ترندهای کسب و کارعلمی و پزشکی

ادویه گرام ماسالا برای چی خوبه؟

طرز تهیه ادویه گرام ماسالا در خانه با عطری عالی برای انواع غذاها

فروش ادویه گرام ماسالا به دلیل طعم و عطر بی نظیری که به عذا می دهد بسیار بالا است. ادویه گرام ماسالا خانگی با عطر و طعمی عالی و موادی کاملا ارزان ساخته می‌شود و دقیقا بر اساس ذائقه شما و خانواده‌تان فراهم می‌آید. این ادویه خوش عطر را می‌توانید در انواع غذاها مثل خورش، سوپ، سس و حتی پلوها استفاده کنید. اگر این ادویه را در خانه درست کنید، دیگر هرگز به سراغ ادویه‌های فروشگاهی نخواهید رفت.

ادویه گرام ماسالا چیست؟

گرام ماسالا، مخلوطی از چندین ماده خوش بو و خوش عطر است که در جنوب آسیا و در کشورهایی همچون هند، پاکستان، نپال، بنگلادش، سری لانکا و افغانستان استفاده می‌شود. این ادویه در کشور ما کمتر شناخته شده است. متداول‌ترین نوع آن از شمال هند منشا گرفته است. از این ادویه برای ایجاد طعم‌های مخلوط و چند لایه به انواع کاری، گوشت قرمز و ماهی، عدسی و غذاهای گیاهی، سوپ‌ها و انواع خورشها استفاده می‌شود.

ادویه گرام ماسالا را می‌توانید در بسیاری از ادویه فروشی‌ها، عطاری‌ها و فروشگاه‌های محصولات هندی و جنوبی پیدا کنید. شاید با خودتان بگویید چه نیازی به درست کردن ادویه هست در حالی که می‌توانم براحتی آن را از مغازه تهیه کنم. باید بدانید که درست کردن ادویه درخانه نه تنها لذت بخش است بلکه به شما یک عطر و طعم تازه و عالی می‌دهد. شما می‌توانید هر بار برای هر غذا، مقداری ادویه را به صورت کاملا تازه تهیه کنید و عطری قوی و طعمی عالی‌تر به غذاهایتان بدهید.

یک مورد دیگر اینکه؛ احتمالا برایتان پیش آمده که موقع خریدن ادویه جدید، متوجه عطر و بوی برخی از مواد درون آن شوید؛ چون از یک ماده معطر بیش از اندازه استفاده شده است. به عنوان مثال ماده‌ای همانند زیره بوی تندی دارد و وجود مقدار کمی از آن به تنهایی عطری بسیار قوی ایجاد می‌کند و اگر کمی بیشتر شود، می‌تواند بر سایر طعم‌ها غلبه کند. اما در ادویه دست ساخته خودتان می‌توانید مقدار هر ماده را کنترل کرده و عطر دلخواه را ایجاد کنید.

یک خوبی دیگر درست کردن ادویه در خانه برای کسانی ست که دچار آلرژی‌های خاص مثل سلیاک و یا حساسیت به گلوتن و یا گندم هستند. اگر جزو این دسته افراد هستید، جای آنکه ادویه بدون گلوتن را با قیمتی گرانتر بخرید، می‌توانید با دانستن ترکیب هر ادویه آن را در خانه درست کنید و با خیال راحت از آن برای انواع غذاها استفاده کنید. همچنین می‌توانید از سلامت محصولی که در خانه درست می‌کنید، مطمئن باشید چون ادویه‌ها معمولا در شرایطی نامناسب نگهداری می‌شوند و ممکن است حاوی میکروارگانیزم‌های بیماری‌زا باشند.

گرام ماسالا به چه معناست و چه عطری دارد؟

نخست اینکه در زبان هندی گرام به همان معنای گرم فارسی است  و ماسالا هم اصطلاحی است که برای هر نوع ادویه مخلوط استفاده می‌شود. بنابراین گرام ماسالا به معنای ادویه گرم است. همانطور که از نامش بر می‌آید ادویه‌ای با طبع گرم است که طعمی کمی شیرین، فلفلی، چوبی و با قدری از نوتهای گلی است. مزه ادویه بستگی به نوع مواد به کار رفته و نسبت آنهاست. برای مثال می‌توانید مقدار رازیانه را کمی بیشتر کنید تا طعم و بوی شیرین و شبیه به شیرین بیان به ادویه شما بدهد. تخم گشنیز هم بوی عطر مانند دارد. ادویه‌ها هم مثل عطرها می‌توانند امضای آشپزی شما شوند!

تفاوت گرام ماسالا و کاری

  • اگر این سوال را از یک هندی بپرسید شاید به شما بخندد چون کاری در اصل به معنای هر نوع غذای درست شده با آب ساست مثل انواع خورش. اما آن کاری مصطلح شده در بین مردم با گرام ماسالا کمی تفاوت دارد چون با وجود اشتراکاتی همچون تخم گشنیز، زیره و دارچین اما هر کدام ادویه‌های دیگری هم دارند که مخصوص به خود است.
  • مهمترین تفاوت آنها در وجود ماده زرد رنگ و طعم دهنده زردچوبه است که شما در گرام ماسالا هرگز نخواهید دید. در ادویه‌های ایرانی مثل ادویه پلویی، خورشی، فلافل، قرمه سیزی و ادویه ماهی، همگی واجد زردچوبه هستند اما در گرام ماسالاد نه. بنابراین موقع غذا درست کردن باید جداگانه زردچوبه اضافه کنید. همچنین ادویه کاری حاوی زنجبیل و خردل است در حالی که در گرم ماسالا وجود ندارند.

مواد تشکیل دهنده گرام ماسالا چیست؟

ترکیب ادویه با توجه به منطقه فرق دارد اما معمولا از این مواد استفاده می‌شود:

  • تخم گشنیز
  • زیره سبز
  • زیره سیاه
  • فلفل سیاه یا سفید
  • هل سبز (فقط دانه‌ها)
  • رازیانه
  • چوب دارچین
  • برگ بو
  • جوز
  • فلفل قرمز
  • انیس ستاره‌ای

سایر ادویه‌هایی که می‌توانید در گرام ماسالا پیدا کنید پوسته جوز، فلفل سفید و هل سیاه هستند.

طرز تهیه ادویه گرم ماسالا خانگی

مواد لازم

    تخم گشنیز: ۲ و ۱/۲ قاشق غذاخوری

    دانه زیره سبز: ۲ قاشق چایخوری

    فلفل سیاه: ۱ قاشق غذاخوری

    دانه رازیانه: ۲ قاشق چایخوری

    میخک: ۱ و ۱/۲ قاشق چایخوری

    دانه هل سبز: ۱ قاشق چایخوری

    چوب دارچین: ۲ عدد ۵ سانتی (با چکش خرد شود۹

    برگ بو: ۴ عدد، خرد شود

    جوز: ۱/۲ از یک عدد (با چکش خرد شود)

    فلفل قرمز خشک:‌۱ عدد یا ۱ قاشق چایخوری خشک شده

درست کردن با ادویه کامل:

  1. یک ماهیتابه را روی گاز گذاشته و بدون روغن، حدود ۱ تا ۲ دقیقه بگذارید تا گرم شود. دانه‌ها و گیاهان خشک را در آن ریخته و حدود ۱ تا ۲ دقیقه گرم کنید. مواظب باشید تا نسوزد.
  2. بگذارید قدری خنک شوند. در غیر اینصورت بخار و رطوبت هنگام خرد کردن ادویه‌ها موجب چسبیدن و کلوخه شدن آنها می‌شود.
  3. ادویه‌ها را داخل یک آسیاب قهوه یا آسیاب مخصوص ادویه بریزید تا خوب پودر شوند. حدود ۳۰ ثانیه. اگر آسیاب شما ضعیف است، زمان بیشتری را وقت بگذارید. اما یادتان باشد نباید آرد شوند.
  4. آن را الک کنید و قطعات خرد نشده را جدا کنید.
  5. بقیه مواد ادویه در صورت باقی ماندن و همچنین قطعات درشت را در آسیاب بریزید.

درست کردن با ادویه‌های پودر شده

  • برای ادویه‌های پودر شده، لازم است که مخلوط ادویه‌ها را داخل یک کاسه بریزید.
  • پودر رازیانه سخت‌تر با بقیه ترکیب می‌شود؛ بنابراین دانه‌های رازیانه را ابتدا در کیسه ریخته با چکش بکوبید تا خیلی ریز شوند.

ادویه جایگزین

  • این نوع ادویه بهترین نوع برای انواع دستورالعمل‌هاست. اما شما می‌توانید از ادویه‌های پودر شده مطابق دستورالعمل استفاده کنید.
  • ادویه چات ماسالا و کاری را هم می‌توان جایگزین این ادویه کرد اگر چه همین عطر و طعم را ایجاد نمی‌کنند و غذای شما طعمی متفاوت خواهد داشت.

روش نگهداری

  • برای نگهداری ادویه گرم ماسالا همانند سایر ادویه‌ها باید از ظرفهای دردار استفاده کرد. اگر ظرفهای شما از نوع تیره باشند، خیلی خوب است چون کمتر در معرض نور قرار می‌گیرد. برای نگهداری می‌توانید از کشوهای ادویه هم استفاده کنید.
  • یکی از بهترین روشها برای نگهداری طولانی مدت ادویه، گذاشتن آنها در ظرف دردار یا کیسه زیپ لاک و گذاشتن در فریزر است. به این ترتیب اطمینان حاصل می‌کنید که عطر و طعم آنها حفظ می‌شود.

ادویه ماسالا چیست؟ ترکیبات، طرز تهیه و موارد استفاده به شیوه ای دیگر

ادویه ماسالا یکی از ادویه های معروف هندی است که به غذاهای جهانی از جمله غذاهای ایرانی راه پیدا کرده است. افرادی که به هند سفر می کنند، معتقد هستند بازار ادویه آن، یکی از بازارهای دیدنی و خوش عطر در جهان است. این ادویه اگر به درستی تهیه شود، طعم و عطر فوق العاده ای خواهد داشت. جالب است بدانید هندی ها معتقد هستند ترکیب مناسب ادویه جات در رژیم غذایی می تواند با ایجاد تعادل بین بدن، ذهن و روح به سلامت کلی بدن انسان کمک کند.

ادویه ماسالا چیست؟

ادویه ماسالا با نام اصلی «گرام ماسالا» در هند شناخته می شود. اصطلاح «گرام» در فرهنگ لغت هندی به معنای گرم و تند بوده و «ماسالا» به معنی «مخلوط ادویه» است. به طور کلی می توان گفت گرام ماسالا به ترکیبی از ادویه جات گرم کننده بدن گفته می شود که ترکیب جادویی آن، گرما را به بدن می رساند، در نتیجه سم زدایی و متعادل کننده کل سیستم بدن است. پس در این روزها که غذاهای سردی زیاد شده است برای برطرف کردن سردی آنها می توان از گرام ماسالا استفاده کرد. ترکیبات این ادویه معمولا برشته می شوند تا طعم و عطر بیشتری به غذا یا ترشیجات بدهند.

مواد و ترکیبات لازم برای تهيه ادویه ماسالا

باید بدانید تهیه ادویه ماسالا دارای دستورالعمل واحدی نیست. مواد تشکیل دهنده بر اساس منطقه و ترجیحات فردی هر سرآشپزی متفاوت خواهد بود. به طور مثال گرام ماسالایی که در شمال هند، از جمله منطقه پنجاب تهیه می شود، فقط از فلفل سیاه برای عنصر تندی این ادویه استفاده می شود و بقیه ترکیبات بر پایه ادویه جات معطر و شیرین تمرکز دارد و این نوع گرام ماسالا بسیار ملایم خواهد بود. در حالیکه هر چه به طرف جنوب هند نزدیک شویم، این ادویه تندتر و به قولی داغ تر می شود زیرا فلفل قرمز یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده گرام هندی می شود.

به هر حال تصمیم با شماست که این ادویه را می خواهید به صورت شیرین یا تند استفاده کنید. در ادامه مواد و ترکیبات لازم برای تهیه گرام ماسالا آورده شده است، حال شما با توجه به ذائقه خود می توانید برخی ترکیبات را حذف کنید.

  • پودر زیره سبز: 3 قاشق غذاخوری
  • پودر تخم گشنیز: 2 قاشق مرباخوری
  • پودر هل سبز: 2 قاشق مرباخوری
  • پودر فلفل سیاه: 2 قاشق مرباخوری
  • پودر دارچین: 5/1 قاشق مرباخوری
  • پودر میخک: 1 قاشق مرباخوری
  • پودر جوز هندی: 1 قاشق مرباخوری
  • پودر فلفل قرمز: 1 قاشق چایخوری (قابل حذف بر اساس ذائقه)
  • پودر رازیانه: 5/1 قاشق چایخوری (قابل حذف بر اساس ذائقه)
  • پودر انیسون ستاره ای: 1 قاشق مرباخوری (قابل حذف بر اساس ذائقه)
  • پودر برگ بو: 1 قاشق مرباخوری (قابل حذف بر اساس ذائقه)

طرز تهیه ادویه گرام ماسالا

طرز تهیه و ترکیب ادویه ماسالا منحصر بفرد است. شاید ترکیب ادویه جات دیگر را بعد از اینکه به پودر تبدیل می شدند یک تا دو دقیقه تفت می دادید؛ اما گرام ماسالا قبل از اینکه به پودر تبدیل شود باید داخل تابه تفت داده شود یا بهتر است بگوییم برشته شود.

همه ترکیبات گفته شده در قسمت قبل را به صورت چوب و دانه قبل از پودر شدن داخل یک تابه روی حرارات ملایم قرار دهید، حدود 10 تا 15 دقیقه همان طور که روی حرارت ملایم است، هم بزنید. زمانی که بوی ادویه های برشته شده، فضا را پر کند و رنگ آنها کمی تیره شوند، زمان خاموش کردن حرارت زیر تابه است. به هیچ وجه حرارت زیر تابه را زیاد نکنید.

بعد از گذشت مدت زمان گفته شده، ترکیبات تفت داده شده را داخل یک ظرف بریزید و بگذارید کاملا خنک شود. اگر عجله دارید می توانید ظرف حاوی ترکیبات را به مدت چند دقیقه داخل فریزر بگذارید. حالا نوبت آن رسیده است تا ترکیبات کاملا سرد شده را با آسیاب برقی یا هاون به پودر تبدیل کنید. عطر خیلی خوبی به مشام می رسد. حالا پودر گرام ماسالای تهیه شده را در یک ظرف در بسته گذاشته و در جای خشک و خنکی نگهداری کنید.

خواص ادویه گرام ماسالا

ادویه ماسالا با توجه به ترکیباتی که دارد دارای خواص بسیاری است. این ادویه هندی از سوء هاضمه جلوگیری کرده، آرامش بخش بوده و به عنوان ضدعفونی کننده بدن عمل می کند. به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می بخشد، سوخت و ساز بدن را بالا می برد. طعم منحصر بفرد و عطر ویژه ای که دارد را نیز می توان جز خواص این گرام ماسالای کم نظیر دانست.

موارد استفاده از ادویه گرام ماسالا

در برخی از مناطق هند از ادویه ماسالا فقط برای درست کردن ترشیجات استفاده می شود ولی در برخی مناطق دیگر از این ادویه گرم در تهیه غذا نیز استفاده می شود. البته باید بدانید اضافه کردن گرام ماسالا به هر غذایی، باعث طعم دار شدن آن می شود. از جمله این غذاها می توان به غذاهای کبابی، بریانی و سبزیجاتی مانند اسفناج و غذاهای با پایه حبوبات اشاره کرد.

زمان اضافه کردن ادویه گرام ماسالا به غذا کی می باشد؟

زمان اضافه کردن گرام ماسالا بستگی به نوع غذایی است که آماده می کنید. اگر گوشتی را برای کباب آماده می کنید و قصد دارید از این ادویه هندی برای طعم دار کردن آن استفاده کنید، بهتر است همراه با دیگر موادی که به گوشت اضافه می کنید از این ادویه استفاده کرده و بگذارید گوشت مدت زمانی در این ادویه خوابانده شود. اگر غذا پختنی است بهتر است در انتهای پخت یعنی یک ربع ساعت قبل از اینکه غذا را از روی اجاق بردارید ادویه ماسالا را به غذا اضافه کنید. البته در خوراک آلو، خوراک گل کلم، خوراک نخودفرنگی و پوره سیب زمینی بهتر است گرام ماسالا در همان ابتدای پخت، به غذا اضافه شود.

تفاوت گرام ماسالا و کاری

شاید به نظر بیاید ادویه ماسالا و ادویه کاری هر دو ریشه در فرهنگ هندی دارند. این در حالی است که پودر کاری بازمانده استعمار هند توسط بریتانیا است ولی گرام ماسالا یک ادویه مخلوط واقعی هندی است. البته تفاوت دیگری که با یکدیگر دارند، نوع ترکیبات آنها است.

اکثر دستورالعمل هایی که نیاز به پودر کاری دارند، آن را در مراحل اولیه پخت و پز اضافه می کنند. در مقابل، آشپزهای هندی نوع ادویه ماسالا را در انتهای پخت اضافه می کنند؛ به جزء موارد گفته شده در قسمت قبل که اشاره شد، در ابتدای پخت این ادویه اصیل هندی اضافه می شود.

مزه، طبع و مصلحات ادویه ماسالا

گرام ماسالا دارای شیرینی ملایم و در عین حال کمی تندی است. شاید اگر از ترکیبات به درستی استفاده نکنید شما را یاد ادویه کاری بیندازد.

ادویه ماسالا دارای طبع گرم بوده و یکی از مصلحات آن، سماق است. اگر حس کردید از این ادویه بیش از حدی که باید استفاده کرده اید و دچار خارش گرمی شدید، بهتر است کمی سماق که سردی است استفاده کنید.

ادویه جایگزین برای گرام ماسالا

خیلی از افراد معتقد هستند که ادویه کاری یک ادویه جایگزین برای ادویه ماسالا است. این در حالی است که ادویه ها به ذائقه افراد بستگی دارند. تا وقتی افراد نتوانند جایگزین مناسب برای گرام ماسالا پیدا کنند، بهتر است از همین ترکیب استفاده کنند.

دکمه بازگشت به بالا