فواید و خواص درمانی میوههای تابستانی
رئیس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میوه ها را بهترین منبع آب، نمک و ویتامین ها دانست و به تشریح فواید و خواص میوه های تابستانی پرداخت.
به گزارش خبر شیمیشیحسین دلاورپور خدام با اشاره به اینکه در فصل تابستان به دلیل گرمای هوا و افزایش تعریق نیاز بدن به آب، نمک و ویتامین ها افزایش می یابد و از میوه ها به عنوان بهترین منابع این مواد مغذی نام برد، زیرا علاوه بر تامین نیازهای بدن، باعث شادابی پوست و پیشگیری از بیماری ها می شود.
به گفته وی، فواید و خواص برخی از میوه های تابستانی عبارتند از:
گلابی: مطالعات نشان داده اند که خوردن درخت رسیده 20 درصد از نیاز روزانه فیبر را تامین می کند و به کاهش چربی خون (کلسترول) کمک می کند. علاوه بر این، دریافت این مقدار فیبر در تنظیم قند خون نیز موثر است. به همین دلیل توصیه می شود افراد دیابتی این میوه را در برنامه غذایی خود بگنجانند. همچنین بررسی ها نشان می دهد که ماده معدنی به نام «برن» در مروارید وجود دارد که در بهبود عملکرد مغز و رساندن پیام های عصبی به این اندام نقش دارد.
انگور: انگور منبع پتاسیم است. بنابراین خوردن آن باعث کاهش فشار خون می شود. از سوی دیگر، کمبود پتاسیم در سنین بالا می تواند منجر به تحلیل رفتن استخوان و افسردگی شود، به خصوص در افرادی که میوه و سبزیجات کم مصرف می کنند، عادت به خوردن انگور می تواند کمک کننده باشد. همچنین انگور دارای ترکیباتی با خواص آنتی اکسیدانی است که از بروز سرطانی که ممکن است در اثر آلودگی هوا و مصرف فرآورده های گوشتی ایجاد شود، جلوگیری می کند.
دلیل: خوردن 100 گرم پیاز 20 درصد آهن مورد نیاز روزانه زنان را تامین می کند. به همین دلیل به گیاهخواران توصیه می شود این میوه را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند تا خطر کمبود آهن را کاهش دهند.
این میوه همچنین منبع خوبی از پتاسیم است. به همین دلیل به بیماران مبتلا به فشار خون توصیه می شود در سبد میوه خود هویج داشته باشند و روزانه ۲ تا ۳ عدد از این میوه مصرف کنند. در عین حال پیاز یکی از میوه هایی است که شدت یبوست را کاهش می دهد و کسانی که اغلب دچار این مشکل یبوست می شوند باید بیشتر به صورت خشک بخورند.
هلو: خوردن یک هلو متوسط 8 درصد از نیاز روزانه فیبر را تامین می کند و مصرف آن یبوست را بهبود می بخشد. این مقدار فیبر سطح کلسترول خون را کاهش می دهد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. هلو کم خونی، خستگی و همچنین کلسترول بالا را کاهش می دهد.
این میوه منبع ویتامین C نیز محسوب می شود و به همین دلیل توصیه می شود افراد مبتلا به نقرس را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهند. شایان ذکر است که خوردن یک گلابی متوسط 34 میلی گرم از نیاز روزانه به این ویتامین را تامین می کند.
انبه: خوردن یک انبه کامل با وزن حدود 650 گرم می تواند 33 درصد از نیاز روزانه به پتاسیم را تامین کند، بنابراین خوردن این میوه به افراد مبتلا به فشار خون توصیه می شود. علاوه بر این، انبه منبع بتاکاروتن است که یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان هاست و از کم خونی و کمبود آهن جلوگیری می کند. مطالعات نشان داده است که خوردن این میوه به دلیل داشتن بتاکاروتن و به ویژه کریپتوکسانتین، خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش می دهد.
شکل: انجیر میوه ای سرشار از کلسیم است. زیرا با خوردن ۳ عدد از آن ۲۱ درصد نیاز بدن با این ماده معدنی تامین می شود. انجیر همچنین فیبر زیادی دارد، بنابراین افرادی که از یبوست رنج می برند باید آن را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
آهن از دیگر موادی است که با خوردن انجیر به بدن می رسد. بنابراین، انجیر برای کسانی که در معرض کمبود کلسیم و آهن هستند، مانند گیاهخواران و افراد مسن که از پوکی استخوان رنج می برند، گزینه مناسبی است.
آناناس: به دلیل وجود مقدار زیادی آنتی اکسیدان می تواند عامل محافظتی خوبی برای مبارزه با برخی بیماری ها باشد. آناناس میوه ای شیری رنگ است و برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند بسیار مناسب است. این میوه اسید معده و نفخ را کاهش می دهد. از نظر طب چینی، آناناس خاصیت خنک کنندگی دارد و برای درمان آفتاب سوختگی بسیار مفید است.
حتماً متوجه شده اید که هنگام ملاقات با بیماران، به خصوص آنهایی که اخیراً تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، آنها را می پوشند. دلیل این امر این است که گفته می شود بروملین موجود در آناناس زخم ها را التیام می بخشد، زیرا جریان خون را افزایش می دهد و مواد مغذی را سریعتر به زخم ها می رساند. البته در فرآیند کنسرو و پخت بروملین از بین می رود و به همین دلیل است که آناناس تازه خواص بیشتری نسبت به کمپوت آناناس دارد.
پتک: موز یکی از بهترین میوه های تابستانی است. طبع عسل از نظر سرما و گرما لطیف و مرطوب است و هر چه شیرینتر باشد «گرم و مرطوب»تر است. این غذا برای تحریک اشتها مفید است و حاوی ویتامین های A، B و C و حاوی کلسیم، پتاسیم، فسفر و ضد سرطان، ضد انعقاد و ضد فلج است.
از این میوه برای درمان سل، سوختگی پوست، تشنگی، کم خونی، بی اشتهایی، حساسیت سینه ها، گواتر، سنگ کلیه، کمبود شیر مادر، خشکی پوست، نفخ شکم و … استفاده می شود. در عین حال، چغندر به دلیل داشتن قند، برای مبتلایان به سل ریوی یا کم خونی های مختلف تأثیر مفیدی دارد. ویتامین A موجود در آن سلول های بدن را بازسازی می کند و به یکی از عوامل بازسازی تبدیل می شود. غذاها و نوشیدنی ها سرشار از آب بوده و برای رفع تشنگی و تقویت اشتها مفید و موثر هستند.
شهد: یکی از میوه های محبوب تابستانی است که در بسیاری از خصوصیات به گلابی و پیاز شباهت دارد. آنها از یک خانواده هستند و در برخی مناطق به آن روباه بی پر می گویند. از نظر کمیت و مواد مغذی شباهت زیادی به هلو دارد، اما شلیل حاوی مواد معدنی و ویتامین های بیشتری نسبت به هلو است.
بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عناصری مانند آهن، فسفر، پتاسیم و … در این میوه به میزان بالایی وجود دارد و ویتامین A و C موجود در آن دو برابر میوه است. یکی از خواص شلیل وجود آنتی اکسیدان های سالم است و در نتیجه خاصیت ضد سرطانی دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. این میوه به دلیل داشتن فیبر گیاهی بالا برای کاهش وزن در افراد چاق بسیار مفید است و در پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری های مزمن مانند دیابت، سرطان و بیماری های قلبی عروقی موثر است. برگ، ساقه و میوه شلیل خواص دارویی دارد و در طب سنتی برای درمان استفاده می شود.
هندوانه: این میوه شیرین که خوردن آن در تابستان عالی است، سرشار از مواد مغذی است. هندوانه سرشار از پتاسیم و ویتامین های A، C و B است. اما آنچه باعث رنگ قرمز هندوانه شده است وجود لیکوپن است که یک آنتی اکسیدان است. بسیاری از مطالعات و تحقیقات فواید مفید لیکوپن را نشان داده اند. این ماده یک آنتی اکسیدان شناخته شده است که خطر سکته مغزی را کاهش می دهد و فشار خون را کاهش می دهد. هندوانه اگرچه فیبر زیادی ندارد، اما کالری و چربی کمی دارد و آب زیادی دارد.
انتهای پیام