انواع جک سقفی چیست؟

جک سقفی وسیله‌ای برای نگه‌داشتن سقف ساختمان و تحمل میزان وزنی که بار سقف ایجاد می‌کند، استفاده می‌شود. و با نگه داشتن سقف، از ریخته شدن آن جلوگیری می‌کند. سقف‌های مختلف ساختمانی مانند تیرچه بلوک، یونولیت، وافل و طاق ضربی برای مقاومت بالا به یک وسیله‌ی نگه دارنده نیاز دارند که این کار به وسیله جک سقفی ساختمانی انجام می‌شود. انواع جک ساختمانی برای کاربردهای مختلف وجود دارد که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم. پس با عمودگستر همراه باشید.

جک های سقفی ساختمانی چه انواعی دارند؟

جک‌های ساختمانی از 3 قسمت اصلی نری، مادگی و رزوه تشکیل شده‌اند. چند مدل جک ساختمانی وجود دارد که هرکدام ویژگی‌های خاصی دارند می‌توانید با توجه به نوع نیازی که دارید جک مورد نظر خودتان را انتخاب کنید.

جک‌های سقفی از لحاظ وزن، طراحی و اندازه در گروه‌های مختلفی قرار می‌گیرند. وزن جک سقفی ساختمانی به ابعاد، اندازه و ضخامت لوله بستگی دارد. از نظر فنی، انواع جک های ساختمانی عبارت هستند از:

 

جک سقفی صلیب ثابت

می‌توان گفت پرمصرف‌ترین و ساده‌ترین نوع جک ساختمانی در ساخت و ساز، جک سقفی صلیبی که قسمت صلیب آن ثابت است و به‌وسیله یک رزوه که در قسمت میانی آن است، می‌توانید ارتفاع جک را تنظیم کنید.

در جک سقفی صلیبی با توجه به پهن بودن قسمت صلیب می‌توانید فضای بیشتری از سقف و تیرچه را پوشش دهید؛ به همین دلیل این نوع جک ساختمانی در قسمت‌های مختلف سازه کاربرد زیادی دارد.

ناگفته نماند عدم تحرک در قسمت صلیب و عدم انعطاف‌پذیری در طراحی این مدل جک، برخی محدودیت‌ها پیش روی شماست.

جک سقفی T شکل سیار

قسمت صلیبی جک سقفی T شکل متحرک است و می‌توان آن را در زاویه‌های مختلف چرخاند. این نوع جک ساختمانی انعطاف‌پذیری بیشتری نسبت به نوع‌های مختلف دیگر دارد.

البته انعطاف‌پذیری این ابزار باعث شده این جک نتواند بار سقف یا سازه‌های سنگین را تحمل کند اما با توجه به منعطف بودنش درقسمت‌های مختلف انواع سازه‌ها قابل استفاده است و کاربرد زیادی دارد. هم‌چنین ارتفاع این جک را نیز می‌توانید تنظیم کنید.

جک سقفی U شکل عراقی

جک سقفی U شکل عراقی با توجه به طراحی که دارد، کمتر از مدل‌های قبل کاربرد دارد و در مواقع خاص برای نگه‌داری پل و تیرچه از آن استفاده می‌شود.

این نوع از جک سقفی به دلیل دهانه کوچکی که دارد، بخش کمی از یک سازه را می‌پوشاند. می‌توان گفت این نوع جک سقفی ساختمانی بهترین انتخاب برای اجرای تیر سقفی است.

انواع جک ‌های ساختمانی را چگونه انتخاب کنیم؟

انتخاب جک‌های سقفی مانند دیگر تجهیزات و ابزارهای دیگر ساختمانی مانند قالب‌بندی و بتن ریزی، به نوع و محل کاربرد آن در ساخت و ساز بستگی دارد.

گاهی اوقات فقط یک تکه خاص نیاز به نگهداری دارد یا به عنوان پل به یک آرماتور نیاز داریم و نیاز به جک صلیبی یا T شکل نداریم. در این شرایط جک سقفی U عراقی بهترین انتخاب است؛ چراکه از لحاظ فضای کاری شرایط مناسبی برای ما ایجاد می‌کند.

اما در بعضی از شرایط می‌خواهیم که بخش مهمی از سقف با استفاده از جک سقفی ساختمانی پوشانده شود. در این شرایط استفاده از جک‌های صلیبی و T شکل بهترین انتخاب هستند.

باید از لوله‌های باکیفیت برای ساخت جک‌های سقفی استفاده شود. معمولا در قسمت پایینی جک از لوله نمره 6 و در قسمت بالایی جک از لوله نمره 5 استفاده می‌شود که با نام لوله داربست هم شناخته می‌شود.

یکی از سوالاتی که ممکن است برای شما پیش بیاید، مدل فاصله‌گذاری جک‌ها از یکدیگر است. باید بدانید که میزان فاصله بین جک‌ها به دو عامل بستگی دارد، ضخامت سقف و سنگینی سقف.

در شرایط عادی جک‌های سقفی ساختمان با فاصله‌ی بین 80 تا 100 سانتی‌متر از یکدیگر قرار می‌گیرند. در شرایطی که میزان بار زیاد باشد و سقف سنگین شود، این فاصله کمتر هم می‌شود.

مشخصات جک های سقفی ساختمانی

بیشترین فروش برای جک‌های 5/3 و 4 متری است؛ زیرا کاربرد بیشتری دارند. برای کفراژبندی‌های معمولی و اجرای مدل‌های مختلف سقف از جک‌های ساختمانی استفاده می‌شود.

این جک‌ها توان تحمل وزن 5/1 تن را دارند و حالت استاندارد ارتفاع آن 5/3 متر است که در این ارتفاع معمولا تولید می‌شود اما ارتفاعات مختلف آن قابل سفارش است.

جک سقفی ساختمانی در وزن‌های مختلف سنگین و سبک تولید می‌شود. جک‌های سنگین از لوله‌هایی با وزن زیاد و ضخامت 5/2 میلی‌متر و جک‌های سبک از لوله‌های سبک‌وزن با ضخامت 2 میلی‌متر تولید می‌شوند. برای نگهداری از سقف‌هایی با وزن سنگین باید از جک‌های سنگین استفاده کنید.

نوع دیگر، جک متوسط است که ته آن با لوله 5/2 میلی‌متری و قسمت بالای آن با لوله 2 میلی‌متری ساخته می‌شود. فراموش نکنید که به هیچ عنوان نباید از لوله‌های درزدار برای جک استفاده کنید.

سخن آخر

در این مقاله با «انواع جک‌ های ساختمانی» و کاربرد آن‌ها آشنا شدید. به طور کلی سه مدل جک سقفی وجود دارد که هرکدام ویژگی و کاربرد خاص خودشان را دارند و هرکدام بنا به قابلیتی که دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. این محصول وزن‌ها و اندازه‌های مختلفی دارد که باز هم متناسب با نوع کاربردی که انتظار داریم، می‌توانیم اندازه و وزن جک سقفی را تعیین کنیم.

حالا که انواع جک های سقفی را شناختید، می‌توانید مورد نظرتان را از عمودگستر تهیه کنید و اگر باز هم سوالی در مورد این جک‌ها دارید، از پرسنل این مجموعه بپرسید. تولیدکننده انواع تجهیزات فلزی ساختمان است و محصولاتی مانند قالب فلزی بتن، داربست مثلثی، سولجر، سکوی بتن‌ریزی و سایر تجهیرات فلزی را تولید می‌کند.

لطفا به این مطلب امتیاز بدهید! معرفی جک سقفی

همان طور که از نام کاملا می توان حدس زد ، جک هایی که برای نگهداری ثابت و تحمل میزان باری که سقف ایجاد می کند ، مورد استفاده قرار می گیرند را جک سقفی می گویند. این محصول برای تمامی سقف های ساختمان مانند طاق ضربی ، تیرچه بلوک ، یونولیت ، وافل و … به کار برده می شود که برحسب مکان مورد استفاده و نوع پروژه تفاوت هایی در نوع آن ایجاد می شود. تمامی سقف ها برای پایداری و مقاومت بالا نیاز به یک نگه دارنده دارند که جک ساختمانی می تواند این کار را انجام دهد. سقف هنگام ساخته شدن نیاز به تکیه گاهی دارد تا آن را نگه دارد و به پایین نریزد. نیاز استفاده از این محصول در بعضی از سقف ها به شدت محسوس است ، مانند سقف های قالب بتنی که حتما جک سقفی لازم دارند.

اجزای جک ساختمانی

این محصول از سه قسمت اصلی تشکیل شده است ، قسمت نری ، مادگی و رزوه.  نگهدارنده اصلی در جک سقفی با این سه بخش به مهار قالب مدولار و سازه کمک می کند. قسمت پایین جک از لوله ساخته شده که قطر های متفاوتی دارد اما رایج ترین آن با قطر 6 سانتی متر و ضخامت 2 میلی متر است که جک به قسمت پایین متصل می شود.  قسمت بالایی جک نیز اصولا از لوله ای با قطر 5 سانتی متر و ضخامتی در حدود 2.5 میلی متر است. جک ها به دو صورت تولید می شوند جک های سبک که تحمل وزن کم را دارند و جک های سنگین که می توانند در برابر وزن زیاد و فشار بالا مقاومت کنند. بسته به آن چه که مشتری نیاز داشته باشد می توان ابعاد و ضخامت این محصول را تعیین کرد و این بدین معناست که محدوده وزن جک ساختمانی را تولید کننده و فروشنده تعیین می کنند و سفارش می دهند.

روی لوله نری سوراخ هایی برای تنظیم ارتفاع ایجاد می شود این سوراخ ها با پین فنردار و در فاصله های معین و منظم 10 سانتی متری قرار می گیرند که با پیچ و مهره های موجود روی مادگی و با استفاده از گوه و انواع رزوه محکم بهم وصل می شوند. نری جک ها بر اساس طرح سازه و نوع جک می تواند متحرک ساخته شود. لازم به ذکر است که در جک های سقفی که به صورت شاقول ساخته می شوند شمع هایی به عنوان ضریب اطمینان بالای سازه و تحمل فشارهای جانبی استفاده می شوند. این شمع ها به صورت لوله ، قوطی یا سولجر ساخته می شوند و به صورت دو بازوی کوچک و بزرگ هستند که شکل یک گونیا به خود می گیرند. ویژگی مثبت این شمع ها و جک های شاقول دار تراز بودن آن هاست که راهنمای خوبی برای تراز کردن کف سازه است.

انواع جک سقفی

این محصول متنوع است و در بازار می توانید تمامی نوع های آن را تهیه کنید. انواع جک ساختمانی شامل موارد زیر می باشد.

  • جک های سقفی صلیب دار
  • جک سقفی بدون صلیب
  • جک سقفی U شکل عراقی
  • جک های شمعی
  • جک فلزی
  • جک تلسکوپی
  • و …

کاربرد جک سقفی

جک های ساختمانی کاربرد بسیاری دارند و برای انجام پروژه های عمرانی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. فرقی نمی کند شما یک خانه دو طبقه می سازید یا یک مجتمع تجاری چند طبقه یا برج های بزرگ و بلند مرتبه ،  این محصول برای هر پروژه ساختمان سازی نیاز مبرم است. این محصول برای کفراژبندی سقف ها و همچنین نگه داشتن بار سقف تا پایان ساخت آن طبقه مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد اصلی این محصول نگه داری سقف به صورت موقت است. آن چه که برای این محصول بسیار مهم است کیفیت خوب آن می باشد که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. کیفیت این محصول به خاطر این که بتواند میزان بار و فشار سقف را تحمل کند و دوم این که در زمین های سست و ناهموار بتواند بایستد شایان توجه است. یعنی جک به اعماق زمین فرو نرود که خود مشکلات بیشتری به وجود می آورد.

اندازه جک سقفی

همان طور که در ابتدای متن به آن اشاره شد قسمت پایین جک از جنس لوله است که قطر آن در حدود 6 سانتی متر می باشد و ضخامت این لوله ها در حدود 2 میلی متر است اما قسمت بالایی جک از جنس لوله و با قطر 5 سانتی متر و ضخامت 2.5 میلی متر می باشد که این اندازه ها برای جک های صلیب دار ، U شکل عراقی ، T شکل است و می توان صلیب متحرک را در ارتفاع های مختلف تولید کرد. این جک ها می توانند تا 1.5 تن بار را تحمل کنند. سایز استاندارد این محصول با ارتفاع 3.20 متر و وزن 14 کیلوگرم در بازار موجود است . البته جک ها بدون احتساب سر جک ها از وزنی بین 12.5 تا 21 کیلوگرم برخوردارند و سر جک ها دارای وزن 4 ، 5 ، 6 کیلوگرم می باشند. نکته مهم و قابل ذکر این است که برای ساخت این محصول نباید به هیچ عنوان از لوله های درزدار استفاده کرد. البته جک هایی با ارتفاع بیشتر نیز وجود دارد که می توان چند مورد آن را ذکر کرد:

  • جک 3.5 متری سر جدا
  • جک 3.5 متری سر ثابت
  • جک 4 متری سر ثابت
  • جک 4 متری سر جدا
  • جک 5 متری

تفاوت جک های سقفی نو و دست دوم

جک های سقفی به خاطر نوع ساختار و توان مقاومت بالایی که دارند می توانند سال ها مورد استفاده قرار بگیرند ، به همین خاطر در طی سال های گذشته بحث فروش جک های سقفی دست دوم نیز مطرح شده است. این موضوع باعث شده که این محصول به صورت دسته دوم در بازار به فروش برسد. نکته مهم این است که توان و مقاومت این محصول به صورت دست دوم همچنان بالاست ولی در صورتی که پروژه شما ، وزن سازه زیادی داشته باشد بهتر است که از جک های نو استفاده شود. این محصول در صورت استفاده نادرست و آسیب دیدگی می تواند قابل تعمیر باشد و مجددا استفاده شود.

دکمه بازگشت به بالا