اعلام هشدار درباره تخریب تخت جمشید

به گزارش خبرنگار سایت شیمیشی محوطه باستانی «تول آجری» در حدود 5 کیلومتری شمال غربی تخت جمشید و در محلی معروف به باغ فیرقوز واقع شده است. باستان شناسان دروازه کوروش یا تخت جمشید (پارس) را در این منطقه شناسایی کرده اند. با کشف نوشته های بابلی و عیلامی و با توجه به کارکرد بنا به این نتیجه رسیدند که این بنا از آغاز دوره هخامنشی دروازه یادبود بوده است.

63318273.jpg

گزارش های باستان شناسی مرکز تحقیقات میراث فرهنگی همچنین حاکی از آن است که این دروازه باشکوه در مقیاس بزرگ تری شبیه به طرح دروازه معروف ایشتار (حدود 580 سال قبل از میلاد) است که قبل از ساخت تخت جمشید در زمان پادشاهی یکی از آنها ساخته شده است. دو پادشاه اول ایران به احتمال زیاد هدف از ساخت این دروازه نشانه فتح بابل در زمان کوروش کبیر در سال 539 قبل از میلاد بوده است. این بنا به طور کامل از آجر و گل ساخته شده است. دیوارها با آجرهای لعابدار تزئین شده است. قسمت پایینی دیوارها با نقوش هندسی و گل تزئین شده است. تعداد زیادی آجر منحنی به جا مانده از خرابه های بنا نشان می دهد که تمام سطح دیوارها با نقوش حیوانات اسطوره ای گاو نر و حیوان دورگه «موشخوشو» تزئین شده است.

مساحت تپه آجری 30×40 متر است. تپه ای باستانی که سه متر از سطح زمین اطراف ارتفاع دارد در سطح اول پیرسوس قرار دارد. این محوطه باستانی در تاریخ 17/3/1385 با شماره 15530 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

63318269.jpg

یاوش آریا پژوهشگر و فعال میراث فرهنگی اکنون عکس هایی از وضعیت این محوطه هخامنشی پس از بارندگی های فصلی منتشر کرده و در این باره می گوید: تپه خشتی معروف به دروازه شهر پارسه (تکت جمشید) یکی از مهمترین محوطه هاست. از شهر پارسه آغاز دوره هخامنشی در دشت مارودشتی در زمینه تحقیقات و تحقیقات باستان شناسی بسیار حائز اهمیت بوده و در میان کارشناسان و باستان شناسان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این محوطه ارزشمند و مهم آغاز دوره هخامنشی در نیمه دوم سال 1396 با نظارت تحقیقات توپوگرافی آن به سایت موزه تبدیل شد. در عین حال کارشناسان میراث فرهنگی و باستان شناسان به دلیل ناقص بودن مطالعات باستان شناسی و تاریخی محوطه و همچنین آسیب به زمین های آن به دلیل خروج از محوطه موزه مورد انتقاد کارشناسان میراث فرهنگی و باستان شناسان قرار گرفتند. و در این زمینه انتقادات زیادی در مطبوعات منتشر شد.

63318271.jpg

وی همچنین گفت: اکنون پس از بارندگی های متعدد پاییزی در شهرستان مردشتی آب باران وارد محوطه موزه «تل آجری» شده و به آثار مهم و بسیار ارزشمند معماری هخامنشی آن منطقه آسیب وارد کرده است. باید هر چه زودتر چاره ای برای آن اندیشید.

63318270.jpg

برخی از کارشناسان حفاظت و مرمت نیز به سقفی که در این منطقه ساخته شده و نصب آن بر روی بسیاری از پایه های فلزی و ریختن بتن در محوطه قدیمی انجام شده و به مرور زمان واکنش نشان داده و برای محافظت از دیوار آجری استفاده شده است اشاره کردند. و آجرهای دروازه خاک مناسبی نداشت و می گفتند که این سقف فقط قسمتی از مساحت آجرها را می پوشاند و به دلیل پی ریزی زیاد و سبک طراحی این سقف برای محوطه باستانی مناسب نبود. نه از باران شدید محافظت می شود.

233217

دکمه بازگشت به بالا