبز تیره باشد و هر چه پسته‌ای که می‌خرید سبزتر باشد طعم آن بهتر است. در خرید پسته خام باید دقت کنید که پسته‌ها بوی نا و کهنگی ندهند. البته از آنجایی که کیفیت پسته خام به راحتی قابل تشخیص است معمولا با کیفیت خوب ارائه می‌شوند و گزینه‌ی خوبی برای خرید هستند که می‌توانید خودتان آنها را تفت داده و بوداده و طعم‌دار کنید.

نحوه تشخیص پسته مرغوب از نوع نامرغوب

انواع مختلفی از پسته در ایران وجود دارد که هر کدام با ویژگی‌های ظاهری خاص خود قابل تشخیص هستند. پسته آجیل خوشمزه و گران قیمتی است که برای تهیه‌ی آجیل مخلوط می‌توان از آن استفاده کرد. با وجود تنوع در میان پسته‌های ایرانی و خارجی، شاید نوع پسته خیلی مهم نباشد و در واقع دغدغه‌ی اصلی نحوه تشخیص پسته مرغوب از نامرغوب است. بهترین راه برای این کار نیز توجه به ظاهر پسته است. پوسته‌ی استخوانی پسته مرغوب باید به رنگ استخوانی و فاقد لکه باشد و شکاف آن نیز باید کاملا طبیعی به نظر برسد. اگر شکاف پسته بیش از حد باز شده است و مغز آن نیز فضای زیادی دارد، احتمالا پسته‌ها به صورت مکانیکی خندان شده‌اند.

در مورد رنگ پسته نیز همانطور که در خصوص مشخصه‌ی پسته مرغوب گفتیم، رنگ مغز پسته‌ها باید زرد یا سبز باشد و هر چه مغز پسته سبزتر باشد خوشمزه‌تر است. مغز پسته باید ترد و تازه باشد و رنگ مات، نرم بودن مغز پسته و هرگونه علائمی از کپک یا تیرگی نشانه‌ی نامرغوب بودن پسته‌ها است.

مقایسه پسته ایرانی با پسته خارجی

پسته در سراسر دنیا کشت می‌شود و بنابراین از نظر کیفیت و طعم می‌تواند بسیار متنوع و متفاوت باشد. درخت پسته درخت مقاومی است که در شرایط آب‌وهوایی پیچیده‌ای دوام می‌آورد. همین آب و هوا البته تاثیر زیادی بر کیفیت پسته و تفاوت پسته ایرانی و پسته خارجی می‌گذارد. ایران دارای شرایط آب‌وهوایی متنوعی است و انواع مختلف پسته در شهرهای مختلف ایران کشت می‌شود. به این ترتیب کشور ما به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده‌ی پسته در جهان نیز شناخته می‌شود. با این حال آمریکا از سال 2020 با استفاده از روش‌های نوین کشاورزی توانست رشد زیادی در تولید پسته بدست آورد و رتبه‌ی اول تولید این محصول را به خود اختصاص داد.

پسته ایرانی با تنوع و کیفیت بالا حجم وسیعی از تولیدات و صادرات پسته را به خود اختصاص داده و طعم و مزه و رنگ این محصول آن را شاخصی برای سنجیدن کیفیت پسته‌ی سایر کشورهای جهان ساخته است. بعلاوه تنوع پسته‌های ایرانی بسیار زیاد است و چهار نمونه‌ی صادراتی آن شامل پسته فندقی، پسته اکبری، پسته کله قوچی و پسته احمد آقایی می‌شود که سهم زیادی از صادرات به کشورهای خارجی را به خود اختصاص می‌دهند. این تنوع پسته در ایران به بیش از 60 نوع می‌رسد در حالی که پسته‌ی آمریکایی تنها در 3 یا 4 گونه وجود دارد. پسته‌ی ایرانی مزیت‌های فوق‌العاده‌ای نسبت به پسته‌های خارجی دارد که می‌توانید در مورد آنها در مطلبی که با عنوان نوشته‌ایم، مراجعه کنید.

میزان صادرات انواع پسته در ایران

مطابق آماری که سازمان گمرک در سال 1396 منتشر نموده، در این سال ایران حدود یک میلیارد و 181 میلیون دلار صادرات انواع پسته داشته و این میزان را به بیش از 72 کشور جهان صادر نموده است. بنا بر آمار منشر شده، اولین مشتری ایران در این سال ویتنام بوده با 185 میلیون دلار خرید و بعد از آن نیز کشور هنگ‌کنگ با خرید 145 میلیون دلار مشتری دوم پسته ایران بوده است. از مهمترین مشتریان اروپایی پسته ایران هم می‌توان به آلمان اشاره نمود. در این سال، آلمان به عنوان مهمترین مشتری پسته ایران 144 میلیون دلار واردات پسته ایرانی داشته است.

اقتصاد بادام باکیفیت چه ویژگی‌هایی دارد؟

برای این که بتوانیم مهمانی‌های خود را منحصر به فرد کنیم، نیاز است که تا حدودی انواع معیار کیفیت بادام را بدانیم. به علاوه، یک پسته باکیفیت افزون بر لوکس بودن، خواص تغذیه‌ای و حتی دارویی فراوانی نیز دارد. در ادامه به توضیح برخی از انواع معیار کیفیت بادام می‌پردازیم تا به شما در خرید بادام باکیفیت کمک کنیم.

ظاهر پسته:

اولین چیزی که به عنوان معیار کیفیت پسته می‌توان در نظر گرفت، ظاهر پسته است. به پسته‌ها خوب نگاه کنید تا بتوانید انواع باکیفیت از بی‌کیفیت را در قدم اول تشخیص دهید.

  • اگر پسته‌هایی با پوسته‌های ترک خورده، شکسته و لکه‌دار مشاهده کردید، به این معنا است که این پسته‌ها مرغوب نیستند. به همین دلیل نیز ممکن است بسیاری از افراد سودجو، رنگ پوست پسته‌ها را با مواد شیمیایی یکدست کنند. برای تشخیص این نوع پسته‌ها، کمی پوست آن‌ها را با مالش دست یا دستمال مرطوب، پاک کنید. اگر رنگی باقی ماند، به معنای این است که این پسته کیفیت لازم را ندارد.
  • اگر در میزان زیادی از پسته‌ها، اندازه‌ها و اشکال مختلفی مشاهده کردید، احتمال این که پسته‌هایی با کیفیت‌های مختلف (مرغوب و نامرغوب) را با یک دیگر قاطی کرده باشند، زیاد است. این مخلوط‌ها می‌توانند از پسته‌های تازه و کهنه یک رقم تا پسته‌های با ارقام متفاوت تشکیل شده باشند.
  • اگر جزء افرادی هستید که به جای خرید پسته فله‌ای، پسته بسته‌بندی شده می‌خرند، به بسته‌بندی توجه کنید. بسته‌بندی‌های با ظاهر مناسب و درب‌دار بهترین بسته‌بندی‌ها هستند. به علاوه خرید پسته به صورت بسته‌بندی شده، می‌تواند اطمینان بیشتری از میزان کیفیت پسته به شما بدهد.

اندازه پسته

یکی از معیارهای مهم در تعیین قیمت پسته، اندازه آن است. برخی از افراد پسته‌هایی با دانه‌های درشت و کشیده و برخی ریز و گرد را می‌پسندند. با این حال اندازه پسته را با واحدی به نام انس اندازه می‌گیرند. انس پسته‌ها می‌تواند تعیین‌کننده درشتی یا ریزی پسته باشد و بیشتر در تجارت‌های عمده پسته کاربرد دارد. به طور کلی هر چه عدد انس پسته‌ای بیش‌تر باشد، به این معنا است که پسته شما ریزتر است و هر چه انس پسته‌ای کم‌تر باشد، نشان از درشت‌تر بودن آن است.

خندان یا آبخندان بودن پسته

یکی دیگر از دلایل تفاوت در کیفیت و در نتیجه قیمت پسته‌ها، میزان خندان بودن آن‌ها است. به هر میزانی که پسته خندان‌تر باشد، دسترسی به مغز آن راحت‌تر و سریع‌تر خواهد بود. به همین دلیل نیز پسته‌های با خندانی بیش‌تر، گران‌قیمت‌تر هستند. به طور کلی زمانی که مغز یک پسته کاملا رسیده و درشت شده باشد، پوسته خود را می‌شکافد و به اصطلاح خندان می‌شود. خندان بودن پسته علاوه بر دسترسی آسان، معیار مهمی برای سنجش زیبایی پسته است. پسته‌های خندان زیباتر و لوکستر شناخته می‌شوند و به همین دلیل نیز در مجالس به فراوانی استفاده می‌شوند. از طرفی این نکته را نیز باید بدانید که همه پسته‌ها نمی‌توانند به صورت طبیعی خندان باشند و بسیاری از آن‌ها نیز می‌توانند دهان بسته داشته باشند. در این بین، می‌توان پسته‌های ناخندان را با روش‌هایی خندان کرد. به پسته‌ای که به صورت مصنوعی خندان شده باشند، آبخندان می‌گویند. موضوع تشخیص این دو نوع پسته از زمانی اهمیت پیدا می‌کند که بسیاری از افراد سودجو، پسته‌های آبخندان را به جای خندان، با قیمت‌های غیر واقعی و ناعادلانه می‌فروشند. به همین دلیل نیز بهتر است راهنمای زیر را برای تشخیص پسته خندان، از آبخندان را مطالعه کنید.

  • در روش اول، مشتی از پسته‌ها را بردارید و دانه به دانه آن‌ها را کنار گوش خود تکان دهید. اگر صدا شنیدید، به این معنا است که مغز پسته کوچک و پسته نیز از نوع آبخندان است.
  • در روش دوم، سعی کنید دو لبه پوسته پسته‌ها را به یک دیگر نزیک کنید. لبه پوسته پسته‌های خندان، به دلیل درشتی مغز، به یک دیگر نخواهد رسید. اما در عوض لبه‌های پسته آبخندان به راحتی به هم نزدیک یا حتی متصل می‌شوند.

طعم پسته

هر رقمی از پسته، اعم از پسته احمد آقایی، اکبری، فندقی و کله قوچی طعم خاص خود را دارند و می‌توانند بسته به سلیقه شما انتخاب شوند. تنها نکته مهم تازگی و عدم رطوبت مغز پسته است.

پسته یکی از مفیدترین و البته خوش‌طعم‌ترین مغزهای آجیل است. امیدواریم با این مقاله، تشخیص معیار کیفیت پسته را برای شما راحت‌تر از گذشته کرده باشیم.

صفحات مرتبط :

سید محمود ابطحی

برای عضویت در کانال تلگرام، اینستاگرام و آپارات پسته رفسنجان بر روی تصاویر زیر کلیک کنید:

 

دکمه بازگشت به بالا