انواع قلاویز دستی کدامند و هر کدام چه کاربردی دارند؟
قلاویز دستی چیست و انواع آن کدامند؟
قلاویز دستی به عنوان ابزاری که با دست مورد استفاده قرار میگیرد؛ شناخته شده است. این قلاویز دارای یک سری سه تایی میباشد. ساخت و تولید قلاویز اول به شکل مخروطی است. به وسیله قلاویز اول نیمی از برادهبرداری صورت میگیرد. قلاویز میانرو یا وسطرو جهت عمق دندهها و شیارها مورد استفاده قرار میگیرد. برادهبرداری نهایی توسط قلاویز آخر ( پسرو ) صورت میگیرد. جهت خرید اینترنتی قلاویز دستی با کیفیت میتوانید به وبسایت ما مراجعه کنید. شما میتوانید بدون هدر دادن وقت؛ انرژی؛ هزینه و …. اقدام به سفارش و خرید انواع قلاویز دستی کنید.
توجه به نکات مهم هنگام کار با قلاویز دستی
هنگام استفاده از قلاویز دستی؛ ترتیب به کارگیری قلاویزها از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. جهت کار با این قلاویز باید ابتدا از قلاویز پیشرو استفاده کنید. پس از آن قلاویز میانرو و در آخر قلاویز پسرو مورد استفاده قرار گیرد. هنگام کار از وارد کردن فشار به ابزار خودداری کنید. زیرا این کار باعث خورد شدن دندهها و قلاویز میگردد. بهترین شیوه جهت دنده کردن قطعاتی از جنس آلومینیوم استفاده از نفت میباشد. جهت دندهکاری قطعات دیگری همچون برنج و چدن در اندازههای کوچک؛ قلاویز نیازی به روغن کاری ندارد. جهت قلاویز کردن قطعات فولادی حتما قلاویز را روغن کاری کنید.
دسته قلاویز
دسته قلاویز ها به شکل T میباشد. جهت استفاده از دسته قلاویز ها باید به مکان و موقعیت قلاویز کاری توجه داشته باشید. جهت تولید دسته قلاویز به شکل T از یک پیچ و مهره استفاده میشود. برای دور و نزدیک شدن فکها در مهره دسته قلاویز شکافهایی ایجاد میشود. با توجه به نوع این دسته؛ قلاویز ها تا اندازه معینی مقاوم میگردند. به طوریکه شما میتوانید به آسانی قلاویز کاری را انجام دهید.
لازم به ذکر است هنگام کار با قلاویز؛ اقدام به روغنکاری مهره و پیچها کنید. گریس؛ گرد و خاک را از محیط خارج کنید. اگر قصد دارید در فضای باز اقدام به قلاویز کاری کنید؛ میتوانید از دسته قلاویز به شکل T و یا دسته قلاویز دو طرفه را مورد استفاده قرار دهید.
قلاویز کاری و انتخاب مته مناسب
برای انجام قلاویز کاری انتخاب مته مناسب یکی از اصول کار میباشد. معمولا قبل از شروع کار؛ باید قطعه سوراخ شود. اگر قطر سوراخ کوچکتر از حد نیاز باشد؛ امکان گیر کردن قلاویز در داخل سوراخ بسیار زیاد است. همین امر سبب صدمه به قلاویز میگردد. اگر اندازه سوراخ بزرگ باشد؛ دانههای پیچ کامل نمیشود در نتیجه مهره و پیچ کاملا لق میشود.
اگر میخواهید قطعات مورد نظر شما از ماندگاری و طول عمر بالایی برخوردار شوند؛ بهترین روش روغنکاری انواع فولاد و فلزات آهنی میباشد. چنانچه قلاویز روغنکاری نشود؛ در حین کار قلاویز گرم میشود و احتمال شکسته شدن آن زیاد است.
قلاویز ماشینی
از این قلاویز برای بستن به ماشین مته یا ماشین تراش استفاده میشود. این قلاویز دارای سری تکی و یا سری دوتایی میباشد. انتهای این قلاویز چهار گوش میباشد و دو طرف آن داری زبانه است. استفاد از این قلاویز سبب بالا رفتن سرعت کار میگردد. این قلاویز از کیفیت بالایی برخوردار میباشد.
تفاوت قلاویز و حدیده
این دو محصول دارای سه تفاوت عمده میباشند. قلاویز سبب ایجاد رزوه مارپیچ در قطعه ماده میشود. اما این عملیات در حدیده روی قطعه نر صورت میگیرد. حدیده برای دنده کردن سطح خارجی مورد استفاده قرار میگیرد. این سطوح خارجی شامل لوله استوانهای در گام مشخص میباشد. اما قلاویز برای دنده کردن سطوح داخل استوانه مورد استفاده قرار میگیرد. اگر میخواهید راحتتر به تفاوت قلاویز و حدیده پی ببرید؛ بهتر است پیچ و مهره این دو ابزار را در نظر بگیرید. در حدیده روی سطح خارجی پیچ؛ رزوه ایجاد میشود. اما قلاویز در جدار داخلی مهره؛ رزوه ایجاد میکند.
تفاوت قلاویز دستی و ماشینی
مدل کامل و تکمیل یافته قلاویزهای دستی به عنوان قلاویز ماشینی شناخته شدهاند. این قلاویز نسبت به قلاویز دستی از کاربردی بیشتری برخوردار میباشد. در قلاویزهای دستی زدن سوراخها در سه مرحله انجام میشود. به طوریکه در مرحله اول ایجاد شکل اولیه رزوهها صورت میگیرد و تنها مقدار بسیار کمی براده برداشته میشود. در مرحله دوم رزوهها شکل کاملتری به خود میگیرند و مقدار بیشتری برادهبرداری صورت میگیرد. اما در مرحله آخر؛ برادهبرداری به وسیله قلاویز پسرو صورت میگیرد. به این طریق سوراخ مورد نظر نظر آماده میشود و میتوان پیچ را در داخل آن ببندید.
قلاویزهای ماشینی به قلاویزهای « تکی » معروف میباشند. شما به وسیله این قلاویز میتوانید در یک مرحله قلاویز کاری را به پایان برسانید. مهمترین تفاوت قلاویز دستی و ماشینی؛ بالا بردن سرعت در حین انجام کار با قلاویز ماشینی میباشد. زیرا استفاده از این قلاویز در یک مرحله و بدون تعویض قلاویز خواهد بود.
اندازه پیچ و قلاویز
قلاویزها دارای شیارهای مختلفی هستند. تعداد این شیارها دو؛ سه و چهار عدد میباشد. اندازه برخی از قلاویزها بر اساس اندازهها پیچها و به طور استاندارد است. پیچهای قلاویزهای ماشینی نیز بر اساس شماره مشخص میگردند. تولید و ساخت پیچهای شمارشی به صورت پیچهای دنده ریز و دنده درشت انجام میشود. مثلا کوچکترین اندازه تولید این مدل پیچها و قلاویزها بین صفر تا هشتاد تعیین میشود. در این سیستم اندازه بزرگترین پیچها بین دوازده تا بیست و چهار میباشد.
خرید قلاویز دستی از فروشگاه تراش ابزار جم
جهت خرید قلاویز دستی مرغوب و با کیفیت وبسایت تراش ابزار جم بهترین گزینه میباشد. این شرکت معتبر با سالها تجربه فعالیت در زمینه ابزارآلات توانسته است؛ نظر مشتریان زیادی را به خود جلب کند. اگر قصد خرید آنلاین قلاویز دستی دارید؛ میتوانید به وبسایت ما مراجعه و از محصولات این فروشگاه دیدن کنید. اطلاعات کاملی از تمام محصولات این فروشگاه در این وبسایت قرار دارد.
فروش قلاویز دستی
برخی افراد تصور میکنند از هر جایی میتوانند اقدام به خرید قلاویز دستی کنند. یکی از فروشگاههای معتبری که دارای سابقه طولانی در فروش قلاویز دستی با کیفیت و مرغوب میباشد و طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است؛ فروشگاه تراش ابزار جم میباشد. اگر میخواهید اطمینان حاصل کنید که جهت انجام کار از ابزار با کیفیت بالا برخوردار هستید؛ حتما سفارش و خرید خود را از فروشگاه تراش ابزار جم انجام دهید. برای اطلاع از قیمت قلاویز دستی میتوانید به وبسایت فروشگاه تراش ابزار جم مراجعه کنید.
قلاویز کاری چیست و چه کاربردی دارد؟
از این ابزار در واقع،جهت دنده نمودن داخل استوانه یا به اصلاح مهره ها استفاده می شود. این وسیله کاربردی مناسب تراش دنده های پیچ بر روی متریال هایی نظیر چوب و فلز و پلاستیک می باشد. به عملیات تراشیدن با قلاویز، به اصلاح قلاویزکاری گفته می شود.
معرفی انواع قلاویز
ماشینی: جهت بستن به ماشین تراش یا ماشین مته
- دارای سری دوتایی و یا تکی بوده و جهت بستن به ماشین تراش یا ماشین مته مناسب می باشد.
- دنباله های آن به شکل استوانه بلند است و در انتهای آن چهار گوش و یا دو طرف آن دارای زبانه می باشد.
دستی: به صورت مجموعه سه تایی
- قلاویز اول رو یا پیشرو: تقریبا بیش از نیمی از براده برداری را انجام می دهد.
- قلاویز وسط رو یا میان رو: بیش تر برای عمق شیار و دنده ها استفاده می شود.
- قلاویز آخر رو یا پس رو: براده برداری نهایی را انجام می دهد.
دوم: قابلیت ژرف کردن شیارهای بریده شده
- عمیق کردن شیارهای بریده شده توسط قلاویز ضربدری در سوراخ های کور.
- فقط برای شش شیار اول، زاویه کاهش کاملاً مشابه مدل مخروطی می باشد.
مخروطی: قابلیت ایجاد شیار کامل از درون سوراخ
- جهت شروع یک شیار استفاده می شوند.
- به طور معمول از قسمت پایین تا بالا به سمت شیارششم از بالا پیش می رود.
- قطر ایجاد شده آن با قطر هسته شیار برابر می باشد.
برقی: تولید انتهای تمیز و مرتب به انتهای سوراخ های بسیار عمیق
- مخروطی نیست.
- تنها جهت تولید انتهای تمیز و مرتب به انتهای سوراخ های کور یا سوراخ های بسیار عمیق استفاده می شود.
مخصوص مهره تراش: جهت تراش پیچهای داخلی کوتاه با سوراخ راه بدر
- به شکل تکی ساخته می شود.
- جهت تراش پیچهای داخلی کوتاه که سوراخ آنها راه بدر است، استفاده می شود.
چپ تراش: قابل استفاده در هنگام ساخت پیچ و مهره چپگرد
تفاوت اصلی قلاویز و حدیده در چیست؟
- تفاوت اصلی این دو وسیله این است که قلاویز جهت دندهکردن داخل استوانهها استفاده می گردد اما حدیده جهت دنده کردن سطوح خارجی مثل لوله استوانه در گام مشخص.
- قلاویز در قطعه ماده، رزوه مارپیچ ایجاد می کند اما در حدیده روی قطعه نر این عملیات انجام می گیرد.
- با در نظر گرفتن پیچ و مهره این تفاوت به وضوح روشن می شود، قلاویز جهت ایجاد رزوه در جداره داخلی مهره استفاده می شود اما حدیده جهت ایجاد رزوه روی سطح خارجی پیچ.
نکات مهم در قلاویزکاری با دست
- ترتیب استفاده از قلاویز دستی مهم است. در قلاویز سه تایی به ترتیب می بایست از قلاویز اول رو یا پیشرو و سپس وسط رو یا میان رو و در نهایت، قلاویز آخر رو یا پس رو استفاه نمود.
- از اعمال فشار زیاد در هنگام استفاده از ابزار خودداری کنید چرا که سبب شکسته شدن آن و همچنین قطعه کار و دنده ها می گردد.
- روغن مخصوص قلاویز کاری در هنگام دنده کردن قطعات فولادی نباید فراموش شود.
- استفاده از نفت در هنگام دنده کردن قطعات آلومینومی بهترین روش می باشد.
- توجه داشته باشید که دنده کاری قطعات چدن و برنج در ابعاد کوچک، به روغن کاری نیاز ندارد.
انواع قلاویز و کاربرد آن
قلاویز ابزاری است که به وسیله آن میتوان داخل سوراخها را دنده نمود. انواع قلاویز ممکن است دستی یا ماشینی باشد. قلاویزهای دستی را با قلاویز گردان و قلاویزهای ماشینی را به وسیله ماشین مته در داخل سوراخی که باید دنده شود میچرخانند.
قلاویز دارای دندانههای مارپیچ با زاویه ۵۵ یا ۶۰ درجه است و چند شیار موازی با محور قلاویز برای هدایت براده پیش بینی شده است. معمولا یک دست قلاویز از سه پارچه به نامهای زیر تشکیل میشود.
١- قلاویز شماره ۱ یا پیشرو برای شروع کار
۲۔ قلاویز شماره ۲ یا میانرو که عمق دندانهها را در داخل سوراخ بیشتر میکند.
۳۔ قلاویز شماره ۳ یا تکمیل که برای تکمیل نمودن عمق دندانهها و پرداخت آنها است.
چند دنده ابتدای قلاویز پیشرو مخروطی است و دندههای آخر آن کامل است. در قلاویز میانرو سه الی چهار دنده اول مخروطی است و در قلاویز پس رو (تکمیل) فقط اولین دنده کمی پخ خورده است.
انتهای قلاویزها را چهار پهلو میسازند تا بتوان با قلاویز گردان آنها را گرفته در سوراخ چرخاند. جنس قلاویز از فولاد ابزار آبدیده است. قلاویزهای پیشرو میانرو و پس رو معمولا با خطوطی که روی آن حک شدهاند مشخص میگردند. روی ساق قلاویز پیش رو یک خط عمودی، روی ساق قلاویز میانرو دو خط عمودی و روی قلاویز پس رو سه خط عمودی حکاکی شده است.
دسته بندی انواع قلاویز
انواع قلاویز عبارت است از:
- قلاویزهای میلیمتری
- دسته قلاویز با قلاویزگردان
در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.
۱. قلاویزهای میلیمتری
قطر خارجی و گام دنده (فاصله یک دنده تا دنده مجاور) این قلاویزها بر حسب میلیمتر مشخص و ۵/۱ mm حک شده باشد حرف mm علامت پیچ میلیمتری و عدد ۱۰ قطر خارجی قلاویز به میلیمتر و اعداد ۵/۱ گام دنده قلاویز را به میلیمتر عدد متر نشان میدهد.
۲. دسته قلاویز با قلاویزگردان
قلاویز گردان وسیلهای است که انتهای چهارگوش قلاویز داخل آن میشود. قلاویز گردان ممکن است ثابت یا قابل تنظیم باشد. قلاویز گردان ثابت دارای سوراخ چهارگوش به اندازه انتهای چهار پهلوی ساق قلاویز میباشد. قلاویز گردان قابل تنظیم مورد استفاده بیشتری دارد و دارای یک فک ثابت و یک فک متحرک است و تکنسینهای تعمیر کولر گازی در اصفهان برای تعمیر اسپلیت و کولر گازی از آن استفاده میکنند.
این دو فک دارای برش ۹۰ درجه میباشد که با تنظیم فک متحرک سوراخ چهارگوشی به اندازههای مختلف ایجاد میشود. فک متحرک به وسیله گرداندن یکی از دستههای قلاویز گردان به عقب و جلو میرود. ته قلاویز را که چهار پهلو است باید بین دو فک قرار داد و با گرداندن فک متحرک قلاویز را در سوراخ چهارگوش قلاویز گردان محکم نمود.
شناسایی اصول قلاویز کاری قطعات کار
قلاویز زدن معمولا با دست انجام میگیرد ولی در کارهای تولیدی برای سرعت عمل بیشتر از دستگاه قلاویز گردان ماشینی استفاده میشود.
قلاویز در قلاویز کاری دستی باید به نکات زیر توجه کرد:
قلاویز را باید طوری داخل سوراخ کرد که نسبت به سطح کار عمود باشد. ابتدا باید قلاویز را با کمی فشار در سوراخ چرخاند تا دندههای اولیه بریده شود. در غیر این صورت ابتدای سوراخ گشاد میشود. برای سرعت و سهولت کار باید قلاویز را پس از چند دور گرداندن در جهت عقربههای ساعت نیم دور تا یک دور در خلاف جهت پیشروی گردانده تا برادهها از جدار سوراخ شود و قلاویز به سهولت پیشروی کند.
در قلاویز کاری سوراخهای بن بست باید فوق العاده دقت کرد که عمق سوراخ از طول قسمتی که باید دنده شود زیادتر باشد در غیر این صورت جمع شدن برادهها در کف سوراخ ممکن است باعث شکستن قلاویز شود. در قلاویز کاری سوراخهای در رو که معمولا تمام عمق سوراخ دنده میشود برادهها از طرف دیگر سوراخ میشود و احتمالا شکستن قلاویز کمتر است.
هنگام قلاویز کاری باید از روغن استفاده کرد. قلاویز کاری ماشینی به وسیله دستگاه قلاویز گردان ماشینی انجام میشود. این دستگاه به ماشین مته بسته شده و به وسیله آن به گردش در میآید. پیشروی قلاویز با بار عمودی ماشین مته انجام میگیرد. طول قسمتی را که باید قلاویز شود روی ماشین مته تنظیم مینمایند یعنی هنگامی که طول مورد نیاز قلاویز شد به طور خودکار قلاویز در جهت مخالف به گردش در آمده از سوراخ خارج میشود.
در قلاویز کاری ماشینی گاهی برای ازدیاد سرعت کار سوراخکاری و قلاویز کاری با هم انجام داده میشود. برای این منظور از قلاویز مخصوص استفاده مینمایند که ابتدای آن مته و انتهای آن قلاویز است. این نوع قلاویز کاری در قطعاتی مورد استفاده قرار میگیرد که ضخامت آن ها نسبتا کم (در حدود طول مته) و سوراخی که باید قلاویز شود در رو باشد.
قلاویز چپ برای در آوردن پیچهای شکسته به کار میرود. این قلاویز دارای دندههای درشت مارپیچی چپ گرد است.
طرز استفاده: ابتدا سطح پیچ شکسته را با سنگ یا سوهان صاف مینماییم و وسط پیچ را به وسیله مته سوراخ میکنیم. سپس قلاویز را با ضربههای آرام به وسیله چکش داخل سوراخ ایجاد شده مینماییم و در جهت عکس عقربههای ساعت میچرخانیم. با این عمل پیچ شکسته از داخل سوراخ خارج میشود.