ترندهای کسب و کارعمومی

استنلس استیل چیست؟ (معرفی + مزایا و معایب)

استیل یکی از فلزات بسیار پرکاربرد در صنایع به شمار می‌رود. این فلز به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود مورد توجه قرار گرفته است. از ویژگی‌های استیل می‌توان به حالت پذیری، مقاومت بالا، استحکام مطلوب در شرایط محیطی مختلف و … اشاره نمود.

این ویژگی‌ها سبب شده‌اند تا استیل به طور گسترده در تولید تجهیزات آشپزخانه‌های خانگی و صنعتی کاربرد فراوانی داشته باشد. استنلس استیل یکی از انواع باکیفیت استیل به شمار می‌رود. این فلز از آلیاژهای مقاوم در برابر اکسیداسیون محسوب می‌شود.

این محصول همچنین در صنایع ماشین سازی و محصولات غذایی نقش بسزایی دارد. از انواع استنلس استیل برای تولید شیرآلات صنعتی استفاده می‌شود و معمولا به دو نوع ۳۰۴ و ۳۱۶ تقسیم می‌شوند. استیل ۳۰۴ در برابر عوامل خورنده مانند اسید و نوع ۳۱۶ علاوه بر اسیدها تا حد زیادی در برابر محلول‌های کلریدی مقاوم است.

خرید این استیل در مقایسه با آلیاژهای دیگر، بسیار مقرون‌به‌صرفه است. علاوه بر آن، مقاومت بالایی در برابر زنگ زدن و عوامل آسیب‌زا دارد. از این رو بهترین گزینه برای کاربرد در صنایع مختلف و کاربردهای پزشکی می‌باشد.

استنلس استیل چیست؟

استیل استنلس نوعی آلیاژ فولاد است که دارای عناصر تشکیل دهنده مختلفی می‌باشد. در میان عناصر تشکیل دهنده این استیل، کروم و نیکل نسبت به دیگر مواد درصد بالاتری دارند. مقدار بالای کروم در این استیل باعث می‌شود در زمان خوردگی، لایه‌ای نازک روی فولاد ایجاد شود. این لایه از اکسایش‌های بعدی جلوگیری کرده و به این ترتیب باعث حفظ کیفیت استیل می‌شود.

در حالت کلی، اگر میزان کروم در فولاد از 10 درصد بیشتر باشد استنلس نامیده می‌شود. این میزان کروم باعث ‌ترمیم ناحیه زنگ‌زدگی در استیل می‌شود. در این استیل، کربن به میزان کم نیز وجود دارد. ترکیب کروم با عنصر کربن باعث می‌شود تا استنلس استیل در مقابل گرما مقاومت بالایی داشته باشد.

برای آنکه مقاومت این استیل در برابر زنگ‌زدگی افزایش یابد، در ترکیب آن از عناصر مختلفی مانند تیتانیوم، مس، گوگرد فسفر و … استفاده می‌شود. این مواد هر کدام دارایی ویژگی‌های خاص بوده و از عمل اکسیداسیون در آلیاژ فولاد جلوگیری می‌نمایند.

مزایای استفاده از استنلس استیل

استیل استنلس یکی از آلیاژهایی است که در مقابل عوامل مخرب استحکام بالایی دارد. این استیل در برابر پوسته شدن و خزش در دمای بالا مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد. به همین دلیل به آلیاژ پرکاربرد در ساخت تجهیزات آشپزخانه هتل‌ها، رستوران‌ها، بیمارستان‌ها و … تبدیل شده است.

از دیگر مزایای این استیل می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • این استیل بسیار بادوام بوده و از این رو طول عمر بالایی دارد. این آلیاژ ضمن مقاومت در برابر زنگ‌زدگی، جلوه درخشان و جذاب خود را تا مدت‌ها حفظ می‌کند.
  • برای آشنایی با این استیل و پاسخ به پرسش استنلس استیل چیست؟ لازم است با برترین مزیت آن یعنی عدم تخلخل آشنا شوید. این ویژگی سبب می‌شود میکروب‌ها و باکتری‌ها توانایی رشد و تکثیر در استیل را نداشته باشند. به همین دلیل استیل مورد تأیید کارشناسان بهداشت مواد غذایی قرار گرفته است.
  • تجهیزات آشپزخانه ساخته شده از استیل استنلس هیچ گونه تأثیری بر طعم مواد غذایی ندارند. این تجهیزات هیچ گونه واکنشی با انواع مختلف ادویه جات و مواد غذایی نشان نمی‌دهند. به همین جهت با غذا ترکیب نشده و طعم آن را تغییر نمی‌دهند.
  • تحمل گرمایی این استیل بسیار بالا است. از این رو در دمای بالای پخت‌وپز دچار آسیب‌هایی مانند کرک و تراشه شدن نمی‌شود. همچنین در برابر خرد شدن و شکستگی مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد.

گریدهای مختلف استنلس استیل

همان‌طور که گفته شد کروم از عناصر اصلی سازنده این استیل است. مقادیر کروم در این آلیاژ از 10 تا 30 درصد متغیر است. این موضوع سبب ایجاد گریدهای مختلفی از استنلس استیل شده است. انواع مختلف این استیل و موارد کاربرد آنها به شرح زیر می‌باشد:

استنلس استیل 304

این استیل بسیار بادوام بوده و مقاومت بالایی در برابر زنگ زدن در محیط‌های مرطوب دارد. در استیل با گرید 304، کروم به مقدار 18 درصد و نیکل به میزان 8 درصد وجود دارد. این عناصر باعث افزایش مقاومت استیل در برابر خوردگی می‌شوند.

کربن موجود در استیل استنلس کمتر از 08/0 است. میزان کم کربن موجود در این استیل سبب کاهش خاصیت آهنربایی آن می‌شود. استیل استنلس از جمله آلیاژهای پرکاربرد در صنایع مختلف می‌باشد. این محصول در موارد زیر کاربرد بیشتری دارد:

  • کاربرد در مخازن تحت فشار
  • استفاده در تولید ظروف جهت نگهداری مایعات و انواع جامدات
  • انواع تجهیزات فراوری صنایع معدنی و شیمیایی
  • تولید تجهیزات مختلف دارویی و پزشکی
  • تولید تجهیزات آشپزخانه به ویژه در مناطق مرطوب
  • تولید تجهیزات در صنایع لبنی و غذایی

استنلس استیل 316

پس از یافتن پاسخ برای پرسش استنلس استیل چیست و در جهت آشنایی با انواع آن، به تعریف گرید 316 این استیل خواهیم پرداخت. این استیل دارای عنصرهای کروم و نیکل به میزان 18 و 12 درصد می‌باشد. در این استیل مقدار نیکل بیشتر است.

وجه تمایز این استیل با گرید 304 در وجود عنصر مولیبدن به میزان 3 درصد در آن است. این امر باعث افزایش مقاومت گرید 316 در مقابل خوردگی و ایجاد حفره در این استیل می‌شود. به همین خاطر استفاده از استیل با گرید 316 کاربرد بیشتری در محیط‌های نمکی و اسیدی دارد. از این رو استیل استنلس 316 در محیط‌های آزمایشگاهی و مصارف پزشکی به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از موارد کاربرد این استیل می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تولید مخازن و همچنین ظروف برای نگهداری مواد خورنده
  • تولید تجهیزات صنعتی جهت نگهداری مواد شیمیایی، نفتی و معدنی
  • تولید تجهیزات پزشکی و دارویی

استنلس استیل 309

از این استیل به عنوان فولاد نسوز یاد می‌شود. استنلس استیل 309 نسبت به گرید های 304 و 316 مقاومت بیشتری در برابر خوردگی دارد؛ زیرا درصد عناصر کروم و نیکل در این گرید بیشتر از موارد یاد شده است. این موضوع باعث می‌شود تا استیل 309 مقاومت بیشتری در مقابل گرما داشته باشد؛ اما به دلیل عدم وجود عنصر مولیبدن، این استیل مقاومت کمتری نسبت به گرید 316 دارد.

موارد کاربرد استیل 309 عبارت‌اند از:

  • صنایع عملیات حرارتی
  • صنایع پتروشیمی
  • صنایع سیمان
  • بازیافت مواد
  • تولید تجهیزات در صنایع هوا و فضا

استنلس استیل 310

گرید 310 مانند سری 309، نوعی فولاد نسوز به شمار می‌رود. از این رو این آلیاژ در صنایع با درجه حرارت بالا کاربرد دارد. در این گرید میزان کروم و نیکل بیشتر است. همین امر سبب افزایش مقاومت استیل در برابر دمای بالا می‌شود. این ویژگی سبب ایجاد قابلیت جوش پذیری بالا در استیل 310 شده است. از موارد کاربرد این استیل می‌توان به صنایع پتروشیمی، عملیات حرارتی و صنایع سیمان اشاره نمود.

استنلس استیل 430

استنلس استیل با گرید 430 در دمای متوسط و شرایط خورندگی کمتر، مقاومت دارد. در ساخت این سری، از عناصر نیکل و مولیبدن استفاده نشده است. به همین دلیل مقاومت این استیل نسبت به سایر گریدها کمتر است. همین امر سبب شده است تا گرید 430 با قیمت ارزان‌تری در بازار خریدوفروش شود. از این آلیاژ برای تولید قطعات ماشین لباسشویی، تولید سقف‌های صنعتی، پوشش دیوار و … استفاده می‌شود.

دلایل زنگ زدن استنلس استیل

استیل استنلس مقاومت بالایی در برابر خوردگی و اکسیداسیون دارد. به همین دلیل از انواع ضدزنگ فولاد به شمار می‌رود. این فولاد در محیط‌های غیر آلوده و آب‌های شیرین، کاملاً ضدزنگ است؛ اما ممکن است در صورت قرارگیری در شرایط خاص، دچار زنگ‌زدگی شود. در میان گرید های مختلف استنلس، گرید 304 بیشتر در معرض اکسیداسیون قرار دارد.

هنگامی که گریدهای مختلف استیل در آب‌های راکد یا هوای نمناک دریا قرار گیرند دچار زنگ‌زدگی می‌شوند. این زنگ‌زدگی در استنلس استیل به صورت موضعی بوده و امکان ایجاد حفره و تغییرات ظاهری فولاد در اثر زنگ‌زدگی وجود دارد. پس می‌توان نتیجه گرفت نوع محیط و واکنش با مواد شیمیایی، تأثیر چشمگیری در زنگ‌زدگی و همچنین ایجاد حفره در استیل دارند.

انواع فولاد ضدزنگ استنلس استیل

انواع فولاد ضدزنگ به قسمت‌های زیر تقسیم بندی می‌شوند:

1.      فولاد ضدزنگ آستنیتی

حدود دوسوم از فولادهای ضدزنگ تولیدشده از نوع آستنیتی هستند. در ساختار این فولاد حدود 7 درصد نیکل وجود دارد. این عنصر باعث می‌شود فولاد خاصیت انعطاف‌پذیری و مقاومت زیاد در حرارت‌های بالا داشته باشد. وجود نیکل در ساختار فولاد نیز سبب از بین بردن خاصیت مغناطیسی آن می‌شود. علاوه بر آن، شرایط لازم برای جوشکاری مطلوب را بر روی فولاد فراهم می‌سازد.

2.      فولاد ضدزنگ مارتنزیتی

در بسیاری از صنایع، علاوه بر خاصیت ضدزنگ بودن فولاد، به مقاومت در برابر شکستن و خرد شدن و همچنین استحکام لبه‌ها و زوایای فولاد نیاز است. استنلس استیل مارتنزیتی تمام ویژگی‌های یاد شده را دارد. از این فولاد می‌توان برای آهنگری استفاده نمود. فولاد مارتنزیتی دارای خاصیت مغناطیسی بوده و از آن برای ساخت انواع تیغه‌ها و ابزارآلات ماشین‌کاری استفاده می‌شود.

3.      فولاد ضدزنگ دوپلکس

این فولاد ساختار فولاد آستنیتی و فریتیک را به صورت یکجا دارد. این استیل با داشتن نیکل، کروم بالا و عنصر مولیبدن، یکی از مستحکم‌ترین انواع فولاد به شمار می‌رود. استنلس دوپلکس از نوع 1.4462 پرمصرف‌ترین نوع این فولاد است.

4.      فولاد ضدزنگ فریتیک

این فولاد قابل استفاده در دمای بالا تا میزان 475 درجه سانتی گراد می‌باشد. فولاد فریتیک خاصیت‌های مشابه به فولادهای کربنی دارد. تنها تفاوت این دو فولاد، مقاومت بالاتر فولاد فریتیک در مقابل ضربه خوردن است. از دیگر ویژگی‌های این فولاد می‌توان به خاصیت مغناطیسی، خواص فیزیکی مناسب و درصد بالای کروم اشاره نمود.

جمع بندی

آشنایی با مشخصات و ویژگی‌های آلیاژ فولاد باعث می‌شود تا به پاسخ جامعی در زمینه پرسش استنلس استیل چیست برسید. با توجه به ویژگی‌ها و مشخصات انواع مختلف این استیل، بهتر است این محصول را متناسب با نیاز خود خریداری نمایید. همچنین بهتر است محصولات استیل مورد نیاز مانند پیچ و مهره استیل ضدزنگ را از برندهای معتبر خریداری نمایید.

بولت صنعت از برندهای نام آشنا و معتبر در زمینه تولید انواع پیچ و مهره ضدزنگ است. با مراجعه به سایت این فروشگاه می‌توانید انواع پیچ و مهره‌های باکیفیت و استاندارد را مشاهده و نسبت به خرید این لوازم اقدام نمایید. این فروشگاه در جهت جلب رضایت مشتری، محصولات خود را با قیمت مناسب به فروش می‌رساند؛ بنابراین با خرید از بولت صنعت شاهد صرفه‌جویی چشم‌گیر در هزینه‌های خود خواهید بود.

دکمه بازگشت به بالا