خمیر مایه لواش چطور درست کنیم؟
نان لواش یکی از نان های سالم و خانگی می باشد که می توانید به راحتی و آسانی آن را تهیه کنید و لذت ببرید. پیشنهاد می کنم حتما این نان لذیذ و خوشمزه را برای یک بار امتحان کنید تا همیشه آن را پخت کنید و از اینکه توانستید به دست خود نان درست کنید لذت خیلی زیادی دارد. همه ایرانی ها علاقه زیادی به مصرف نان دارند. به ویژه نان لواش که مصرف بالایی دارد. نان لواش را می توانید هنگام صبحانه یا همراه با غذا نوش جان کنید. بعضی ها نان لواش را برای استفاده از ته دیگ زیر غذا استفاده می کنند و حتی برای درست کردن سمبوسه ها مختلف استفاده می شود. امروز قصد داریم طرز تهیه نان لواش خانگی بدون نیاز به دستگاه نان لواش را به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید.
مواد لازم برای نان لواش در خانه ساده و فوری بدون فر در ماهیتابه
آرد نانوایی | 3 پیمانه |
آب ولرم | 1 پیمانه |
نمک | 1.5 قاشق چای خوری |
شکر | 1 قاشق چای خوری |
روغن | 2 قاشق سوپ خوری |
خمیر مایه | 1.2 قاشق چای خوری |
دستور پخت نان لواش در خانه ساده و فوری بدون فر در ماهیتابه
طرز تهیه نان لواش ساده خانگی با خمیر مایه روی ساج
مرحله اول: آماده سازی مواد
در کاسه ای شکر را بریزید و روی آن آب ولرم بریزید. سپس خمیر مایه را به روی مواد بپاشید و هم بزنید تا مخلوط شود و روی ظرف را بپوشانید و به مدت 10 دقیقه اجازه دهید تا مواد پف کند و عمل بیاید.
مرحله دوم: آماده سازی خمیر
در یک ظرف مناسب مایه به عمل اومده را به همراه روغن مایع مخلوط کنید سپس 2 پیمانه آرد و نمک را به مواد اضافه کنید و با همزن برقی خوب هم بزنید تا مخلوط شود. سپس 1 پیمانه آرد دیگر را به آرامی به مواد مخلوط کنید و هم بزنید. باید خمیر نرمی بدست می آید. خمیر نباید به دست بچسبد. 10 دقیقه خمیر را به خوبی ورز بدید و سپس داخل کاسه ای بگذارید، روی آن پارچه بی اندازید و به مدت 1 ساعت در دمای محیط استراحت کند. بعد از 1 ساعت حجم مواد 2 برابر می شود. بعد از استراحت کردن خمیر آن را بردارید و با دست ورز دهید تا پف خمیر کمی گرفته شود. سپس به اندازه پرتقال خمیر را بردارید و تقسیم کنید. روی گلوله های خمیر پارچه بندازید و اجازه دهید به مدت 20 دقیقه استراحت کند.
مرحله سوم: پخت نان لواش
یکی از گلوله ها را بردارید و آن را ورز دهید تا نازک و باریک شود. نباید خمیر پاره شود فقط در حد کاغذ نازک شود. تابه ای مناسب را روی شعله متوسط بذارید تا گرم شود. سپس نان را داخل تابه قرار دهید بعد از چند دقیقه که به صورت حباب زدن کرد نان را برگردانید تا طرف دیگر آن هم پخت شود. سپس نان که آماده شد آن را بردارید و اجازه دهید تا سرد شود. سپس سریع داخل پارچه بپیچید تا نان خشک نشود. نان های خوشمزه آماده می باشد. نوش جان.
نکات مهم برای تهیه نان لواش خانگی بدون فر
- اگر خمیر خوب باشه و نازک شده باشد روی شعله خیلی زود حباب میزند و 2 یا 3 دقیقه ای نان پخته می شود.
- اگر تابه را برعکس روی شعله بذارید کاملا حالت ساج پیدا میکند و می توانید نان را روی آن پخت کنید.
نان لواش یکی از محبوب ترین و پر مصرف ترین نان ها بین ایرانیان می باشد که امروز با دستور خانگی این نان همراه شما عزیزان هستیم، برای مشاهده آموزش کامل و مرحله به مرحله طرز تهیه نان لواش در ادامه با همراه باشید.
مواد لازم برای ۲۵ عدد نان | |
آرد نانوایی | ۸۰۰ گرم |
شکر | ۱ قاشق چایخوری |
بکینگ پودر | ۱ قاشق چایخوری |
پودر خمیر مایه فوری | ۱ قاشق چایخوری |
نمک | ۱ قاشق سوپخوری |
شیر ولرم | ۲ پیمانه |
روغن مایع | ۱ پیمانه |
آب ولرم | ۱ پیمانه |
مرحله اول
ابتدا خمیر مایه را به همراه شکر و نصف پیمانه آب ولرم در یک ظرف مناسب ترکیب می کنیم، سپس درب ظرف را می گذاریم و آنرا در یک جای گرم قرار می دهیم تا خمیر مایه عمل بیاید. حدود ۱۰ دقیقه زمان نیاز است تا روی خمیر مایه حباب بزند و عمل بیاید.
مرحله دوم
یک ظرف بزرگ و گود انتخاب می کنیم و شیر را به همراه روغن مایع، باقیمانده آب ولرم، بکینگ پودر و نصف آرد به ظرف اضافه می کنیم. در ادامه خمیر مایه را که عمل امده است به ظرف اضافه کرده و خمیر را خوب ورز می دهیم تا شکل بگیرد.
مرحله سوم
در ادامه آرد را کم کم اضافه می کنیم تا حدی که خمیر جمع شود و کمی چسبندگی داشته باشد. نکته مهم در این مرحله این است که آب خور بعضی آرد ها بیشتر است و در صورتی که کل آرد را اضافه کنید ممکن است خمیرتان خشک شود.
مرحله چهارم
پس از اینکه خمیر آماده شد باید آنرا به ظرفی منتقل کنیم که حجم ظرف دو برابر حجم خمیر باشد. در ادامه روی درب ظرف را با سلفون می بندیم و یک پارچه یا حوله هم روی درب ظرف قرار می دهیم و آنرا یک جای گرم قرار می دهیم تا خمیر عمل بیاید.
مرحله پنجم
پس از گذشت حدودا یک ساعت و پانزده دقیقه روی خمیر را باز می کنیم و با انگشت اشاره داخل خمیر فرو می کنیم تا یک سوارخ ایجاد شود سپس انگشت مان را خارج می کنیم. اگر جای انگشتمان بلافاصله پر نشد یعنی خمیر اماده شده است.
مرحله ششم
حالا خمیر را روی یک سطح صاف کمی ورز می دهیم تا هوای اضافی موجود در خمیر خارج شود. در ادامه خمیر را ب چونه های صد گرمی تبدیل می کنیم و روی یک سطح صاف که قبل آرد پاشی کرده ایم با کمی فاصله می چینیم تا وقتی استراحت کردن به هم نچسبند.
مرحله هفتم
پس از اینکه تمام خمیر را چونه گرفتیم یک دستمال تمیز و سبک روی چونه ها می اندازیم و اجازه می دهیم چونه ها به مدت ۲۰ دقیقه استراحت کنند. پس از گذشت این زمان از اولین خمیری که چونه گرفتیم باید شروع کنیم.
مرحله هشتم
ابتدا یک تابه جادار یا ساج مخصوص نان را روی حرارت قرار می دهیم تا خوب داغ شود سپس خمیر را با ورنده باز می کنیم و روش با چنگال طرح می زنیم و می اندازیم داخل تابه ( یا روی ساج ) تا حباب بزند. وقتی نان حباب زد خیلی سریع برش می گردانیم تا سمت دیگر نان هم رنگ بگیرد.
مرحله نهم
به هیچ وجه نان ها رو با شعله کم نپزید چون علاوه بر اینکه خیلی طول می کشه تا نان ها بپزند، در پایان کار نان های شما خشک می شوند. پس از اینکه نان ها پخت سریع داخل یک پارچه تمیز قرار دهید تا نان ها نرم بمانند.
نکات طرز تهیه نان لواش
نان لواش مثل نانوایی
یکی از مشکلاتی که در نان های لواش خانگی وجود دارد این است که ممکن است نان لواش ما کمی ضخیم باشد و پس از پخت سفت شود. برای حل این مشکل یک راه حل ساده وجود دارد و آن استفاده از ناون است. برای درست کردن ناون روی یک بالش کوچک را با یک پارچه تمیز ببندید. سپس خمیر را پس از اینکه با وردنه صاف کردید با دست روی بالش بکشید و گوشه های خمیر را خوب صاف کنید سپس خمیر را محکم روی تابه یا ساج بزنید. با این روش نان های شما شبیه به نان های نانوایی خواهد شد. مزیت دیگر استفاده از این روش این است که نان های شما یک اندازه خواهند شد.
نان لواش بدون شیر
استفاده از شیر علاوه بر اینکه باعث می شود نان شما خوشمزه تر شود، روی بافت آن هم تاثیر مثبت می گذارید و نان نرم تر می ماند. البته اگر شیر در دسترس ندارید می توانید به جای استفاده از ۲ پیمانه شیر از ۲ پیمانه آب ولرم استفاده کنید.