«کندلوس» یادگار قبل از میلاد مسیح

شیمیشی/مازندران کندلوس نام روستایی بسیار زیبا و ییلاقی در استان مازندران است که با آب وهوای خوش و طبیعت خارق العاده خود سالانه هزاران نفر از مردم را راهی شمال کشور می کند.

 این روستا در دامنه رشته کوه های البرز جا خوش کرده و با قدمت چندهزار ساله خود یکی از مهم ترین روستاهای گردشگری کشور نیز محسوب می شود. به بیان دیگر در این دهکده به راحتی می توان رد پای تمدن قبل از میلاد مسیح تمدن ایران پیش از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام را پیدا کرد.

این روستا پیشینه ای چهارهزار ساله دارد و حکایت هایی از پیش از ظهور اسلام تاکنون را در خود جای داده است. بافت قدیمی روستا که جاذبه های گردشگری آن همگان را شیفته خود می کند زمینی سنگ فرش شده و دیوارهای کاهگلی دارد. پنجره های سنتی و سقف های قدیم و لتی خانه های روستا هم نمایانگر تاریخچه آن است.

روستای کندلوس محله های مختلفی با خانه های گلی دارد. شغل مردم این روستا در قدیم کشاورزی و تولید زغال از درختان جنگلی بوده است. شغل امروز این مردم علاوه بر کشاروزی و دامپروری نجاری و بافندگی است. بافت جاجیم ایزار (پارچه ای چهارخانه) جوراب دستکش و لباس های پشمی هنر دیگر مردمان این روستا است. نمدمالی هم حرفه دیگری است که مردم این دهکده به آن می پردازند.

اکنون روستای کندلوس بیش از ۱۰۰۰ نفر جمعیت دارد و مردم آن به زبان مازندرانی با گویش کجوری گفت وگو می کنند. نکته ای که جالب است اینکه بیش از صد سال پیش کمال الملک نقاش معروف دوره قاجار سفری همراه با ناصرالدین شاه به این روستا داشت. در زمان ماندن آنها در کندلوس کمال الملک تابلویی از این روستا نقاشی کرد که اکنون به موزه صاحبقرانیه سپرده شده است.

دیدار از هرگوشه روستای کندلوس حکایتی دارد

 مزرعه های گیاهان دارویی روستای کندلوس یکی از جاذبه های این روستا است. در کندلوس بیش از ۲۵ نوع داروی گیاهی پرورش داده می شود. پس در دیدار از این روستا گیاهان دارویی موردنیاز خود را هم تهیه کنید.

«کندلوس» یادگار قبل از میلاد مسیح

پیشینه حمام قدیمی و خزینه دار روستا به دوره قاجار می رسد. این حمام جزو آثار تاریخی ثبت شده ایران است.

خرید صنایع دستی مردم این روستا یادگاری از این سفر برای شما به یادگار می گذارد و خیال شما را در خرید سوغاتی برای دوستان و عزیزانتان راحت می کند.

پاکیزگی روستا یکی دیگر از نکته های جالب آن است. مردم این روستا اهمیت بسیاری به بهداشت می دهند و با قرار دادن سطل های زباله در تمام روستا مراقبند تا فضای زندگیشان کثیف و آلوده نشود.

 امامزاده ها به روستای کندلوس هم رفته اند. دو امامزاده «فضل و فاضل» هم از دیگر دیدنی های این روستای ییلاقی است.

 بعضی از مردم روستا در ساخت «دهل و سرنا» مهارت دارند. سازی به نام «نی هفت بند» هم در این روستا ساخته می شود.

ویژگی های طبیعی و گردشگری برجسته روستای کندلوس نوشهر

با دیدن روستای کندلوس با یک تیر می توانید چند نشان بزنید. نخست اینکه یک اثر تاریخی مربوط به صدها سال پیش را ببینید. دوم اینکه از طبیعت زیبای این منطقه استفاده کنید و هوای پاک آنجا را تنفس کنید. دیگر اینکه از موزه مردم شناسی روستا دیدن کنید و سری به موزه گیاهان دارویی آن بزنید.

همچنین حمام قدیمی و خزینه ای روستا را ببینید. البته از آبشار زیبایی که در نزدیکی روستا قرار دارد نباید غافل شوید. در پایان از سوغات و صنایع دستی این مردم خریداری کنید تا هم کسب و کار آنها رونق داشته باشد و هم شما دست خالی به خانه برنگردید.

چگونه به روستای کندلوس نوشهر برویم؟

از نوشهر تا روستای کندلوس ۷۱ کیلومتر فاصله است و این راه را می توانید با خودروهای کرایه و یا شخصی بپیمائید.

«کندلوس» یادگار قبل از میلاد مسیح

اگر وسیله سفر شما خودروی شخصی است جاده کرج به سمت چالوس را تا پس از مرزن آباد رانندگی کنید. در ۲۵ کیلومتری چالوس از دوراهی دوآب به سمت کجور بروید. پس از دیدن تابلوی روستای فرهنگی تاریخی کندلوس؛ ۴۲ کیلومتر متوجه خواهید شد در مسیر درستی رانندگی می کنید. از پل رودخانه چالوس که گذشتید وارد جاده آسفالت شده کجور می شوید و ۱۸ کیلومتر که برانید به دوراهی دیگری می رسید. از ابتدای این دوراهی تا کندلوس ۱۵ کیلومتر فاصله است. این راه زیبا و رویایی را که گذراندید به روستای کندلوس می رسید.

خود روستای کندلوس دیدنی های بسیاری دارد که زمانی باید بگذارید تا همه آنها را ببینید. موزه مردم شناسی روستا آثار مختلفی از کتاب های خطی ابزارآلات قدیمی لباس های محلی پیکره ها نقاشی های سنتی و قهوه خانه ای ظرف های سفالی و فلزی سکه های نقره سندهای ازدواج جدول های ستاره شناسی و سندهای دیگری مانند قباله ازدواج محمدرضا شاه و فرح پهلوی را از هزاره دوم پیش از میلاد تا دوره قاجار و پس از آن به نمایش گذاشته است.

نکته جالب این است که در هر غرفه موزه صدای ضبط شده ای اشیاء و آثار آن غرفه را به دیدارکنندگان از موزه معرفی می کند.

موزه گیاهان دارویی روستای کندلوس نیز جاذبه دیگر گردشگری این روستا است. این موزه در سال ۱۳۶۵ با هدف کاشت و پرورش داروها و روغن های گیاهی و همچنین اسانس ها آغاز به کار کرد.

موزه گیاهان دارویی کندلوس در زمینی به بزرگی ۱۰ هکتار برپا شد و به کاشت بیش از ۲۵۰ نوع گیاهان مختلف دارویی پرداخت. اکنون داروهای گیاهی این موزه به بسیاری از نقاط دنیا صادر می شود.

چند متل و اقامتگاه در روستای کندلوس می توانند پذیرای شما برای شب های اقامتتان باشند. متل کندلوس اقامتگاه بوم گردی «اسپی او» و اقامتگاه بام روستای کندلوس گزینه های مختلفی برای ماندن شما در این منطقه هستند.

هر فصلی را می توانید برای دیدار از روستای کندلوس انتخاب کنید. هوا در فصل بهار خوب و لطیف است. بهار این روستا بی نهایت زیبا است و برگ ها و گیاهان تازه رسته آن دیدنی است. تابستان روستای کندلوس فصل پختگی رنگ ها است. تا میانه پائیز هوای این روستا سرد نیست و به راحتی می توانید برای سفر خود برنامه ریزی کنید. هرچند که زمستان آن هم طرفداران خود را دارد.

«کندلوس» یادگار قبل از میلاد مسیح

بسیاری از افراد کندلوس را با مردم خون گرم و مهم نوازش می شناسند؛ مردمی که حتی در سختی ها هم سفره محبت آنها برچیده نمی شود.

 شغل اصلی مردم این منطقه کشاوزی و دامداری است. هرچند برخی افراد نیز به صورت تخصصی در زمینه تولید و پرورش گیاهان دارویی فعالیت دارند.

قدم زدن در کوچه های سنگ فرش شده روستا و تماشای خانه های قدیمی و کاهگلی روستا در سفر به کندلوس از تفریحات اصلی گردشگران محسوب می شود. به علاوه ترکیب بافت قدیمی و محیط سرسبز چشم اندازی شگفت انگیز را خلق می کنند که حقیقتا در کمتر جایی می توان آن را مشاهده کرد.

بهترین زمان سفر به روستای کندلوس نوشهر

بهترین زمان برای بازدید از کندلوس بهار و تابستان است چون در این فصل ها خصوصا از فروردین تا خرداد و از شهریور تا آنلاین ماه هوا مطبوع است و طبیعت در اوج زیبایی خود قرار دارد؛ بااین حال پاییز و اوایل زمستان نیز زیبایی های خاص خود را دارند.

در این فصول صدای خش خش برگ های رنگارنگ در زیر پایتان در کوچه های سنگ فرش شده روستا تجربه ای فراموش نشدنی خواهد بود اما باید توجه داشته باشید که احتمال بارش برف و باران و همچنین سردی هوا نیز در این فصول بیشتر است.

تاریخچه کندلوس

تاریخچه کندلوس حاکی از این است که ناصرالدین شاه قاجار پس از گذر از جنگل کندلوس با مشاهده گروهی از کولی ها که به حرفه فلزکاری مشغول بودند آنجا را «میخ ساز» نامید که درحال حاضر نیز بخشی از این ناحیه با همان نام شناخته می شود.

در مجموع داستان روستای کندلوس داستانی کهن است که نشان می دهد این منطقه در طول تاریخ شاهد تمدن های مختلفی بوده و آثاری از دوران پیش از میلاد ایران باستان و ایران پس از اسلام را در خود جای داده است. میخ ساز از ۴ آبادی به نام های پیده گیل کلا میرکلا و کندلوس تشکیل شده است.

آداب و رسوم قدیمی مردم روستای کندلوس

مناطق روستایی ایران معمولا آداب و رسوم خاص خود را دارند و کندلوس هم از این قاعده مستثنی نیست. جشن های زیبای این روستا می تواند حال وهوای شما را کاملا عوض کند.

«کندلوس» یادگار قبل از میلاد مسیح

رسم مج

یکی از آیین های کهن و زیبای مردم کندلوس که در ایام نوروز برگزار می شود مراسم «سال مج» است. «مج» در زبان محلی به معنای خوش قدم و مبارک است. در این رسم ابتدا نام تعدادی از کودکان خانواده انتخاب شده و سپس با تفأل به قرآن کریم یکی از آنان به عنوان «سال مج» برگزیده می شود.

کودکی که به این عنوان انتخاب می شود در طول سالی که پیش رو خواهد بود مسئول برکت و خوش یمنی خانه می شود. او درحالی که سینی حاوی قرآن سبزه شیرینی و ظرفی از آب را در دست دارد پیش از سایر اعضای خانواده وارد خانه می شود و در گوشه و کنار اتاق ها کمی آب می ریزد. این کار به منزله طلب برکت و فراوانی برای اهل خانه در سال جدید است.

جشن تیر ماه سیزده شو

یکی از جشن های باستانی که در استان مازندران و از جمله روستای کندلوس برگزار می شود جشن تیرماه سیزده شو است. در مورد ریشه و فلسفه این جشن روایت های گوناگونی وجود دارد. یکی از محتمل ترین روایت ها به داستان پرتاب تیر آرش کمانگیر و جشن تیرگان اشاره دارد.

بر اساس این روایت جشن تیرماه سیزده شو در واقع ادامه همان جشن تیرگان باستانی است. محل پیدایش این جشن منطقه طبرستان بوده است که شامل استان های مازندران و گلستان کنونی می شود. این جشن از دیرباز در بین مردم این منطقه رواج داشته و همچنان نیز با شور و اشتیاق خاصی برگزار می شود.

جشن فردین ماشو

یکی از مراسم باشکوه و دیدنی که در روستای ییلاقی کندلوس در روزهای پنجم و ششم مرداد ماه هر سال برگزار می شود جشن «فردین ماشو» است که خبر از آغاز سال نوی طبری (مازندرانی) می دهد.

مردم روستای کندلوس در این دو روز با اجرای برنامه های متنوع و شاد این جشن را گرامی می دارند. رقص و آوازهای محلی کارناوال های شادی بازی های سنتی و کشتی محلی از جمله برنامه هایی است که در این جشن اجرا می شود. همچنین پخت آش محلی دوغ و زرشک پوشیدن لباس های سنتی و برگزاری مراسم عروسی به سبک قدیم نیز از دیگر رسوم جالب توجه این جشن است.

جاهای دیدنی کندلوس

بخش قابل توجهی از جذابیت و زیبایی شمال ایران مرهون طبیعت بکر و آب و هوای دلپذیر آن است. روستای کندلوس نیز از این قاعده مستثنی نیست و آب و هوای مطلوب این روستا بستر مناسبی را برای رشد و نمو گیاهان گوناگون فراهم آورده و ترکیب بی نظیری از رنگ های چشم نواز را خلق کرده است؛ بااین حال علاوه بر طبیعت و جنگل های اطراف جاذبه های خاص دیگری نیز در کندلوس وجود دارد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

«کندلوس» یادگار قبل از میلاد مسیح

آبشار کندلوس

در دل جنگل های اطراف روستای کندلوس در فاصله ای نه چندان دور از روستا آبشاری زیبا و دیدنی به چشم می خورد که به آبشار کندلوس شهرت داشته و حدود ۱۰ متر ارتفاع دارد که در نوع خود بی نظیر است و منظره ای تماشایی را خلق می کند. اگر قصد پیاده روی به سمت این آبشار را دارید باید خود را برای حدود ۱ ساعت پیاده روی در دل طبیعت کندلوس آماده کنید اما مطمئن باشید که ارزشش را دارد و تجربه ای فراموش نشدنی را برای شما رقم خواهد زد.

موزه گیاهان دارویی

در مزارع ییلاق کندلوس بیش از ۲۵ نوع گیاه دارویی پرورش داده می شود و گردشگران می توانند در بازدید از این مزارع گیاهان دارویی مورد نیاز خود را نیز تهیه کنند. یکی از جاذبه های گردشگری برجسته این روستا نیز موزه گیاهان دارویی کندلوس است. این مجموعه کشاورزی از سال ۱۳۶۵ فعالیت خود را با هدف کشت نگهداری تولید و بسته بندی گیاهان دارویی و معطر و نیز استخراج روغن ها و اسانس های گیاهی آغاز کرده است.

موزه مردم شناسی

بسیاری از افراد می پرسند موزه کندلوس کجاست؟ موزه کندلوس در بافت منطقه کندلوس و در دهه ۱۳۶۰ ساخته شده است اما آثاری که در آن به نمایش گذاشته شده اند قدمتی ۴ هزار ساله دارند. شما در این موزه می توانید آثاری از دوران پیش از میلاد مسیح پیش از اسلام و همچنین دوران صدر اسلام در این منطقه را مشاهده کنید. این موزه علاوه بر جنبه تاریخی جنبه مردم شناسی نیز دارد و نمایانگر مشاغل نوع پوشش و فرهنگ مردم این خطه از مازندران است. در این موزه اشیای زیر نگهداری می شوند.

حمام خزینه کندلوس

حمام خزینه کندلوس یکی از جاهای دیدنی کندلوس مازندران و در واقع یک حمام عمومی احداث شده در دوران قاجاریه است که در گذشته تمام اهالی منطقه از آن استفاده می کرده اند. این حمام  در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

بافت تاریخی و قدیمی روستا

روستای کندلوس با بافت تاریخی و قدیمی خود یکی از جاذبه های گردشگری برجسته در منطقه نوشهر استان مازندران محسوب می شود. خانه های روستا عمدتاً از چوب سنگ و کاهگل ساخته شده اند و دارای سقف های شیروانی و پنجره های چوبی هستند. علاوه براین کوچه های سنگفرش کندلوس توانسته اند بافت قدیمی و نوستالژی روستا را کاملا منعکس کنند.

«کندلوس» یادگار قبل از میلاد مسیح

خانه مینا و پلنگ

افسانه مینا و پلنگ یک افسانه قدیمی در دهکده کندلوس است که نسل به نسل و سینه به سینه نقل می شود. خانه ای که مینا در آن زندگی می کرده است هنوز در روستای کندلوس شهرستان نوشهر وجود دارد و به «خانه مینا و پلنگ» معروف است. این خانه امروزه به یکی از جاذبه های روستای گردشگری کندلوس تبدیل شده است.

غار کندلوس

اگرچه در مورد این غار اطلاعات دقیقی در دسترس نیست و به نظر می رسد هنوز به طور کامل کشف و بررسی نشده است اما درون آن دالان ها و حفره های متعددی وجود دارد و برخی از بازدیدکنندگان نیز به وجود قندیل های زیبا و اشکال آهکی در داخل غار کندلوس اشاره کرده اند؛ بااین حال به دلیل ناشناخته بودن مسیرهای درون غار و احتمال وجود خطرات بازدید از آن بدون تجهیزات مناسب و راهنمای مجرب توصیه نمی شود.

غذاهای محلی روستای کندلوس نوشهر

سفر به روستای کندلوس استان مازندران فرصتی برای چشیدن طعم های بی نظیر و فراموش نشدنی است که نباید به هیچ عنوان از دست بدهید. «خورش آلو» یکی از اصیل ترین غذاهای محلی کندلوس و نمادی از قدمت هنر آشپزی در این منطقه است.

این خورش لذیذ با ترکیبی منحصربفرد از طعم های ترش و شیرین گردشگران بسیاری را شیفته خود کرده است. همچنین سایر غذاهای محلی مانند کدو پلو آغوز مسما و نازخاتون نیز در این روستا طبخ می شوند و تجربه ای متفاوت از طعم های اصیل ایرانی را برای بازدیدکنندگان رقم می زنند.

«کندلوس» یادگار قبل از میلاد مسیح

روستای کندلوس گزینه اصلی روستای شاخص جهانی شدن

این روستا با توجه به ظرفیت های زیادی که در ابعاد مختلف دارد به عنوان تنها نماینده استان مازندران و جزو هشت روستای ایران است که گزینه روستای جهانی شدن را دارد.

این روستا قرار است در اردیبهشت ماه مورد ارزیابی کارشناسان و بازرسانان سازمان گردشگری سازمان ملل قرار گیرد و در صورتی که شاخص های لازم را کسب کند به عنوان روستای نمونه گردشگری جهانی معرفی خواهد شد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا