نیاز به تغییرات اساسی در مدیریت ارکان فدراسیون فوتبال – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان
به گزارش خبرگزاری آنلاین در آستانه تشکیل مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال در اسفندماه ١٤٠٣ و با توجه به ثبت نام کاندیداهای فدراسیون و اعلام اسامی داوطلبان ریاست و نواب رییس برای دوره جدید مدیریت فدراسیون فوتبال به نظر می رسد افق و چشم انداز فوتبال ایران بدلیل ضعف های مدیریتی و ساختاری در مواجهه با چالش ها و مشکلاتی چون نداشتن برنامه توسعه مدیریت ناکارآمد و غیرحرفه ای در ارکان فدراسیون و باشگاه ها عدم سرمایه گذاری مناسب نبود نظام شناسایی و پرورش استعدادها روزآمد نبودن زیرساخت ها و امکانات متناسب با شرایط و نیاز روز فوتبال نبود اراده برای مواجهه و برخورد با ناهنجاری ها و مصادیق فساد ضعف در فرهنگ سازی و آموزش بلاتکلیفی موضوع حق پخش و نبود شفافیت در نظام مالی در شرایط مناسب و امیدوارکننده ای قرار ندارد.
فوتبال ایران علیرغم برخورداری از سابقه ای صدساله و نقاط قوت و پشتوانه های مثبتی همچون جمعیت چند ده میلیونی علاقمند و هوادار استعدادهای فراوان افتخارات باشگاهی و ملی در قاره چند دوره صعود به جام جهانی و …در رقابت با کشورهای منطقه و جهان با ضعف ها و تنگناهایی مواجه است که در صورت استمرار وضع موجود و عدم برنامه ریزی بلندمدت در جهت رفع این ضعف ها و نقائص با دشواری ها و ناکامی های بیشتری مواجه خواهد بود.
در توضیح ضعف ها و چالش های فوتبال ایران و در مقایسه با شرایط باشگاههای فوتبال در کشورهای قاره و منطقه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– ضعف های مدیریتی و بی ثباتی مدیران و به تبع آن بی برنامگی و روزمرگی در فدراسیون و باشگاه ها مانع از برنامه محوری و داشتن استراتژی های بلندمدت و همچنین عدم شفافیت در تصمیم گیری ها و در نهایت رشد پایدار فوتبال شده است. بدیهی است که برای داشتن فوتبال رو به رشد و موفق باید سیستم های مدیریتی قوی و حرفه ای را جایگزین روش های سنتی و بی خاصیت کنونی نمود و با برنامه ریزی دقیق و استراتژیک به توسعه فوتبال در تمام سطوح از پایه تا بزرگسالان توجه کرد.
– نکته دوم آن که برای برخورداری از فوتبال پیشرفته وجود زیرساخت های مجهز و روزآمد ضروری و لازم است. در شرایط کنونی متاسفانه بسیاری از مکان های ورزشی و زمین های تمرین و ورزشگاههای برگزاری مسابقات نیاز به بهسازی و تجهیز دارند. بدیهی است بدون زیرساخت های مناسب و مجهز نمی توان به بهبود کیفیت برنامه های تمرین و برگزاری بهینه مسابقات امیدوار بود.
– نکته سوم تقویت و استحکام بنیه مالی باشگاهها و سرمایه گذاری بلندمدت در فوتبال است که در طی تقریبا یکی دو دهه گذشته در کشورهای شرق آسیا و اخیرا در کشورهای عربی منطقه شاهد جذب سرمایه های کلان برای ایجاد توسعه و ارتقاء زیرساخت های باشگاهی و تقویت سیستم های آموزشی و استعدادپروری و جذب استعدادهای جدید بوده ایم. در صورتی که باشگاههای ایران بدلیل نبود حمایت های قانونی به ویژه در موضوع حق پخش که سالها بلاتکلیف مانده است و استقرار نظام شفاف مالی که می توانست به توانمند سازی و تقویت بنیه فوتبال بینجامد در شرایط مناسبی قرار ندارند و این وضعیت منجر به ناتوانی و ضعف آنان در مراودات بین المللی و به ویژه جذب بازیکنان با کیفیت و به تبع آن کاهش کیفیت رقابت ها و مسابقات شده است.
– نکته چهارم توجه به موضوع کلیدی آموزش و تربیت بازیکنان است که در کشورهای موفق نظام های آکادمیک حرفه ای و قوی برای شناسایی و پرورش استعدادها ایجاد شده و از نتایج آن چه در ارتقاء فوتبال باشگاهی و ملی و چه سودآوری در فروش استعدادهای پرورش یافته به باشگاههای اروپایی بهره مند شده اند. در صورتی که در باشگاههای حرفه ای ایران به ایجاد و توسعه این سیستم ها توجه کافی صورت نگرفته و در نتیجه باعث شده تا استعدادهای ناشناخته و جوان به راحتی نادیده گرفته شوند. ضعف در سیستم های شناسایی و پرورش استعدادها موجب می شود که نسل های جدیدی از بازیکنان با پتانسیل بالا شناسایی نشوند و فرصت های رشد و درخشش را از دست بدهند. بدیهی است یکی از ارکان مهم و کلیدی برای توسعه فوتبال در سطوح باشگاهی ایجاد آکادمی های معتبر با برنامه های آموزشی منظم برای شناسایی و پرورش استعدادها است.
– نکته مهم دیگر در توسعه و پیشرفت فوتبال در بسیاری از کشورها توجه به توسعه فرهنگی فوتبال در جهت تقویت و تحکیم فرهنگ و هویت ملی است. توجه به این موضوع مهم به بهبود نگرش ها و رفتارها در فوتبال کنترل آسیب ها و رفتارهای ناپسند هواداران و ایجاد انگیزه در بازیکنان و مربیان و مدیران کمک نموده و موجب حمایت گسترده تر اجتماعی از فوتبال شده است.
– نکته ششم حضور مستمر در رقابت های بین المللی و برگزاری رویدادهای بین المللی و کسب تجربه موفقیت در این رویدادها است و بدیهی است کشورهایی که در حضور و میزبانی رقابت های بین المللی موفق تر هستند از فرصت های بیشتری در برگزاری مسابقات و مواجهه با تیم های قوی تر برخوردارند و این تجربه به بازیکنان و مربیان کمک می کند تا در شرایط رقابت های فشرده و سخت بهتر عمل کنند.
– نکته دیگر استفاده از نوآوری ها و فناوری های نوین در تحلیل مسابقات تمرینات و بهبود عملکرد تیم ها و بازیکنان است و کشورهایی که توانسته اند در این زمینه پیشرفت کنند بهره وری بیشتری از ظرفیت ها و استعدادهای خود داشته اند. متاسفانه علیرغم وجود زمینه ها و پیشرفت های علمی کشور در حوزه های فناوری باشگاههای فوتبال ایران هنوز در این زمینه در شرایط خوبی نیستند و نیاز به بکارگیری تکنولوژی های ورزشی در آن ها بشدت احساس می شود.
– نکته هشتم ساماندهی حرفه ای امور هواداران و برخورداری از حمایت قوی جامعه و مردم از فوتبال است که می تواند به ایجاد یک محیط مثبت و انگیزشی برای باشگاه بازیکنان مربیان و مدیران کمک کند. این حمایت می تواند شامل حمایت معنوی و مالی حضور پرشور تماشاگران برای تماشای بازی ها و تشویق در شرایط مسابقات سخت باشد.
با توجه به نکات فوق و نقاط ضعف برشمرده اگر فوتبال ایران بخواهد در سطوح بین المللی و منطقه ای رقابت کند نیاز به تغییرات اساسی در مدیریت ارکان فدراسیون فوتبال و برنامه ریزی جامع و دقیق دارد. اگر این مشکلات به طور جدی مورد توجه قرار نگیرند آینده فوتبال ایران با چالش های بیشتری نسبت به شرایط کنونی روبه رو خواهد بود.
به نظر می رسد فدراسیون فوتبال ایران برای موفقیت در رقابت سخت و فشرده با کشورهای مدعی منطقه و قاره راهی به جز بکارگیری ترکیبی از مدیریت حرفه ای برنامه ریزی سرمایه گذاری آموزش فرهنگ و استفاده از تجارب موفق داخلی و خارجی را ندارد و بدیهی است که انتظار جامعه و مردم آن است که هرچه سریعتر شرایط به سمت بهبود وضعیت فوتبال ایران تغییر کند.
———————————————————————-
دکتر عبدالحمید احمدی – کارشناس ورزش و استاد دانشگاه