اقتصادیترندهای کسب و کار

هزینه ساخت کارخانه کارتن سازی

صفر تا صد راه اندازی شغل کارتن سازی

برای راه اندازی کسب و کار در صنعت کارتن سازی باید ابتدا تعیین کنیم که با چه مقدار سرمایه و در چه سطحی میخواهیم فعالیت خود را شروع کنیم. با توجه به توانائی مالی امکان برپایی این حرفه را در دو سطح کارگاه و یا کارخانه می توانیم پی ریزی کنیم. مطمئنا در صورت داشتن پشتیبانی مالی مناسب، بهتر است از ابتدا در فکر تاسیس کارخانه کارتن سازی باشیم.

برپایی کارخانه همانگونه که گفته شده نیاز به سرمایه اولیه مناسبی دارد تا در ماه های اول بتوان هزینه های جاری کارخانه و  پرسنل و همچنین هزینه های در گردش را از سرمایه اولیه پرداخت کرد تا در طی فرآیند تولید، نمودار در آمد رشد نماید و بتواند علاوه بر هزینه های خود کارخانه سود آوری نیز داشته باشد.

لازم به ذکر است عدم تامین مالی در ماههای اولیه، امکان تعطیلی زودهنگام و در نهایت ورشکستگی واحد صنعتی را در پی خواهد داشت. البته این قاعده برای راه اندازی یک کارگاه نیز جاری می باشد با این تفاوت که هزینه برپا نگاه داشتن یک کارگاه نسبت به یک کارخانه به مراتب کمتر خواهد بود.

میزان سرمایه مورد نیاز برای راه اندازی حرفه کارتن سازی

با توجه به اینکه راه اندازی این حرفه در سطوح مختلفی امکان پذیر می باشد بیان یک قیمت کلی امکان پذیر نخواهد بود. ولی برای اینکه بتوانید یک تخمین نسبی از مقدار هزینه ها و قیمت کارتن سازی در ابعاد کوچک داشته باشید، باید بیان کنیم راه اندازی یک کارگاه کوچک با فعالیت حدود 500 میلیون و برای یک کارگاه متوسط که بتواند انواع کارتن ها را تولید کند (البته در تیراژ محدود) حداقل یک میلیارد تخمین زده میشود.

برای برپائی یک کارخانه با توجه به تنوع و وسعت این حرفه و میزان سرمایه و توان مالی نمی توان سقفی را متصور شد. چراکه برخی از کارخانه ها از یک دستگاه بیش از چند مورد دارند و حتی در تکمیل تجهیزات کارخانه می توان دستگاه ورق سازی، چاپ افست و خدمات جانبی دیگری رانیز  به مجموعه اضافه کرد.

تیراژ تولید کارگاه و کارخانه کارتن سازی برای اینکه یک کارگاه را موفق بدانیم باید توانائی تولید روزانه 5000 عدد کارتن را داشته باشد. البته لازم به ذکر است ابعاد کارتن در تیراژ اعلام شده موثر است و گاهی تولید تنها 2000 عدد کارتن بزرگ مانند کارتن یخچال برای یک کارگاه مناسب می باشد و گاهی می تواند 12000 کارتن کوچک مثل جعبه پیتزا برای کارگاه ایده آل باشد. بنابراین معیار 5000 عدد برای یک کارتن با ابعاد متوسط خواهد بود.

تیراژ تولید یک کارخانه بستگی به میزان وسعت و تعداد پرسنل و تجهیزات آن کارخانه دارد. یک کارخانه متوسط باید روزانه توان تولید حداقل 30000 عدد کارتن متوسط را داشته باشد تا آن مجموعه را بتوان در گروه کارخانجات کارتن سازی به شمار آورد.

ماشین آلات لازم برای کارگاه و کارخانه کارتن سازی

در راستای راه انداز یک کارگاه که توانائی اجرا انواع کارتن را داشته باشد و یا راه اندازی  یک کارخانه کارتن سازی  هفت دستگاه مورد نیاز است اگرچه این دستگاهها در هر دو گروه کارخانه و کارگاه مورد نیاز است ولی در توانائی و تکتولوژی ساخت متفاوت هستند که در مورد هریک توضیحاتی خواهیم داد.

دستگاه برش:

کارائی این دستگاه برش برای آماده کردن ابعاد دقیق سطح گسترده کارتن می باشد. در صورتی که کارگاه های کوچک ورق خود را بصورت شیت شده از ورق ساز تهیه کنند شاید نیازی به این دستگاه نداشته باشند ولی برای کارتن سازهای که گستره کار بیشتری دارند وجود این دستگاه لازم به نطر می رسد.( تخمین این دستگاه کمتر از 40 میلیون می باشد).

دستگاه چاپ:

یکی از مهمترین پارامترها برای صنعت ساخت کارتن است. دستگاه چاپ تنوع زیادی دارد و دستگاه تک رنگ زنجیری تا دستگاه تمام اتومات شش رنگ برای انتخاب وجود دارد. برای یک کارگاه دستگاه یک یا دو رنگ کفایت می کند ولی برای کارخانه کارتن سازی بعضا چند دستگاه تمام اتومات چند رنگ ترکیبی لازم می باشد.( تخمین قیمت دستگاه چاپ در یک بازه بزرگ از  صد میلیون تا بیشتر از یک میلیارد و نیم می باشد).

دستگاه چاک زن:

تولید کارتن به دو صورت دایکاتی و معمولی تولید می گردد. برای ساخت کارتن معمولی نیاز به دستگاه چاک زن هست که بطور کلی در یک ورق مسطح برش های را ایجاد می کند تا چهار بال به انضمام قسمت لب چسب کارتن معمولی را آماده نماید.(تخمین این دستگاه نیز کمتر 40 میلیون می باشد).

دستگاه دایکات:

برای ساخت کارتن با طرح هندسی مختلف که طرح مهندسی نیز اطلاق می شود نیاز به دستگاه دایکات است. این مورد نیز همچون دستگاه چاپ دارای تنوع زیادی است. برای راه اندازی یک کارگاه دایکات پینگ پنگی یا دایکات فکی کفایت می کند ولی برای یک کارخانه دستگاه روتاری و اوپس لازم به نظر می رسد.(تخمین قیمت دستگاه دایکات از کمتر صد میلیون برای دستگاه پنگ پنگی و کمتر از 200 میلیون برای فکی و بالغ بر یک و نیم میلیارد برای روتاری اتومات و اوپس می باشد).

یکی از عوامل تغییر قیمت در تمام دستگاهها علاوه بر تکنولوژی و متریال ساخت، ابعاد کارائی آنها می باشد.

دستگاه لمینت:

برای ساخت کارتن با پوستر چاپ شده بر روی مقوا نیاز به لمینت و دستگاه مخصوص داریم. این دستگاه در بصورت دستی برای کارگاه و بصورت نیمه اتومات و تمام اتومات برای کارخانه مورد نیاز خواهد بود.( تخمین این دستگاه از کمتر از 40 میلیون برای لمینت دستی تا یک میلیارد برای دستگاه اتومات می باشد).

دستگاه لب چسب:

بعد از عملیات چاپ و دایکات یا چاک نوبت به چسباندن لبه های دو طرف کارتن می رسد. هر چند لب چسب را می توان با یک برس و بصورت دستی انجام داد ولی وجود این دستگاه برای بالا بردن توان تولید لازم خواهد بود.(این دستگاه هم تنوع فراوانی از نظر ابعاد و کیفیت خواهد داشت ولی در بازه 100 تا 500 میلیون خواهند بود).

دستگاه منگنه کوب:

شاید این دستگاه برای تمامی کارتن سازها نیاز مبرم نداشته باشد ولی برای تکمیل بودن تجهیزات کارتن سازی مطمئنا از ملزومات خواهد بود. منگنه کوب هم بصورت دستی ، نیمه اتومات و تمام اتومات وجود دارد.(تخمین این دستگاه از ده میلیون تا صد میلیون می باشد).

دستگاه تسمه کش:

در انتهای خط تولید باید تعدادی از کارتن با تسمه؛ بسته بندی شوند تا حمل و نقل و انبار کارتن را مناسب تر نماید. این دستگاه نیز بصورت دستی و اتومات وجود دارد و برای هر کارتن سازی لازم خواهند بود.

کارخانه های بزرگ احتمالا دستگاه پرس کارتن و لیفتراک را هم نیاز خواهند داشت.

تذکر:  قیمتها در بازه زمانی سال 1398 می باشد!

دیگر امکانات لازم برای این صنعت

مکان و برق از پارامترهای لازم این صنعت است برق باید سه فاز باشد و برای تولید هر 5000 عدد کارتن در روز فضای حدود 500 تا 600 متر محیط لازم خواهد بود. هر چند با متراژ کمتر هم امکان راه اندازی برای تولید 5000 عدد  کارتن در روز وجود دارد ولی احتمالا در انبار کارتن تولید شده تا زمان بارگیری و یا انبار ورق فضا کم خواهد آمد. به همین ترتیب بعنوان مثال برای تولید 30000 کارتن در روز نیاز به حدود 2000 تا 3000 متر محیط فضا خواهد بود.

محاسبه درآمد کارگاه کارتن سازی

در آمد کارگاه کارتن سازی به این بستگی دارد که پس از راه اندازی این صنعت شما از چه ملزوماتی و در چه سطحی فعالیت می کنید. برای شروع این کسب و کار باید توانایی مالی خوبی داشته باشید تا بتوانید یک کارگاه در سزح یک یا دو راه اندازی کنید. اگر پشتیبانی مالی خوبی داشته باشید و به فکر درآمد‌زایی بالایی باشید می توانید یک کارخانه تولید کاران و جعبه پیشرفته را راه اندارگزی کنید و در مدت زمان اندکی به سودآوری برسید.

برای شروع بهتر است فقط با دستگاه های اصلی فعالیت خود را آغاز کنید و بعد از پیشرفت و درآمد زایی کم کم دستگاه‌ها و تجهیزات خود را گسترش دهید. در ماه های اول انتظار درآمد زایی را نباید داشته باشید چون تا صنایع شما را بشناسند و محصولات خود را عرضه کنید قطعا سرمایه ای که به دست می آورید صرف هزینه های پرسنلی و تهیه مواد اولیه و … می شود. برای اینکه یک کارگاه نوپا بتواند پابرجا باقی بماند باید سریعا در بازار شناخته شده شود و محصولات با کیفیت آن به خوبی عرضه شود.

عوامل تاثیر گذار بر درآمد کارخانه چاپ کارتن

از آنجا که یک کارگاه تولید کارتن معمولا با هزینه های سنگینی راه اندازی می شود پس باید برای رسیدن به درآمد کارگاه کارتن سازی حداقل چند ماهی صبر کرد. مهمترین عواملی که تاثیر مستقیمی بر درآمد کارگاه راه اندازی شده دارند نوع دستگاه های مورد استفاده در این صنعت می باشد. تهیه دستگاه هایی که در بخش قبلی توضیح دادیم ضروری هستند و در افزایش بهره وری تاثیر بسزایی دارند. برخی از این دستگاه ها اتوماتیک و برخی نیمه اتوماتیک و حتی دستی هستند که قطعا دستگاه های که تماما اتوماتیک و بی نیاز از نیروی انسانی هستند بهره وری بالا و در افزایش درآمدزایی موثر هستند.

درآمد و سود حاصل از کارگاه تولید کارتن چقدر است؟

درآمد کارگاه کارتن سازی مقدار مشخصی نیست. همانطور که گفتیم میزان درآمد بستگی به حجم کار و نوع دستگاه ها، نوع مواد اولیه، نوع کارتن های تولیدی و … دارد. با توجه به اینکه قیمت مواد اولیه تولیدی دارای نوسان است و هر هفته شاهد افزایش یا کاهش قیمت ها هستیم پس سودآوری مشخصی را نیز نمی توانیم بیان کنیم. به طور کلی با تولید هر واحد کارتن چیزی حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد آن سود است.

از این مقدار سود حدود ۱۰ درصد صرف هزینه های اجاره کارگاه، حقوق کارگران، هزینه های آب و برق و گاز، هزینه های بیمه و … می شود و سود و درآمد خالصی چیزی حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد می باشد که اگر مدیریت صحیحی انجام شود روز به روز شاهد افزایش این درصدها خواهید شد. صنعت کارتن سازی یک صنعت روبه رشد و امیدوار کننده است از این رو شرکت های زیادی اقدام به تهیه تجهیزات کارتن سازی نموده اند.

خرید دستگاه کارتن سازی دست دوم به صرفه است؟

راه اندازی یک کارتن سازی موفق در ابتدایی ترین شکل ممکن نیز نیاز به دستگاه دارد. برخی از این دستگاه ها مثل برش یا خط و چاک اساسی ترین مواردی است که عملا در نبود آنها کارتن یا جعبه بسته بندی تولید نمیگردد. برای شروع کار اولیه یک کارتن سازی شاید سرمایه گذار هزینه خرید دستگاه های نو و آکبند را نداشته باشد. از این رو، به دنبال دستگاه های دست دوم و کارکرده می گردد. خب اینکار نیاز به بررسی و آنالیزهای دقیق و گسترده ای دارد و بهتر است به اصطلاح از یک آدم کار بد در این زمینه راهنمایی بگیرید.

زمانی که اسم دست دوم می آید همگی بر این باورند که دیر یا زود آن وسیله خراب شده و کارایی خود را از دست میدهد. در خصوص وسیله صنعتی اندکی ماجرا متفاوت است. در برخی موارد پیش آمده است که دستگاه های نو و آکبند در مدت زمان کمی بعد از خرید، خراب شده و کارایی خود را از دست داده اند. پس نو و آکبند بودن دستگاه الزام بر کارکرد طولانی مدت یا عدم خرابی محصول نیست. بهتر است که با یک راهنمای صادق و دلسوز درباره خرید دستگاه های دست دوم صنعتی مربوط به کارتن سازی مشورت کنید تا حداقل بتوانید با هزینه کم، نتیجه مطلوبی حاصل کنید.

تیم تحریریه اقتصادی

سلام! من یک خبرنگار اقتصادی با تخصص و تجربه گسترده در زمینه تحلیل‌های اقتصادی هستم. با بهره‌گیری از روش‌های هوشمند و دسترسی به منابع معتبر، سعی می‌کنم تا به شما اخبار و تحلیل‌هایی با رویکردی هوشمندانه و خوانای ارائه دهم. هدفم این است که شما را در تصمیم‌گیری‌های مالی خود همراهی کنم و با اطمینان در مسیر صحیح قرار بگیرید.
دکمه بازگشت به بالا