ترندهای کسب و کارعلمی و پزشکی

بررسی تیرآهن IPB و IPE و INP و تفاوت هریک

به گزارش شیمیشی به نقل از پایگاه خبری مثلث آنلاین، تیرآهن‌ ها در انواع و سایزهای مختلفی تولید می‌ شوند و هر یک دارای کاربردهای خاصی در ساختمان سازی هستند. تیرآهن‌ هایی که در ایران استفاده می‌ شوند مطابق با استانداردهای IPE، IPB و INP هستند که تفاوت‌ هایی با یکدیگر دارند.

تیرآهن چیست؟

تیرآهن از جمله اجزای اسکلت فلزی سازه هستند که به عنوان شبکه‌ ای از ستون‌ های عمودی و افقی به عنوان تیر اصلی، کلاف و فرعی، مسئولیت تحمل بار دیوارها و سقف‌ ها را بر عهده دارد. تیرآهن در ساخت و سازهای مختلف مانند ساختمان ها، پل ها، راه آهن و خودروها استفاده می شود. تیرآهن دارای خواص مکانیکی بالایی است که باعث مقاومت و انعطاف پذیری آن می شود.

به طور کلی تیرآهن‌ هایی که در بازار ایران عرضه می‌ شوند از لحاظ کاربرد و شکل ظاهری به چهار دسته IPB، INP، IPE و CPE تقسیم‌ بندی می‌ شوند.

معرفی تیرآهن IPE

تیرآهن IPE دارای شکل مقطع I است که دو بال و یک جان دارد. بال‌های تیرآهن IPE هم اندازه و هم زاویه هستند و جان آن نسبت به بال‌ها کمترین ضخامت را دارد. تیرآهن IPE به دلیل شکل مقطع مناسب از استحکام خمشی و کششی بالایی برخوردار بوده و در نتیجه بارهای سنگین را تحمل می کند. تیرآهن IPE در ابعاد و وزن های مختلف مطابق با استانداردهای جهانی تولید می شود. در تولید تیرآهن IPE از استانداردهای اروپایی استفاده می شود و دارای ارتفاعی بین 80 تا 600 میلی متر بوده و ضخامت بال ها در این نوع تیرها از ابتدا تا انتها ثابت است. عمدتاً از این تیرآهن در صنعت ساختمان برای ساخت ستون، خرپا و … استفاده می کنند.

معرفی تیرآهن IPB

این نوع از تیرآهن‌ ها با استاندارد IPB تولید شده و دارای ظاهری به شکل H هستند و در مقایسه با تیرآهن‌ های IPE دارای بال‌ های پهن‌ تری می‌ باشند. ارتفاع این مدل از تیرآهن‌ ها بین 100 تا 1000 میلی‌ متر متغیر است و عمدتا برای ستون‌ ها مورد استفاده قرار می‌ گیرد. تیرآهن‌ دارای سه نوع هاش سبک، هاش متوسط و هاش سنگین است و با استفاده از فولادهای St44، St52 وSt37 تولید می‌ شوند.

معرفی تیرآهن INP

. این تیرآهن‌ ها نیز به شکل I انگلیسی هستند. اما ضخامت بال آن‌ ها از ابتدا تا انتها یکسان نیست. به طوری که ضخامت بال با فاصله گرفتن از جان تیرآهن کاهش پیدا می‌ کند. تیرآهن‌ های IPN ارتفاعی بین 80 تا 600 میلی‌ متر دارند و عمدتا در پل‌ سازی، ساختمان سازی، برج‌ سازی، اسکله‌ سازی و سد سازی مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

4 تفاوت تیرآهن IPB و IPE و IPN

این تیرآهن ها از نظر شکل مقطع، ابعاد، وزن و خواص مکانیکی با یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه به بررسی این تفاوت ها می پردازیم.

تفاوت در ظاهر

تیرآهن‌ های IPE یا بال نیم پهن موازی ظاهری شبیه I انگلیسی دارد و ضخامت بال‌ های آن در تمامی قسمت‌ ها یکسان است. تیرآهن IPB یا بال‌ پهن موازی به شکل حرف انگلیسی H است و در آن طول بال‌ ها نسبت به نوع IPE بیشتر است. تیرآهن‌ های IPB دارای دو نوع سبک L و سنگین V است.

تیرآهن IPN یا بال باریک شیب‌ دار از لحاظ ظاهری به صورتی است که با فاصله گرفتن از جان تیر از ضخامت بال‌ ها کم می‌شود.

تفاوت در استاندارد تولیدی

تیرآهن‌ها بر اساس شکل مقطع، جنس و روش تولید می‌توانند دسته‌بندی شوند. استاندارد تولیدی تیرآهن نشان‌دهنده کیفیت، قابلیت و مقاومت آن است. روش تولید تیرآهن IPE بر اساس استانداردهای اروپا می‌ باشد و تیرآهن‌ های IPN نیز مطابق با استانداردهای چین و روسیه تولید می‌ شوند. در ایران تیرآهن‌ های IPE بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره 1791  و  مطابق با استاندارد DIN1025-5  تولید می‌ شوند.

تفاوت در ویژگی‌ ها مطابق جدول اشتال

هر یک از تیرآهن‌ ها نیز دارای این جداول به خصوص هستند و در هنگام خرید تیرآهن می‌ توانید آن‌ ها را مطالعه کنید.

تفاوت در کاربرد

تیرآهن‌های IPB در مقایسه با تیرآهن IPE سطح مقطع بیشتری دارند و در بار ثابت در معرض تنش کمتری قرار می‌ گیرند.

در تیرآهن IPB اندازه عرض جان و بال یکسان است، از این رو دارای عملکرد بهتری در مقابل اعمال نیروهای خمشی و برشی است. تیرآهن‌ های H با توجه به سطح مقطع خاصی که دارند دارای کاربردهای گسترده‌ ای هستند و مقرون به‌ صرفه‌ تر می‌ باشند.

 قیمت انواع تیرآهن موجود در بازار ایران

قیمت انواع تیرآهن موجود در بازار ایران بستگی به عوامل مختلفی دارد. برخی از این عوامل عبارتند از: نوع و کیفیت تیرآهن، سایز و وزن آن، تقاضا و عرضه در بازار، نرخ ارز و تحریم‌ها، هزینه حمل و نقل و مالیات

راهنمای خرید تیرآهن با توجه به تفاوت های آن ها

برای خرید تیرآهن مناسب برای نیاز خود، باید به چند نکته توجه کنید:

شکل تیرآهن: تیرآهن H نسبت به تیرآهن I دارای ظرفیت باربری بالاتر، وزن کمتر و قابلیت اتصال بهتر است.

اندازه تیرآهن: اندازه تیرآهن را می توان با سه عامل ارتفاع، عرض و ضخامت بال ها و جان مشخص کرد

کیفیت تیرآهن: کیفیت تیرآهن را می توان با دو عامل نوع فولاد و استاندارد ساخت آن سنجید. نوع فولاد تیرآهن را می توان با علامت های ST، ST37، ST44 و ST52 مشخص کرد. این علامت ها نشان دهنده درصد کربن در فولاد هستند که بر خواص مکانیکی آن تأثیر دارند. به طور کلی، فولاد های با درصد کربن پایین دارای قابلیت خمش و جوشکاری بالاتر هستند.

منبع: برگرفته از مقاله تفاوت تیرآهن IPB و IPE و INP

دکمه بازگشت به بالا