چرا بی اختیار به شعله آتش خیره می شویم؟

چرا بی اختیار به شعله آتش خیره می شویم؟

در عصر مدرن با وجود پیشرفت های تکنولوژیکی جذابیت آتش همچنان قوی است. خیره شدن به آتش چه در شومینه کمپ یا حتی به شعله ای کوچک در یک شمع جذابیتی دارد که فراتر از فرهنگ ها زمان ها و مکان ها است.

به گزارش خبرگزاری آنا مطالعات نشان می دهند که ارتباط انسان با آتش ریشه ای عمیق در تاریخ تکاملی ما دارد. طبق این تحقیقات آتش برای اجداد ما نه تنها یک ابزار بلکه نشانه ای از امنیت و بقای زندگی بوده است.

یک فرضیه این است که انسان ها با غریزه ای برای یادگیری تولید و کنترل آتش به دنیا می آیند. پروفسور دنیل فسِلر استاد انسان شناسی در دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس در این باره می گوید: «اگر ۱۰ هزار ۵۰ هزار یا ۱۰۰ هزار سال پیش متولد شده بودید برای بقا نیاز به آتش داشتید و مجبور بودید یاد بگیرید که چگونه آن را کنترل کنید». 

از دیدگاه عصب شناسی مغز ما به گونه ای طراحی شده که به محرک هایی که آتش فراهم می کند واکنش نشان دهد. مشاهده شعله های آتش آمیگدال یا همان مرکز احساسات مغز را فعال می کند و باعث تقویت احساسات می شود.

مطالعات نشان داده اند که مشاهده شعله های آتش می تواند باعث آرامش کاهش استرس و کاهش فشار خون ضربان قلب و سطح کورتیزول (هورمون استرس) شود. به همین دلیل آتش به ایجاد حس آرامش کمک می کند. 

آتش با شعله های رقصان صدای خش خش چوب و درخشش ذغال هایش تأثیری تقریباً هیپنوتیزمی دارد که می تواند توجه ما را جلب کرده و پاسخ های حسی و احساسی ایجاد کند.

این جذابیت آتش با تاریخ روان شناسی و فرهنگ بشر درهم تنیده شده و به شکلی عمیق بر ما تأثیر گذاشته است. شاید هنگام خیره شدن به آتش در یک کمپینگ یا در کنار شومینه به همه این معانی فکر نکنیم اما آتش همچنان ما را به تفکر و آرامش دعوت می کند. 

دکمه بازگشت به بالا