پپشرفت ۱۵ درصدی آب شیرینکن شهید دلواری/ کمک آب شیرینکنها به حل مساله کمآبی کشور
ایران کشوری است که با مشکل کم آبی، خشکسالی و در سال های اخیر رانش زمین مواجه است. این معضل تا یکی دو دهه پیش در چند نقطه به خصوص در مناطق جنوبی کشور وجود داشت اما اکنون این مشکل در سراسر کشور بسیار مشهود است. به گفته کارشناسان یکی از مهم ترین بحران های ده سال آینده مشکل تامین آب در کشور است. ساخت دستگاه های آب شیرین کن یکی از راه هایی است که می تواند کشور را در حل این بحران یاری کند.
اگرچه ایران بسیار دیرتر از کشورهای حوزه خلیج فارس آب نرم را در دستور کار خود قرار داده است، اما تصمیمات دولت سیزدهم حائز اهمیت است و با استفاده از نرم کننده ها در افزایش تولید آب پیشرو است.
به گزارش شیمیشی، یک هزار و 395 پروژه آب شیرین کن در کشور با ظرفیت 634 هزار مترمکعب در روز با سرمایه گذاری اضافی بالغ بر 38 هزار و 600 میلیارد ریال (به قیمت قرارداد) در حال ساخت و بهره برداری است. آب دریا و بسیاری از آب های زیرزمینی شور بوده و حاوی املاح و مواد معدنی مختلفی است که قابل استفاده و مصرف نیست، همچنین خشکسالی، کاهش ذخایر آبی و عدم مدیریت آب زیرزمینی عامل دیگری است که کشورها را مجبور به استفاده از آب شیرین می کند. مناطق کم برخوردار در چند دهه اخیر، دولت ها تلاش کرده اند تا با توسعه آب شیرین کن خانگی یا آب شیرین کن صنعتی، مشکلات خود در زمینه تامین آب شرب را حل کنند. البته حل مشکل آب آشامیدنی در کل دنیا حتی با پیشرفت تکنولوژی برای بشریت غیرممکن است، اما این وسایل کوچک و بزرگ اکثر این مشکلات را حل خواهند کرد.
تولید آب شیرین از آب شور کار ساده ای نیست و نیازمند فرآیندهای مکانیکی، حرارتی و فناوری پیشرفته و البته منابع مالی قابل توجهی است.
در سال 1400 برای تولید هر مترمکعب آب از طریق آبیاری به طور متوسط 98000 ریال نیاز بود که توسط دولت پرداخت می شد. البته این عدد بسته به شرایط آب خام ورودی، شرایط جغرافیایی، محل قرارگیری دستگاه های نرم کننده، وجود زیرساخت های قبل و بعد از نیروگاه شامل خطوط انتقال آب و برق و نوع آب مصرفی متفاوت است. . ظرفیت نرم کننده های آب و ویژگی های آب تحویلی
آب تولید شده توسط دستگاه های نرم کننده دارای استاندارد ملی 20705 و استاندارد 20704 ایران برای پارامترهای میکروبی، فیزیکی و شیمیایی است که بسیار سختگیرانه بوده و محصول نهایی آب با کیفیت بالاتر می باشد. علاوه بر این، کنترل املاح آب، ارزش بالاتر نسبت به آب شهری، مقرون به صرفه بودن و صرفه جویی در مصرف آب از مزایای استفاده از نرم کننده ها می باشد.
بر اساس اطلاعات شرکت آب و فاضلاب کشور، از مجموع 95 دستگاه آب شیرین کن، 75 پروژه با ظرفیت 440 هزار متر مکعب در روز و سرمایه گذاری 18 هزار و 700 میلیارد ریال در حال بهره برداری است که 20 طرح نیز با ظرفیت آنها در حال بهره برداری است. روزانه 194 هزار مترمکعب و 19 هزار و 900 میلیارد ریال اعتبار زیر آب است.
در حال حاضر 3 درصد آب شرب کشور از طریق نرم کننده آب تامین می شود. 92 درصد قراردادهای تامین آب از محل های آب شیرین کن مربوط به استان های هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و خوزستان است. بیشتر قراردادهای بهبود کیفیت مربوط به تاسیسات تصفیه آب در استان های مرکزی و کم آب کشور است.
گفته می شود بسیاری از مشکلات جزایر استان هرمزگان که تا سال 1390 با مشکل تامین آب مواجه بودند، با عقد قرارداد با بخش خصوصی برای شیرین سازی آب دریا و پرداخت خرید تضمینی آب/آب حل شده است. خط اگرچه 4 استان خوزستان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر مشکل کم آبی دارند، اما به دلیل همجواری این استان ها با دریا، می توانند ظرفیت بالایی در تولید آب شرب داشته باشند.80 درصد آب مورد نیاز این چهار استان از دریا و 20 درصد از منابع آب سطحی یا چاه تامین می شود.
مهمترین پروژه در این راستا خط انتقال آب خلیج فارس صنایع معدنی است که پیش بینی می شود بخشی از آب صنعتی جنوب شرق کشور و بخشی از آب شرب استان های هرمزگان، کرمان و نیز تامین شود. یزد. همچنین طرح پاکسازی و انتقال آب دریای عمان به کریدور شرق کشور به ویژه در استان سیستان و بلوچستان در حال پیگیری است و پیش بینی می شود حداقل 150 هزار متر مکعب به آب اضافه شود. روزانه. ظرفیت تصفیه آب از اینجا همچنین پروژه آب شیرین کن شهید رئیس الی دلواری نیز وجود دارد که سازمان انرژی اتمی در راستای مسئولیت اجتماعی خود تامین مالی این پروژه را بر عهده گرفته است.
مدیر پروژه آب شیرین کن شهید رئیسعلی دلواری بوشهر وی در گفت وگو با شیمیشی، درباره روند ساخت این آب شیرین کن اظهار کرد: چند سالی است که به دلیل وجود نیروگاه اتمی در بوشهر، مردم با ساخت یک دستگاه آب شیرین کن برای شهر بوشهر درخواست آب شیرین کن را دارند. نیروگاه اتمی بوشهر کمک های سازمان انرژی اتمی سازمان انرژی اتمی با توجه به مسئولیت اجتماعی خود این همکاری را پذیرفت. در سفر رئیس جمهور کشورمان به استان بوشهر، احداث کارخانه نمک به تصویب رسید و ساخت این پروژه در شهریور 1401 آغاز شد.
وی گفت: بر اساس پیش بینی ها، ساخت آب شیرین کن بوشهر دو سال و نیم به طول می انجامد.
مدیر پروژه آب شیرین کن شهید رییسعلی دلواری بوشهر گفت: در فاز اول این مجتمع روزانه 75 هزار متر مکعب آب دریا شیرین سازی می شود و در فاز دوم تا 105 هزار مترمکعب قابل توسعه است. متر در روز
وی همچنین گفت: منابع آب استان بوشهر از سد کیاسر به این شهرستان منتقل می شود اما با توجه به خشکسالی سال های اخیر و افزایش جمعیت استان نیاز به تامین و تولید آب مورد نیاز است. آب استان احساس شد، گفت: احداث آب شیرین کن در نزدیکی خلیج فارس یکی از راهکارهایی است که می تواند کمک شایانی به حل مشکل کم آبی در کشور کند.
مدیر پروژه آب شیرین کن شهید دلواری بوشهر با بیان اینکه این پروژه در زمینی به مساحت 9 هکتار پیش بینی شده بود، گفت: این پروژه در گروه عملیات عمرانی و تجهیزات هم اکنون بیش از 15 درصد پیشرفت داشته است.
وی در خصوص زمان کار و افتتاح این پروژه گفت: پروژه به خوبی پیش می رود و امیدواریم در زمان مشخص شده و در پایان سال آینده افتتاح شود.
مجری طرح آب شیرین کن شهید دلواری بوشهری بر استفاده از نیروهای داخلی و بومی در طراحی و ساخت ظرفیت داخلی کشور در ساخت آب شیرین کن ها تاکید کرد و گفت: روزانه 180 تا 200 نفر در این پروژه فعالیت می کنند. بخش مهمی از کار ساختمانی انجام شده است این پروژه در دو قسمت زمین و آب انبار در حال ساخت است و در قسمت زمین به خوبی کار می شود و مناقصه قسمت آبی نیز انجام شده است. و نتیجه این مناقصه هفته آینده اعلام خواهد شد. با اعلام موفقیت آمیز مناقصه حوزه آب و تعیین پیمانکار این بخش، کار به زودی آغاز می شود.
وی در خصوص تامین مالی ساخت این پروژه گفت: برای ساخت این پروژه 4 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده و تاکنون مشکلی در تامین بودجه نداشته ایم.
مدیر پروژه آب شیرین کن شهید دلواری درباره تسریع در ساخت آب شیرین کن ها در کشور اعلام کرد: باید دانست هر کشوری با توجه به منابع مالی خود و با توجه به قلمرو و اقلیم خود عمل می کند. کشورهای همسایه پتانسیل آب های زیرزمینی، دریاچه ها و رودخانه های ما را ندارند بنابراین با توجه به شرایط خود قدم برداشته اند. در عین حال، ما توان و ظرفیت ایجاد کارخانه های نمک زدایی بیشتری را در کشور و در سراسر سواحل خلیج فارس داریم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در ساخت آب شیرین کن شهید دلواری، سازمان انرژی اتمی تنها مالک این پروژه است و هیچ گونه مداخله فنی در آن ندارد. این پروژه در خارج از نیروگاه اتمی بوشهر و با تامین مالی سازمان انرژی اتمی در حال ساخت است.
به گزارش شیمیشی، ایران در سالهای اخیر از منابع آبی کافی برخوردار بوده که کمتر کسی نگران این موضوع بوده و همه هشدارهای جهانی درباره مشکل کمآبی را نادیده گرفته است. حتی در شهرها و استان های کم آب کشور، آب از مناطق و رودخانه های بیشتری به این استان ها منتقل می شد و به عبارتی هزینه حمل آب پرداخت می شد نه تولید آن. اما از سالهای گذشته مرکز کشور آبی برای رفتن به استانهای جنوبی ندارد، بنابراین باید به سمت تولید آب برویم.
در همین راستا در سال های اخیر شاهد احداث و راه اندازی واحدهای تصفیه آب زیادی در برخی شهرهای کشور به ویژه شهرهای جنوبی کشور مانند بندرعباس و بوشهر بوده ایم که اقدامی بسیار مهم و امیدوارکننده بوده و مشکلات را برطرف خواهد کرد. چشم انداز به دلیل کمبود آب
کنترل املاح آب، ارزش بالاتر از آب شهری، مقرون به صرفه بودن و صرفه جویی در مصرف آب از مزایای استفاده از نرم کننده ها می باشد.
انتهای پیام