از شیرهای سفید باغ وحش ارم چه خبر؟

مدیر باغ وحش ارم با اشاره به اینکه سن شیرهای سفید 7 ماه است گفت: قصد نداریم این گونه را به باغ وحش اضافه کنیم بلکه هدف ما نمایش و آموزش است.
به گزارش خبر شیمیشی روز 16 آذر بود که باغ وحش ارم میزبان دو توله شیر سفید بود. شیرها از نظر ژنتیکی گونه های منحصر به فرد و بسیار کمیاب هستند.
بیشتر بخوانید:
شیرهای سفید؛ مهمانان جدید باغ ارم سبز
قاسم محمدی در گفت وگو با شیمیشی وی در خصوص این دو شیر گفت: در سال 2018 دو شیر به نام های «دانا» و «هیر» از پارک ملی کروگر در منطقه تیمباواتی آفریقای جنوبی وارد ایران شدند. این دو توله شیر متعلق به باغ وحشی است که در سیروان افتتاح می شود و از نسل دوم «دانا» و «هیر» هستند که طی توافقنامه ای با باغ وحش ها مبادله شدند. شریک دره ارم به هیچ وجه بدون مبادله وارد دره ارم نشد.
همچنین گفت: در عوض به آنها قوچ و میش و بز و کانگورو دادیم. این تبادل گونه با نظارت کامل سازمان حفاظت محیط زیست انجام شده است.
به گفته محمدی، این دو شیر در 18 اردیبهشت ماه سال جاری متولد شده و هفت ماهه و نر و ماده هستند.
مدیر پارک ارم با بیان اینکه شیر سفید دارای چند ویژگی است، تصریح کرد: شیرهای سفید گونه های متفاوتی نیستند، بلکه جهش رنگی زیرگونه جنوب و شرق آفریقا به نام (شیر خرمایی آفریقای جنوبی) است. بر خلاف تصور رایج، آنها به زال یا جذام مبتلا نیستند، بلکه به بیماری به نام لوسیزم مبتلا هستند، به این معنی که در چشم ها، پنجه ها و لب های خود رنگ دارند. رنگ سفید آنها به دلیل جهش مغلوب ژن آنزیم تیروزیناز – مسئول تولید ملانین است.
وی افزود: موارد شدید جهش این ژن باعث آلبینیسم می شود و جهش خفیف تری در همان ژن عامل ایجاد ویژگی رنگی «چینچیلا» است. کاهش تولید رنگدانه باعث کاهش رسوب رنگدانه روی ساقه مو و محدود شدن آن به پوست سر می شود. هر چه رنگدانه روی ساقه مو کمتر باشد، شیر زردتر می شود. در نتیجه، رنگ «شیرهای سفید» از بلوند تا تقریباً سفید متغیر است. در سال 2013، یک نشانگر ژنتیکی خاص که رنگ منحصر به فرد شیرهای سفید را تعیین می کند، پس از یک مطالعه هفت ساله به رهبری انجمن جهانی حفاظت از شیر سفید و شامل چندین کشور مختلف شناسایی شد.
محمدی از شباهت شیرهای سفید به شیرهای آفریقایی از نظر حفاظتی و نیاز غذایی خبر داد و گفت: به دلیل تغییر رنگ، نگهداری شیرها در باغ وحش ها توصیه نمی شود، بنابراین قصد افزایش آنها را نداریم. هدف اصلی نمایش و آموزش است، زیرا کمپ های زیادی از طریق مدارس تهران به باغ وحش ارم می آیند تا از حیوانات دیدن کنند، بنابراین آموزش کودکان و دیدن زیرگونه های مختلف شیر برای ما مهم است.
وی تایید کرد: به جز نژادهایی مانند گوزن گوزن و گوزن زرد ایران که با توافق و همکاری سازمان حفاظت محیط زیست توزیع می شود، قصدی برای افزایش شیر و سایر نژادها نداریم. شیر سفید نیز در جهان فقط در باغ وحش ها و در منطقه حفاظت شده کروگر محافظت می شود.
مدیر پارک ارم درباره اقدامات انجام شده برای کاهش احتمال از بین رفتن کرم شیر سفید گفت: برای اولین بار پس از 30 سال برنامه کنترل کامل با واکسیناسیون گربه های وحشی بزرگ از جمله گربه های وحشی داریم. گربه و شیر آفریقایی، شیر ایرانی، ببر سیبری و ببر بنگال با همکاری اساتید دانشگاه تهران. بیهوش شدند و به ترتیب تحت سونوگرافی و کنترل رادیولوژیک قرار گرفتند. وضعیت دندانها نیز بررسی شد و در صورت وجود آسیبهای دندانی، خارج شدند، دندانها اندازهگیری شد، از آنها خون گرفته شد و تمام نمونهها به دانشگاه تهران ارسال شد و نتایج متفاوتی مطرح شد. با اساتید اگر لازم بود هر کدام به صورت متناوب درمان شود، این کار انجام می شد.
محمدی در پایان تاکید کرد: پایش، مراقبت و بازرسی گربه های بزرگ سالی یک بار یا هر شش ماه یکبار انجام می شود، بنابراین از بین رفتن گونه گربه بزرگ به دلیل کم کاری و مراقبت کاملا غیرممکن است. ، مگر اینکه ناشی از یک سویه عفونی فوق حاد باشد که می تواند باعث مرگ و مرگ آنها شود.
انتهای پیام