توصیه هایی برای محافظت از کبد
کبد عضو اصلی متابولیسم و سم زدایی در بدن است. علل آسیب کبدی متفاوت است و در بسیاری از موارد ممکن است ناشناخته باشد. اما مواد شیمیایی مختلف می توانند در این زمینه مضر باشند. به عنوان مثال، تتراکلرید کربن به عنوان یک سم رایج می تواند باعث نارسایی کبدی مانند هیپوگلیسمی، انسفالوپاتی و افزایش سطح آنزیم های کبدی در خون شود. این ماده در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد و با استنشاق و تماس با پوست موجودات زنده تغییر می کند.
به گفته محققان در بدن برای محافظت در برابر رادیکال های آزاد، دستگاهی به نام دستگاه حفاظت آنتی اکسیدانی وجود دارد که با مکانیسم های مختلف رادیکال های آزاد را خنثی می کند. عدم تعادل بین تولید این رادیکال ها و سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی باعث استرس اکسیداتیو می شود که در پاتوژنز نقش دارد. بر این اساس، برای اینکه سیستم دفاعی بدن در برابر اکسیدان ها به طور موثر عمل کند، باید با کمک مواد موثر این سیستم را تقویت کرد.
در این راستا محققان دانشگاه ارومیه در یک مطالعه تحلیلی سعی کردند با استفاده از ماده طبیعی روغن گندم از آسیب کبدی ناشی از کربن شیمیایی جلوگیری کنند.
این مطالعه تجربی با استفاده از 48 موش آزمایشگاهی نر سفید رنگ کوچک به عنوان حیوان نمونه از مرکز آزمایشگاهی مراقبت از حیوانات دانشکده علوم دانشگاه ارومیه انجام شد.
نتایج مطالعات بیوشیمیایی و بافت شناسی در این مطالعه نشان می دهد که تتراکلرید کربن به بافت کبد موش ها آسیب می رساند. این آسیب با افزایش قابل توجهی در سطح سرمی آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز مشاهده شد. با این حال، درمان موش ها با روغن جوانه گندم در این مطالعه توانست نشانگرهای سرمی آسیب کبدی را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
فاطمه رضازاده محقق دانشگاه ارومیه و همکارانش در این تحقیق می گوید: ترکیبات فنلی موجود در روغن گندم به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی عمل می کند و در نتیجه رادیکال های آزاد در غشای سلولی را مسدود کرده و از تجزیه غشای سلولی جلوگیری می کند. “.
به گفته این محققان: «روغن گندم از جوانه گندم به دست می آید و در بسیاری از غذاها و حتی داروها به عنوان افزودنی با خواص آنتی اکسیدانی و ویتامینی استفاده می شود.
چندین مطالعه نشان داده است که روغن جوانه گندم حاوی اسید آلفالینولنیک است که به دلیل اثرات ضد التهابی آن دارای فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی است. روغن گندم همچنین حاوی بیشترین ویتامین E در بین تمام سبزیجات و روغن ها است که در پیشگیری از سرطان، دیابت، فشار خون و بیماری آلزایمر موثر است.
بر اساس این نتایج به نظر می رسد افرادی که در صنایع مختلف و با توجه به شرایط کاری خود در معرض مواد سمی مانند تتراکلرید کربن قرار دارند می توانند از ماده طبیعی روغن گندم بهره مند شده و از خود در برابر آسیب های کبدی محافظت کنند.
این یافته ها در قالب یک مقاله علمی پژوهشی در مجله «ارمغان دانش» منتشر شده است. این نشریه هر دو ماه یکبار توسط دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی یاسوز منتشر می شود.