فرونشست زمین خطری برای استان فارس/ شکست زمین در اطراف شیراز – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان
خبرگزاری آنلاین – گروه استان ها: پدیده خشکسالی و کم بارندگی سالانه میزبان ها که استان فارس را تهدید کرد و در این سال ها با وجود آگاهی از خطرات ناشی از آن به کشتار ادامه داد. گیاه به روش های سنتی انجام می شود.
پس از این سوال مشکل دیگری به نام فرونشست در سطح کشور و استان فارس به وجود آمده است که مراکز علمی و تحقیقاتی کشور و استان بارها نسبت به این موضوع هشدار داده اند.
متأسفانه به دلیل عدم توجه جدی به موضوع فرونشست، این پدیده به مرحله حساسی رسیده و در سال های اخیر به غیر از دشت های استان، خسارت به مناطق مسکونی نیز رسیده است.
سیل مانعی برای معیشت مردم است
معاون سازمان جهاد کشاورزی فارس در گفتگو با خبرنگار آنلاین گفت: با احتساب وقوع زلزله در منطقه. لبه در آشتبان و شش قره بلاغت گودال بزرگی در فسا ساخته شده و به همین دلیل امکان کشاورزی در این قسمت وجود ندارد.
تغییر سیستم آبیاری از آب گرفتگی سیستم های آبیاری مدرن و تغییر الگوهای کشاورزی به سمت الگوهای کم مصرف آب و گیاهان دارویی روند تخریب را کند کرده است.
نادر محمودی تصریح کرد: با توجه به فرونشست زمین در این مناطق خارج از حوزه کشاورزی است و در این زمینه با مدیریت بحران استان مذاکراتی انجام شده و لازم است این منطقه محاصره شود. برای جلوگیری از حوادث
وی همچنین گفت: برای بحث آتی در این حوزه ها نیاز به تامین اعتبار از مدیریت بحران استان است که ظاهرا تاکنون در این زمینه انجام نشده است.
معاون سازمان جهاد کشاورزی فارس دلیل افت آب را استفاده بی رویه از آب زیرزمینی عنوان کرد و گفت: تغییر سیستم آبیاری از آب گرفتگی سیستم های آبیاری مدرن و تغییر در شیوه های کشاورزی به اشکال کم مصرف آب و گیاهان دارویی، روند پوسیدگی را کند کرده است.
نادری تصریح کرد: اقدام در این زمینه بسیار ضروری است و از سوی دیگر فرصتی برای توقف کشاورزی وجود ندارد، چرا که راهی برای کشاورزان وجود ندارد و چه راهکاری برای تامین معیشت خانواده کشاورزان وجود دارد؟ همیشه نمی توان گفت کشاورزی نباید انجام شود.
وی همچنین گفت: جهاد کشاورزی برای همکاری با کشاورزان و کنترل افت، مشاغل کوچک را برای کشاورزان فراهم کرده است اما برای این جایگاه همه دستگاه های استان باید چاره ای بیندیشند.
میزان فرونشست در محدوده شهر شیراز
رئیس مرکز مدیریت خطر زلزله و تحقیقات خطر زلزله راه، منازل و شهرسازی کشور در گفتگو با خبرنگار آنلاین، درباره میزان فرونشست زمین لرزه در دشت های استان فارس گفت: میزان فرونشست در مرودشتی. دشت 15 سانتی متر در سال است که عدد بالایی است.
علی بیت اللهی همچنین گفت: در فارس فروچاله ها بسیار گسترده است و دشت افضل در قیر و دشت افضل است. کارزین و دشت فسا یکی از دشتهایی است که در سالهای اخیر ریزش آب بالایی داشته است.
وی خشکسالی های پی در پی در سال های گذشته و جمع آوری ناکارآمد آب را عامل ریزش عنوان کرد و گفت: نیاز به مدیریت منابع آبی وجود دارد و این امر نیازمند تلاش همه دستگاه ها است.
در فارس زوم های فرعی بسیار پراکنده و در دشت افضل در قیر و کارزین و دشت فسا یکی از دشتهایی است که در سالهای اخیر ریزش آب بالایی داشته است
بیت اللهی در بخشی دیگر از سخنان خود توضیح داد: در دشت های استان فارس آب آبیاری تخلیه شده و عمق چاه ها افزایش یافته و حتی برخی مناطق آبیاری نیز افزایش یافته است. کلیسا استفاده از آن به گونه ای بوده است که در برخی مناطق هنوز به میزان 3 تا 4 سانتی متر در سال در دشت زندگی می کنیم. اما برخی از دهستان ها مانند مرودشت، فسا، داراب و… قاهره کارزین بیشترین تأثیر را بر پدیده ورشکستگی داشته است.
مدیر اداره خطر زلزله و خطر زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی درباره شیوع این پدیده در شهر شیراز گفت: عمق زمین لرزه در خود منطقه شیراز عدد زیادی نیست اما وسعت فرونشست در محدوده شهر شیراز 125 کیلومتر طول دارد.
بیت اللهی همچنین گفت: با توجه به وجود این پدیده و اتفاقاتی مانند بلوار جمهوری و محدوده شیراز دو پروژه مطالعاتی را با همکاری شیراز و شهرداری راه و شهرداری استان فارس آغاز کرده ایم و امکان شناسایی و کنترل مناطق ریزش وجود دارد. .
وی در خصوص فرونشست در ارتفاعات استان گفت: در مناطق کوهستانی و مرتفع نباید فرونشست رخ دهد، اما در مناطق مختلف با نرخ های مختلف فرونشست مواجه هستیم.
بیت اللهی با ابراز نگرانی از بقایای تاریخی در زوم های غرق شده گفت: آثار تاریخی ما در این زوم ها هستند و به همین دلیل برخی از دیوارهای تاج جمشیدی و نقش رستم آسیب دیده و این پدیده چیزی جز تخریب نیست. اثرات زیست محیطی و همچنین اثرات مخرب شهری
وی تاکید کرد: قطعا باید راهکارهای جدیدی در سطح ملی در خصوص سیاست های کشاورزی و استفاده از آب های زیرزمینی گرفت. زیرا سهل انگاری در این زمینه باعث می شود در آینده کاری برای این مشکل انجام نشود.
رئیس مرکز زمین شناسی شیراز نیز سخنرانی کرد گفتن وی به خبرنگار آنلاین گفت: میزان بارندگی استان در ماه سال ۱۳۹۸ در مجموع ۷.۸ سانتی متر بوده است.
مطالعات زمین شناسی در این جزایر انجام شده است
تهمورت یوسفی همچنین گفت: بیشترین میزان فرونشست زمین از مرز مرکزی این پهنه حدود 15 سانتی متر در سال است. پس از این یکی از مهم ترین زوم های استان داراب است که از شمال غرب به جنوب شرق به طول 90 کیلومتر زوم پیوسته است.
وی بیان کرد: مطالعات زمین شناسی در استان فارس توسط سازمان های مختلف در قالب جزایر اما مدیریت واحد انجام شد. آه تو آنها باید از این مطالعات استفاده کنند.
لازم است نهادهای مسئول در این زمینه سریع عمل کنند و مردم نیز سریع عمل کنند میل بالا کمک به سرعت بخشیدن به روند بررسی دانلود
یوسفی همچنین گفت: مطالعات اولیه مربوط به منطقه حسینی است ال هاشمیحدود 20 سال پیش در ابتدای توسعه شهر در این منطقه انجام شد. در حال حاضر سطح فرونشست بیشتر دشت های کشور که دارای آب شیرین هستند را تحت تاثیر قرار داده است و با ادامه این روند سایر دشت ها نیز در آینده تحت تاثیر فرونشست قرار خواهند گرفت. از آنجایی که زمان بسیار کمی در کشور ما برای جلوگیری از تسویه حساب باقی مانده است، لازم است دستگاه های مسئول و همچنین مردم در اسرع وقت در این زمینه اقدام کنند. میل بالا کمک به سرعت بخشیدن به روند بررسی دانلود.
عوامل طبیعی و انسانی مانند استفاده بی رویه از آب های زیرزمینی، تغییرات آب و هوایی، گرم شدن زمین، استخراج بی رویه معادن، حفر غیرقانونی چاه، حفر تونل مترو و قطار شهری، کندی حرکت زمین و جریان گدازه از عوامل هستند. که شرایط شکست در کشور را بحرانی تر می کند. در این میان استفاده بی رویه از سطح آب زیرزمینی بیشترین نقش را در افزایش میزان فرونشست داشته است و در واقع پیشگیری از فرونشست در گرو احیای سفره های زیرزمینی است.
اگرچه کاهش فقر در کشور به بیش از 50 سال قبل باز می گردد، اما شاهد بوده ایم که این تهدید بالقوه نه تنها از سوی مسئولان نادیده گرفته شده است، بلکه در بین مردم نیز آگاهی واقعی از خطرات این پدیده وجود ندارد.