اجتماعیترندهای کسب و کار

دلیل بالا نرفتن فشار در پمپ آب کولر

صدمات احتمالی کولر در صورت عدم بالا رفتن فشار در پمپ آب کولر

توزیع آب در داخل کولر و در کل سرد کردن باد خروجی از کولر آبی به صورت مستقیم و غیر مستقیم به فشار پمپ آب کولر موتوژن این وسیله بستگی دارد. از طرفی فشار پمپ آب وابسته به میزان فشار آب ورودی به پمپ است که افزایش یا کاهش پیدا می کند. بنابراین اگر فشار در پمپ آب کولر بالا نرود، به این معنی است که هیچ آبی توسط پمپ مکیده نمی شود. زمانی که مکش آب توسط پمپ در میان نباشد، خیس شدن پوشال ها و دریافت باد خنک در داخل خانه محال است.

با این تفاسیر مهمترین علامت بالا نرفتن فشار در پمپ آب کولر این است که دستگاه باد گرم می زند. به این صورت که موتور یا دینام کولر کار می کند و حتی وقتی کلید پمپ آب کولر را می زنید، صدای پمپ را می شنوید. اما از باد خنک خبری نیست و اگر این مشکل هر چه زودتر رفع نشود، ممکن است واتر پمپ کولر موتوژن نیم سوز شده یا کلاً بسوزد. شاید به طور مستقیم با وجود یا عدم وجود فشار آب در کولر در ارتباط نباشد.

اما توجه داشته باشید که وقتی پمپ بدون هیچ فشار آبی در حال کار کردن است، حتماً بر روی سیم پیچ آن فشار وارد شده و داغ می کند. از آنجا که آب مهمترین عامل خنک کننده واتر پمپ و حتی موتور یا دینام کولر است، اگر وجود آب را حذف کنیم، احتمال سوختن پمپ و موتور کولر دور از انتظار نیست. در این صورت درگیر هزینه های اضافی و گزاف بابت تعمیر کولر آبی، خرید موتور کولر و تهیه پمپ آب جدید برای این وسیله خواهیم شد.

8 دلیل بالا نرفتن فشار پمپ آب در کولر به همراه راه حل رفع آن ها

علت های متنوعی می توانند باعث شوند که فشار پمپ آب در کولر بالا نرود، در این قسمت سعی می کنیم تمام این دلایل را بررسی کرده و در ادامه راه حل رفع آن ها را نیز بیان کنیم:

1.      عدم وجود آب کافی برای مکش در تشتک کولر

گفتیم که آب عامل مهم در بالا رفتن فشار پمپ آب در کولر آبی است. بنابراین اولین دلیلی که می تواند باعث افت فشار در پمپ آب شود، عدم وجود آب کافی برای مکش در تشتک کولر است.

دلایل نبود آب کافی در تشتک کولر آبی

  • قطع بودن آب ورودی به کولر آبی
  • نشتی از محل اتصال شیلنگ آب کولر به بدنه
  • سوراخ شدگی یا ترکیدگی شیلنگ آب کولر
  • گرفتگی شیلنگ آب کولر آبی
  • سوراخ شدن کفی کولر
  • معیوب شدن شیر تخلیه کولر
  • خرابی شناور کولر
  • تنظیم نبودن شناور کولر

راه حل رفع مشکل نبود آب کافی در تشتک کولر آبی

به عنوان اولین قدم در جهت رفع مشکل عدم وجود آب کافی در تشتک کولر آبی برای مکش لازم است تا مراحل زیر را تک به تک انجام دهید و پس از تکمیل مرحله قبلی به سراغ مرحله بعدی بروید:

الف) شیر آب تغذیه کننده کولر آبی را چک کنید تا مطمئن شوید آب قطع نیست و شیر در حالت بسته قرار ندارد. اگر شیر آب ورودی بسته است، آن را باز کنید.

ب) شیلنگ کولر آبی معمولاً در بالا پشت بام و در معرض تابش خورشید، سرما، باران و باد قرار دارد. تمام این عوامل می توانند باعث پوسیدگی و ایجاد سوراخ های ریز و یا ترکیدگی شیلنگ شوند. بنابراین بدنه شیلنگ را به خوبی بررسی کنید تا مطمئن شوید هیچ آبی از آن نشتی نمی کند. سپس به سراغ محل اتصال شیلنگ به بدنه کولر بروید. اتصال باید کامل محکم و خشک باشد.

چنانچه مشاهده کردید آب از بدنه شیلنگ کولر نشت می کند، باید شیلنگ کولر را تعویض کنید و در صورتی که نشتی از محل اتصال شیلنگ کولر بود، بایستی اتصال را محکم کنید. گاهی هم ممکن است اتصال شیلنگ به دلیل رسوبات آب خراب شده باشد، در این حالت بهترین کار تعویض اتصال است. مورد بعدی که باید در خصوص شلنگ کولر آبی تست کنید، باز بودن مسیر لوله است. چون این احتمال وجود دارد که در زمان شیلنگ آب دستگاه توسط شن و ماسه یا اجسام خارجی دیگر مسدود شده باشد.

پ) زیر بدنه کولر آبی را به خوبی بررسی کنید. اگر مشاهده کردید که آب از زیر بدنه در حال ریزش است، حتی ریزش های خیلی کم، مطمئناً کفی کولر سوراخ شده است. برای رفع این مشکل لازم است تا ابتدا آب ورودی به کولر را قطع کرده و شیر تخلیه کولر که بر روی کفی قرار گرفته را باز کنید تا آب کاملاً تخلیه شود.

سپس کفی کولر را به خوبی خشک کرده و به دنبال پوسیدگی بر روی کف باشید. توجه کنید که حتی پوسیدگی های ناچیز هم می توانند باعث نشتی آب از تشتک شده و در ادامه فشار پمپ آب دستگاه را کم کنند. پس از یافتن پوسیدگی باید آن نقطه را خوب بتراشید و تمیز کنید. سپس با کمک یکی از روش های همچون استفاده از قیر سرد، اسپری قیر، ایزوگام و پوشش نانوالاستیک کفی کولر را عایق کنید.

البته راه مطمئن تری هم برای رفع پوسیدگی کفی کولر آبی وجود دارد، به این صورت که کفی کولر را از قطعات یدکی این وسیله تهیه کرده و کل کفی را تعویض کنید. این احتمال هم وجود دارد که نشتی آب از محل شیر تخلیه در کفی کولر باشد، در این صورت چون رسوبات و لجن های داخل کفی باعث خرابی شیر می شوند، راهی جز تعویض این قطعه وجود ندارد.

ت) تنظیمات شناور کولر آبی را بررسی کنید. این قطعه مسئول کنترل سطح آب موجود در کفی کولر است. شیر شناور در حالت تنظیم شده خود باید وقتی سطح آب در تشتک کولر به ارتفاع حدود یک سانتی متری زیر سر ریز رسید، جریان آب را قطع کند. اگر شناور کولر آبی تنظیم نبود، ابتدا به مدل شناور دقت کنید، اگر شناور از نوع اهرمی بود، اهرم یا میله آن را کمی خم کنید و در صورتی که دارای پیچ بود، پیچ بالای فلوتر را بپیچانید تا تنظیم شود.

2.      گرفتگی پره های پروانه در پمپ آب کولر

از جمله که نقش مهمی در روند کار این وسیله دارد، پروانه واتر پمپ کولر آبی است. پروانه پمپ با چرخش خود آب موجود در کفی یا تشتک کولر را مکش می کند و سپس آب را از طریق لوله خروجی خود به توزیع کننده آب بر روی پوشال ها می رساند. حال اگر پروانه به علت یکی از عوامل زیر مسدود شود، با وجود اینکه آب در تشتک وجود دارد، نمی تواند آب را پمپاژ کند و در نتیجه فشار پمپ افت پیدا می کند.

دلایل گرفتگی پره های پروانه پمپ آب کولر آبی

  • تشکیل لجن، شوره و رسوبات در آب داخل کفی کولر آبی
  • ریختن پوشال ها به داخل آب کفی
  • عدم استفاده از توری در زیر پمپ آب کولر
  • عدم تعویض به موقع پوشال ها

راه حل رفع مشکل گرفتگی پره های پروانه پمپ آب کولر آبی

چنانچه علت افت فشار در پمپ آب کولر به دلیل چرخش نامناسب پره های پروانه پمپ به دلیل گرفتگی آن باشد، اقدامات زیر را برای رفع این مشکل انجام دهید:

الف) اولین و مهمترین اقدام برای حل مشکل گرفتگی پره های پروانه پمپ آب این است که آب داخل کفی را تمیز کنید. از آنجا که آب داخل کفی کولر غالباً در معرض هوای گرم روی پشت بام در حالت راکد باقی می ماند و خود آب هم دارای مقداری املاح است، تشکیل رسوبات و لجن در آن زیاد دور انتظار نیست. این لجن ها در هنگام مکش پمپ وارد قسمت پروانه پمپ شده و آن را از کار می اندازند، در نتیجه پروانه نمی تواند به خوبی چرخش کرده و آب با فشار بالا به سمت لوله های توزیع کننده ارسال کند.

برای رفع گرفتگی بایستی ابتدا دریچه های کولر را باز کرده و سپس آب داخل کفی را به صورت کامل تخلیه کنید. حال با کمک یک فرچه سیمی نازک که به ورق فلزی کف کولر آسیبی وارد نمی کند، به تمیز کردن آثار باقی مانده از رسوبات اقدام کنید. چنانچه تجمع رسوبات و شوره در کولر آبی به حدی است که درب های دریچه کولر باز نمی شوند، بایستی ابتدا مقداری جوهر نمک یا محلول رسوب گیر کولر بر روی درب های دریچه بریزید تا رسوبات سست شوند و سپس درب را باز کرده و چند بار بر روی زمین بزنید.

در ادامه برای پیشگیری از تشکیل رسوبات آتی در کولر می توانید از روش هایی همچون ریختن مواد شوره گیر کولر آبی، نصب پدهای سلولزی، نصب سختی گیرهای خانگی، رسوب گیر کولر، محلول جوهر نمک و سرکه در داخل آب کولر استفاده کنید. در چند توجه داشته باشید که اگر آب داخل کفی کولر را زود به زود تعویض کرده و اقدام به نمایید، هرگز با مشکل تشکیل رسوبات در کفی و در ادامه بالا نرفتن فشار در پمپ آب مواجه نخواهید شد. برای  لینک مورد نظر را لمس کنید.

ب) زمانی که آب داخل کفی کولر آبی را تعویض کرده و داخل آن را خوب شستشو دادید، دقت کنید که حتماً در زیر پمپ آب توری یا سبد قرار گرفته باشد. این توری هر چند به ظاهر ساده می تواند سهم مهمی در ممانعت از ورود اجسام خارجی همچون پوشال های کولر آبی به داخل پروانه پمپ آب دستگاه داشته باشد.

پ) اقدام بعدی که می توانید در رفع مسدود شدگی پروانه پمپ کولر انجام دهید، تعویض پوشال های کولر آبی است. عمر پوشال ها عموماً کمتر از یک دوره مصرف است، یعنی بر اساس لازم است تا پیش از آغاز استفاده دوباره از کولر آبی در فصل تابستان پوشال ها حتماً تعویض شوند. برخی گمان می کنند که با شستشوی پوشال های کهنه و حذف شورهای تشکیل شده بر روی آن ها می توان دوباره از همان پوشال ها در کولر استفاده کرد.

اما این تفکر کاملاً غلط است، چون پوشال یک دوره استفاده شده عملاً دیگر توانایی تولید سرما نداشته و شوره های آب در داخل منافذ پوشال کاملاً نفوذ کرده اند و می توانند دوباره بر داخل آب کفی ریخته شده و سبب مسدودیت پروانه پمپ آب شوند. اگر قصد را دارید، روی لینک مورد نظر بزنید.

ت) مهمترین مرحله به منظور باز کردن گرفتگی پروانه پمپ کولر آبی این است که پس از قطع کامل جریان برق از دستگاه، پمپ آب کولر را از روی کولر باز کرده و اگر اجسام خارجی در داخل بدنه و لابلای پره های پروانه گیر کرده اند، آن ها را تمیز کنید. توصیه ما به شما این است که اگر در این زمینه تخصص ندارید، هرگز خود دست به کار نشده و از سرویسکار کولر آبی کمک بگیرید.

3.      خراب شدن پره های پروانه پمپ آب کولر

بعضی مواقع مشاهده شده است که پره های پروانه پمپ آب کولر، باز هم به دلیل رسوبات و سختی آب دچار خوردگی شده است. این مشکل خود می تواند تاثیر منفی بر روی چرخش پمپ و بالا رفتن فشار آن بگذارد.

راه حل رفع مشکل خراب شدن پره های پروانه پمپ آب کولر

برای اینکه مطمئن شوید مشکل افت فشار در پمپ آب به دلیل خرابی پره های پروانه آن است، باید پمپ را باز کرده و پره های آن را چک کنید. اما قبل از هر کاری از قطع بودن کامل سیستم برق دستگاه مطمئن شوید. اگر پره ها آسیب دیده بودند، می توانید پروانه پمپ کولر را به صورت جداگانه از بازار تهیه کرده و فقط همان قسمت را تعویض کنید.

4.      مسدود شدن مسیر ورودی آب به داخل پمپ کولر

تمام عوامل موثر در گیر کردن پروانه پمپ آب کولر آبی به اضافه سختی بالای آب می توانند مسیر ورودی آب به داخل پمپ کولر را مسدود کنند. وقتی مسیر ورودی آب به داخل پمپ کولر که یک لوله باریک می باشد، بر اثر آلودگی موجود در آب کفی، سختی بالای آب، املاح معلق در آب و شوره های ریخته شده در آن مسدود شود، از مقدار فشار آب دریافتی توسط پمپ کاسته می شود. در نتیجه پمپ نمی تواند آب کافی دریافت کرده تا پمپاژ کند. بنابراین فشار پمپ بالا نرفته و باز هم با مشکلاتی همچون داغ کردن کولر و حتی در بعضی مواقع مواجه خواهیم شد.

راه حل رفع مشکل مسدود شدن لوله ورودی آب به پمپ کولر

الف) در وهله اول باید پمپ آب را باز کرده و تمام جرم های انباشته شده در لوله ورودی آب به پمپ را تمیز کنید.

ب) سپس بهتر است برای پیشگیری از وقوع دوباره این مشکل از سختی گیرهای مغناطیسی بر سر آب ورودی به پمپ کولر استفاده کنید.

5.      عدم روغنکاری به موقع پمپ کولر آبی

پمپ کولر آبی از دو قسمت اجزای مکانیکی و اجزای الکتریکی تشکیل شده است، که چرخش و کار قسمت مکانیکی این قطعه وابسته به روغن کاری این قسمت است. بنابراین اگر مدت زمان طولانی است که پمپ آب کولر را روغن کاری نکرده اید، توقع نداشته باشد که پمپ به خوبی بچرخد و فشار بالایی تولید کند. اگر پمپ آب کولر همچنان به کار کردن در حالت بی روغنی یا همان خشکی کار کند، داغ کردن پمپ و در نهایت سوختن آن دور از انتظار نیست.

راه حل رفع خشک کار کردن پمپ آب کولر

تنها راه حل برای رفع خشکی پمپ آب کولر این است که حداقل سالی یکبار مخصوصاً پیش از استفاده مجدد از کولر آبی پمپ را روغن کاری کنید. روغن کاری پمپ آب کولر آبی با استفاده از روغن های سرویس کولر که در بازار موجودند، انجام می شود. توجه داشته باشید نباید از روغن معمولی و پخت و پز برای روغن کاری هیچ کدام از قطعات کولر بخصوص پمپ دستگاه استفاده کنید.

توجه کنید که در زمان روغن کاری پمپ آب کولر هرگز روغن به بخش سیم پیچی موتور این وسیله وارد نشود، در غیر این صورت موتور اتصال کوتاه کرده و می سوزد. مهمترین قطعه در داخل پمپ آب که در واقع همان قسمت باید روغن کاری شود، بوشن های بلبرینگ دار و محور بلبرینگ هاست. بنابراین لازم است تا پیش از انجام روغن کاری پمپ آب آن را باز کنید. برای این منظور بر اساس مراحل زیر اقدام کنید:

الف) برق اصلی به کولر آبی را قطع کنید.

ب) پیچ های نگه دارنده پمپ به بدنه کولر را با کمک پیچ گوشتی مناسب باز کنید.

اگر برای انجام این کار به دنبال تهیه پیچ گوشتی هستید، مقالات و می توانند اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهند.

پ) سیم های برق پمپ آب را از ترمینال کولر جدا کنید.

ت) بست اتصال دهنده شلنگ متصل به پمپ آب کولر را باز کنید.

ث) کلاهک روی پمپ را با آچار مناسب باز کرده و کنار بگذارید.

ج) با استفاده از پیچ گوشتی تخت به پروانه پمپ که در قسمت بالای محور پمپ قرار گرفته خیلی آرام فشار وارد کنید تا از جای خود برداشته شود.

چ) درپوش موتور پمپ را با آچار تخت باز کرده و کنار بگذارید.

ح) درپوش موتور را روغن کاری کنید.

خ) استاتور پمپ را از روتور جدا کرده و سر سیم های کابل را از ترمینال جدا کنید.

د) محور موتور را نیز از بوش درپوش پایین موتور جدا کرده و خوب رسوب زدایی کنید.

ذ) مهره پیچ نگه دارنده پایه پمپ را باز کرده و بوشن روی درپوش را در بیاورید.

ر) بوشن بالا و بوشن پایین پمپ را با روغن ضد آب به خوبی روغن کاری کرده و تمام قطعات پمپ به جز بخش سیم پیچی آن را رسوب زدایی نمایید.

ز) در نهایت تمام قطعاتی که باز کردید را از آخر به اول ببندید و پمپ کولر را در جای قبلی خود قرار دهید.

آموزش داده شده در خصوص روغن کاری پمپ با موتور قطب چاکدار و استاتور تک بوبین بود. اگر مایلید با با موتور قطب چاکدار و استاتور دو بالشتی آشنا شوید، روی لینک مقاله بزنید.

6.      عدم برقدار بودن پمپ آب کولر

ساده ترین دلیلی که می توان برای بالا نرفتن فشار در پمپ آب کولر در نظر گرفتن، وصل نبودن برق پمپ آب کولر می باشد. علامت بارز عدم اتصال پمپ به برق این است که در زمان زدن کلید مربوط به پمپ آب هیچ صدایی مبنی بر کار کردن پمپ آب به گوش نمی رسد.

راه حل رفع مشکل عدم برقدار بودن پمپ آب کولر

در چنین مواقعی قبل از اینکه احتمال سوختن پمپ کولر آبی را بدهید، سیستم برق پمپ را بررسی کنید. برای این منظور پمپ را جداگانه به برق وصل کنید. اگر پمپ کار می کرد، به این معنی است که سیم های اتصال دهنده برق پمپ از کولر دچار قطعی شده و نیاز به تعمیر دارد. توصیه می کنیم این بخش از کار را به مجری تعمیرکار کولر آبی بسپارید.

7.      پایین بودن توان پمپ آب کولر

مقدار توان پمپ های آب کولر آبی حداکثر 500 وات بوده و از نوع تک فاز است. با این حال قدرت پمپاژ پمپ های کولر آبی با توجه به تعداد پره های آن ها با هم فرق می کند. مثلاً امروزه شاهد طراحی و تولید پمپ کولر آبی در تعداد پره های بین 3، 4 و 5 پر هستیم که طبیعتاً هر چه تعداد پره های پروانه پمپ آب بیشتر باشد، قدرت و توان پمپ برای تولید فشار بیشتر می شود.

راه حل رفع مشکل پایین بودن توان پمپ آب کولر

از آنجا که این مسئله به دلیل ضعیف بودن پمپ آب است، تنها راه حل تعویض پمپ آب کولر با نمونه قوی تر آن می باشد که در ادامه این مطلب طریقه تعویض پمپ کولر را توضیخ داده ایم. آخرین دلیل بالا نرفتن فشار در پمپ آب کولر می تواند خرابی یا سوختن پمپ آب باشد. در این صورت هیچ فشاری در پمپ ایجاد نمی شود، چون این قطعه سوخته و نمی تواند روشن شده و فشار تولید کند.

علائم سوختن پمپ آب کولر

  • استشمام بوی سوختگی از پمپ
  • عدم مکش آب توسط پمپ
  • عدم ریزش آب از توزیع کننده ها بر روی پوشال ها
  • خروج باد گرم از کولر آبی

چنانچه پمپ آب کولر آبی سوخته باشد، اما با این وجود کولر را روشن کنید، این احتمال وجود دارد که دینام دستگاه نیز بسوزد. پس قبل از ایجاد مشکلات بیشتر و نیاز به صرف هزینه های بالاتر سریع تر برای تعویض پمپ اقدام کنید.

 

منبع : snapdeal.com

تیم خبری مقالات اجتماعی

پژوهشگر اجتماعی با نگاهی منطقی و نوآورانه. ارائه دیدگاه‌های تازه درباره تفاوت‌های فرهنگی و مسائل اجتماعی.
دکمه بازگشت به بالا