قرآن سرقتشده از ایران چه شد؟
مدیرکل موزههای وزارت میراث فرهنگی از پیگیری قانونی 20 پرونده آثار تاریخی ایران خبر داد و از نتایج نهایی پیگیری بازگرداندن قرآنهای مسروقه به ایران خبر داد.
هادی میرزایی در گفت وگو با شیمیشی، اظهار کرد: در حال حاضر 20 پرونده بازگرداندن آثار تاریخی ایران در مرحله نظارت قانونی است که بازگرداندن مابقی پلاک های خامنه ای یکی از این موارد است. همچنین پیگیر بازگرداندن قرآن کوفی مسروقه به ایران هستیم.
وی درباره تلاش های اخیر برای بازیابی این قرآن توضیح داد: بازیابی این قرآن یکی از موارد مهم محسوب می شود. این قرآن به خط کوفی در سال 1381 در یک سرقت مسلحانه از موزه پارس شیراز به سرقت رفت. اوراق این قرآن که گفته می شود یکی از قدیمی ترین قرآن های کوفی ایران است، از ایران خارج شده و در موزه لوور و حراج کریستیز پیدا شده است. پس از پیگیری محقق و محقق نسخ خطی قرآن جناب آقای مرتضی کریم نیا و با هماهنگی نمایندگی ایران در پاریس، اوراق این قرآن از حراجی کریستی حذف شد و در مرحله اثبات این قرآن هستیم. در ایران مالکیت داشته باشد.
میرزایی گفت: با انجام این مرحله می توان اوراق موجود در موزه لوور را نیز به ایران بازگرداند.
ماجرای سرقت این قرآن کوفی از این قرار است که در روز چهارشنبه 7 فروردین 1387 در آخرین ساعات کار موزه، 4 نفر با یک بلیط وارد موزه پارس شیراز شدند و سپس نقاب خود را بر چهره کردند و نگهبانان را تهدید کرد. یک نمایشگاه را با اسلحه ویران کردند، یک دست نوشته را شکستند و دزدیدند. پس از یک روز مقامات شیراز اعلام کردند: «در این سرقت یک نسخه از قرآن (کوفی) به سرقت رفت.
از سرنوشت آن دزدان خبری نبود، اما مرتضی کریم نیا نزدیک به دو دهه پیگیر این قرآن بود تا اینکه دو صفحه از آن قرآن کوفی در روز پنجشنبه 13 آبان 1402 در سایت کریستیز به حراج گذاشته شد. 15000 تا 20000 پوند اما اندکی بعد، حراج کریستیز اعلام کرد که در حال تحقیق در مورد سرقت این فایل ها است و فروش آنها را متوقف کرده است. سخنگوی حراج در پاسخ به بی بی سی گفت که اندکی قبل از اینکه این اثر به حراج گذاشته شود، کریستیز گزارش هایی دریافت کرد و حراج به سرعت تصمیم گرفت حراج را برای تحقیقات بیشتر به حالت تعلیق درآورد.
نظر کریم نیا محقق رونویسی قرآن این است که احتمالاً دزدان قرآن کوفی را صفحه به صفحه از ایران خارج کرده اند.
درباره این قرآن گفته اند که نسخه منحصر به فرد مصاف شریف و متعلق به قرن دوم یا سوم هجری است. نسخه ای که توسط کاتبان ایرانی نوشته شده از نظر تحریر و تزیین بی نظیر است. این نسخه خطی به شماره 548 در موزه پارس شیراز نگهداری می شد.
انتهای پیام